- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Väkivallalla uhkailu sosiaalisessa mediassa voi johtaa rikossyytteeseen
Kasvokkain kohdattu väkivallan uhka on meille kaikille helpompi tunnistaa vääräksi ja jopa rikolliseksi käytökseksi, mutta sosiaalisessa mediassa kirjoitettu viesti voi tuntua vähemmän todelliselta tai vähäpätöisemmältä uhkaukselta. Näin ei kuitenkaan ole. Myös sosiaalisessa mediassa voi kirjoituksillaan syyllistyä rikokseen tai rikolliseen tekoon. Etenkin lasten ja nuorten kanssa asiasta olisi syytä keskustella kotona.
Tuorein tapaus Kaakkois-Suomesta löytyy tältä aamulta, kun poliisi kävi kouvolalaisessa koulussa selvittämässä koululuokan sisäisissä WhatsApp -keskusteluissa esille tulleita huolta aiheuttavia viestejä. Keskusteluissa oli noussut esille viitteitä väkivallalla uhkaamisesta sekä mahdollisesta väkivaltaisesta ja uhkaavasta käyttämisestä.
- Koululla ei kuitenkaan ole tapahtunut väkivallantekoja. Keskustelujen taustaksi selvisi muutamien luokkalaisten väliset jännitteet, kertoo komisario Harri Horttanainen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.
Haluamme korostaa, kuinka tärkeää vanhempien on keskustella lastensa kanssa kotona siitä, miten sosiaalisessa mediassa tulisi käyttäytyä. Erityisen tärkeää olisi keskustella siitä, että sosiaalisen median alustat ovat tarkoitettu asianmukaiseen viestintään, ei toisten ihmisten loukkaamiseen tai uhkailuun.
- Sosiaalisessa mediassa lapset ja nuoret voivat syyllistyä rikokseen tai rikolliseen tekoon, mikäli viestien sisältö täyttää jonkin rikoksen tunnusmerkistön. Yleisiä rikosnimikkeitä ovat kunnianloukkaus tai laiton uhkaus.
- Mikäli kohtaat väkivallan uhkaa tai muuta uhkaavaa käytöstä fyysisesti, sosiaalisessa mediassa tai vaikka tekstiviestien kautta, on tärkeää ilmoittaa asiasta välittömästi joko vanhemmille, opettajalle tai muulle aikuiselle sekä poliisille soittamalla yleiseen hätänumeroon 112.
Poliisi puuttuu tällaisiin asioihin matalalla kynnyksellä ja tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa perheiden ja koulujen kanssa.
Tämänaamuisen tapauksen selvittämistä jatkaa Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan poliisit yhdessä asianosaisen nuoren, vanhempien, koulun ja muiden asiaan liittyvien viranomaisten kanssa. Poliisi ei tiedota tapauksesta enempää yksityisyyden suojan ja alaikäisen edun vuoksi.
Keskustele lasten ja nuorten kanssa: Koulukiusaaminen voi olla rikos -vastauksia vanhempien usein pohtimiin kysymyksiin - Poliisi