Koulukiusaaminen voi olla rikos

Koulukiusaaminen voi olla rikos

Koulumaailmaan kuuluva ikävä ilmiö on koulukiusaaminen. Kiusaamista on monenlaista. Se voi olla henkistä väkivaltaa, jolloin joku suljetaan tahallaan porukan ulkopuolelle, haukkumista tai fyysistä käsiksi käymistä. 

Nykypäivänä kiusaaminen tapahtuu usein puhelimien tai muiden viestivälineiden avulla. Lapsen kuvia voidaan levitellä julkisuuteen tai lähetellä haukkumaviestejä. Erityisen vahingollista tämä on lapselle, sillä hänet saatetaan saattaa nopeasti naurunalaiseksi tuhansien ihmisten edessä. Siksi vanhempien ei pidä vähätellä kiusaamista sosiaalisessa mediassa.

Joskus kiusaaminen on rikos ja siitä pitää tehdä rikosilmoitus poliisille. Kiusaamiseen liittyviä rikosnimikkeitä voivat olla pahoinpitely, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen tai laiton uhkaus. 

Mitä tehdä kiusaamistapauksissa?

Ota rohkeasti asioita esiin lapsen kanssa. Kysele hänen koulunkäynnistään. Kiinnitä huomiota, jos jokin lapsen käytöksessä muuttuu. Puutu kiusaamiseen ajoissa. 

Sovittelu kodin, koulun ja osallisten välillä on ensisijainen keino ratkoa kiusaamistapauksia. Sovitteluun voi saada apua myös paikallisesta sovittelutoimistosta, vaikka kyseessä ei olisikaan vielä rikos.

Jos kevyemmät keinot eivät auta tai kiusaaminen pahenee, tee rikosilmoitus poliisille. Joissakin tapauksissa ilmoitus toki on tehtävä heti. 

Jos olet (netti)kiusaamisen kohteena:

  • Älä lähde mukaan haukkumiseen ja nimittelyyn. 
  • Laita kiusaaja eri palveluissa estolistalle, ilmoita kiusaamisesta ylläpitoon.
  • Säilytä kiusaajan viestit, ne voivat toimia näyttönä asiassa, jos joudut tekemään rikosilmoituksen. 
  • Kerro asiasta vanhemmillesi tai opettajalle, pyrkikää sovitteluun.
  • Vanhemmat voivat myös ottaa suoraan yhteyttä kiusaajan vanhempiin. 
  • Nuori itse tai hänen vanhempansa voivat olla yhteydessä Rikosuhripäivystykseen nimettömänä esimerkiksi RIKUchatin kautta.

Nettineuvoja koululaiselle -haitarin johdanto

Koululainen nojaa päätä polviin tiiliseinän edessä reppu vieressään.

Usein kysyttyä

Alta löydät vastauksia koululaisia ja vanhempia usein mietityttäviin kysymyksiin internetin, sosiaalisen median ja pikaviestisovellusten käytöstä.

Koulukiusaaminen-ankkuri-UKK