Murupolku
Koulukiusaaminen voi olla rikos
Koulukiusaaminen voi olla rikos
Koulumaailmaan kuuluva ikävä ilmiö on koulukiusaaminen. Kiusaamista on monenlaista. Se voi olla henkistä väkivaltaa, jolloin joku suljetaan tahallaan porukan ulkopuolelle, haukkumista tai fyysistä käsiksi käymistä.
Nykypäivänä kiusaaminen tapahtuu usein puhelimien tai muiden viestivälineiden avulla. Lapsen kuvia voidaan levitellä julkisuuteen tai lähetellä haukkumaviestejä. Erityisen vahingollista tämä on lapselle, sillä hänet saatetaan saattaa nopeasti naurunalaiseksi tuhansien ihmisten edessä. Siksi vanhempien ei pidä vähätellä kiusaamista sosiaalisessa mediassa.
Joskus kiusaaminen on rikos ja siitä pitää tehdä rikosilmoitus poliisille. Kiusaamiseen liittyviä rikosnimikkeitä voivat olla pahoinpitely, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen tai laiton uhkaus.
Mitä tehdä kiusaamistapauksissa?
Ota rohkeasti asioita esiin lapsen kanssa. Kysele hänen koulunkäynnistään. Kiinnitä huomiota, jos jokin lapsen käytöksessä muuttuu. Puutu kiusaamiseen ajoissa.
Sovittelu kodin, koulun ja osallisten välillä on ensisijainen keino ratkoa kiusaamistapauksia. Sovitteluun voi saada apua myös paikallisesta sovittelutoimistosta, vaikka kyseessä ei olisikaan vielä rikos.
Jos kevyemmät keinot eivät auta tai kiusaaminen pahenee, tee rikosilmoitus poliisille. Joissakin tapauksissa ilmoitus toki on tehtävä heti.
Jos olet (netti)kiusaamisen kohteena:
- Älä lähde mukaan haukkumiseen ja nimittelyyn.
- Laita kiusaaja eri palveluissa estolistalle, ilmoita kiusaamisesta ylläpitoon.
- Säilytä kiusaajan viestit, ne voivat toimia näyttönä asiassa, jos joudut tekemään rikosilmoituksen.
- Kerro asiasta vanhemmillesi tai opettajalle, pyrkikää sovitteluun.
- Vanhemmat voivat myös ottaa suoraan yhteyttä kiusaajan vanhempiin.
- Nuori itse tai hänen vanhempansa voivat olla yhteydessä Rikosuhripäivystykseen nimettömänä esimerkiksi RIKUchatin kautta.
Nettineuvoja koululaiselle -haitarin johdanto
Usein kysyttyä
Alta löydät vastauksia koululaisia ja vanhempia usein mietityttäviin kysymyksiin internetin, sosiaalisen median ja pikaviestisovellusten käytöstä.
Koulukiusaaminen-ankkuri-UKK
Sosiaalisen median palveluissa olevat yksityisviestit, sähköpostit, tekstiviestit ja muut yksityiseksi tarkoitetut viestit ovat lähtökohtaisesti luottamuksellisia. Viestit kuuluvat viestintäsalaisuuden piiriin myös lapsen osalta.
Mikäli vanhemmalla herää konkreettinen huoli lapsen hyvinvoinnista, hänellä on tapauskohtaisesti oikeus katsoa myös yksityisviestit. Poliisi suosittelee ensisijaisesti avointa keskustelua asiasta ja lapsen suostumusta viestien lukemiseen.
Identiteettivarkaus on rikos tiettyjen reunaehtojen täytyttyä, joten jokainen feikkiprofiili ei ole rikosasia. Identiteettivarkauden osalta on kyse rikoksesta, mikäli henkilö esiintyy toisena, todellisena henkilönä erehdyttääkseen kolmatta osapuolta. Rikos edellyttää myös taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa sille, jota tieto koskee. Feikkiprofiilin poistamiseksi paras, ja usein myös ainut, keino on ottaa yhteys kyseisen palvelun ylläpitoon ja pyytää ylläpitoa poistamaan profiili.
Ole yhteydessä palvelun ylläpitoon. Eri palveluissa on erilaisia toimintoja profiilin palauttamiseen. Poliisi ei pysty asiassa auttamaan.
Mikäli kuvat eivät ole arkaluontoisia ja hänellä on tekijänoikeus kuviin, hän voi julkaista ne.
Poliisilla ei ole mahdollisuutta materiaalin poistamiseen ja tehokkainta on olla yhteydessä palvelun ylläpitoon. Mikäli asiassa on kyseessä rikos, voit tehdä rikosilmoituksen. Jos materiaali esiintyy suomalaisella palvelimella, se voidaan poistaa tuomioistuimen päätöksellä. Ulkomaalaisten sivustojen osalta on suositeltavaa olla yhteydessä suoraan ylläpitoon.
Mikäli uhkaus on akuutti, soita 112. Ei-kiireellisessä tapauksessa voit lähettää poliisille vihjeen asiasta nettivinkin tai palautelomakkeen kautta.
Poliisi ei kerää erikseen tietoa kiertokirjeistä tai roskaposteista. Mikäli olet menettänyt omaisuutta, tee rikosilmoitus sähköisesti poliisin verkkosivujen kautta tai käymällä lähimmällä poliisilaitoksella.
Ensisijaisesti tulee käyttää palvelun tarjoamia estolistoja ja ilmoittaa asiasta ylläpitoon. Mikäli häirintä kuitenkin jatkuu, voit olla yhteydessä poliisiin. Kun ilmoitat asiasta, kerro lyhyesti mitä on tapahtunut ja kenen taholta. Merkitse selkeästi materiaaliin kohdat, mihin haluat poliisin kiinnittävän huomiota ja ota mahdollisuuksien mukaan kuvakaappauksia tapauksesta. Lähetä myös suorat linkit osallisten profiileihin.
Ensisijaisesti asiattomasta materiaalista tulee ilmoittaa ylläpitoon ja vakavammissa tapauksissa poliisille. Usein tällaiset sivustot on perustettu provosoimistarkoituksessa ja niille halutaan mahdollisimman paljon huomiota. Sivustosta ei kannata tykätä, sitä ei kannata jakaa, eikä sinne kannata kommentoida, jotta sivusto ei saa ylläpitäjien haluamaa lisähuomiota.