Murupolku

Navigointivalikko

Poliisin ohjeet nuorille ja lapsille netissä

Poliisin ohjeet lapsille ja nuorille netissä

Miten voi toimia turvallisesti netissä? Mitä jos omalle kohdalle sattuu jotakin ikävää esimerkiksi somessa? Keneltä voi kysyä apua? Alle on listattu erilaisia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä, ja poliisin neuvoja turvalliseen netin käyttöön.

Laki ja netti

Vaikka nettialustoilla voi esiintyä anonyyminä, eli paljastamatta omaa nimeään, niissä pätevät täysin samat lait kuin tosielämässä.

Häirintä ja kiusaaminen netissä

Häirintä ja kiusaaminen netissä ovat ilmiöitä, joita ei pidä koskaan hyväksyä missään muodossa. Kiusaaminen netissä on tyypillisesti sitä, kun jotakuta haukutaan tai hänestä levitetään tietoa. Joissakin tapauksissa nettikiusaaja levittää valheita tai kiusatun yksityistietoja, liittyen esimerkiksi hänen perheeseen.

Kun puhutaan nettikiusaamisesta, ei välttämättä aina tiedetä, että kyseessä voi olla rikos, josta tekijä saattaa joutua myös vahingonkorvausvelvollisuuteen. Netissä kiusaamiseen ja häirintään liittyviä rikoksia voi olla esimerkiksi yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen tai vainoaminen.

Jos sinusta levitetään tietoa tai joku haukkuu sinua netissä, kerro siitä luotettavalle aikuiselle. Kerro myös rohkeasti, jos olet itse kirjoittanut muista jotain ikävää. Usein asiat selviävät juttelemalla.

Identiteettivarkaus

Jos esiintyy toisen henkilön nimissä esimerkiksi valeprofiililla somessa, voi syyllistyä rikokseen nimeltä identiteettivarkaus. Myös toisen profiiliin kirjautuminen tai murtautuminen ilman lupaa on kiellettyä. Silloin voi syyllistyä esimerkiksi tietomurtoon, luvattomaan käyttöön ja viestintäsalaisuuden loukkaamiseen.

Jos sinun sometilillesi on kirjauduttu ilman lupaa, pyydä apua aikuiselta ja ottakaa yhteyttä kanavan ylläpitoon. Jos olet itse kirjautunut jonkun toisen tilille, kirjaudu ulos ja kerro siitä tilin oikealle omistajalle.

Seksuaalinen häirintä netissä ja alastonkuvat

Seksuaalista häirintää netissä voi tapahtua monessa eri muodossa. Seksuaalinen häirintä netissä voi olla seksuaalissävytteistä vihjailua tai ehdottelua. Seksuaalista häirintää voi olla myös alastonkuvien pyytäminen tai niiden lähettäminen pyytämättä. Jos olet itse lähettänyt itsestäsi alastonkuvan, pyydä vastaanottajaa poistamaan kuvan. Vaikka asia hävettäisi, kannattaa asiasta kertoa aikuiselle. Häpeän tunne helpottaa, kun asiasta keskustelee.

Jos joku jakaa sinusta kuvaa, jossa olet alasti tai vähissä vaatteissa, kerro siitä mahdollisimman nopeasti jollekin aikuiselle. Voitte yhdessä selvittää, miten asia ratkotaan parhaiten. Muista, ettei se koskaan ole sinun vikasi, jos sinusta levitetään kuvia. Älä myöskään levitä muista arkaluontoista materiaalia. Alastonkuvan levittäminen toisesta henkilöstä ilman lupaa on rikos ja alastonkuvan levittäminen lapsesta on rikos, vaikka kuvan jakamiseen olisi lupakin.

Uhkailu netissä

Jos joku uhkailee sinua netissä, älä vastaa uhkailijan viesteihin. Uhkailijalle ei koskaan kannata antaa periksi. Uhkailu voi ylittää rikoksen kynnyksen, joten ota kuvakaappaukset uhkailuviesteistä ja kerro tapahtuneesta aikuiselle.

Väkivaltavideot

Joskus somessa tulee vastaan kuvia tai videoita, joissa esiintyy väkivaltaa tai tapahtuu jotakin ikävää. Jos törmäät esimerkiksi väkivaltaiseen videoon, ilmianna asiaton sisältö somealustalle. Jos sinulle lähetetään häiritsevä video tai kuva, älä välitä sitä eteenpäin muille. Väkivaltaisen materiaalin jakaminen voi olla rangaistava teko.

Tietoturva

Turvalliseen netin käyttöön liittyy tietoturvasta huolehtiminen. Suojaa aina kännykkäsi, tablettisi tai tietokoneesi salasanalla. Keksi sellainen salasana, jota muut eivät helposti arvaa. Älä jaa salasanojasi muille. Älä myöskään jaa sometiliesi salasanoja missään. Mieti tarkkaan, mitä julkaiset ja millaisia kuvia itsestäsi lähetät. Jos jotain on jaettu nettiin, sitä voi olla todella vaikea saada sieltä pois.

Keneltä saa apua ja neuvoja?

Jokaisessa yllä mainitussa tapauksessa kannattaa aina ensin kertoa tapahtuneesta luotettavalle aikuiselle. Aikuisten tehtävä on auttaa nuorta ratkaisemaan tilanne. Tapahtuneesta kannattaa myös jutella kavereiden kanssa. Tärkeintä on, ettei inhottavia asioita jää miettimään yksin.

Myös poliisilta voi kysyä apua nettiin liittyvissä asioissa. Nettipoliiseille voi laittaa matalalla kynnyksellä viestiä somessa. 

Jos epäilet, että joku on rikkonut netissä lakia, voit tehdä tapahtuneesta poliisille nettivinkin.