Länkstig

Navigeringsmeny

Poliisin ohjeet nuorille ja lapsille netissä sv

Polisens anvisningar till unga och barn på nätet

Hur kan man vara säker på nätet? Vad om det händer något otrevligt till en själv, till exempel i sociala medier? Vem kan man be om hjälp? Nedanför finns en lista på olika saker som det är bra att komma ihåg och polisens råd för säker nätanvändning.

Lagen och nätet

Även om det på onlineplattformar är möjligt att vara anonym, alltså inte avslöja sitt eget namn, omfattas plattformarna av exakt samma lagar som det verkliga livet.

Trakasserier och mobbning på nätet

Trakasserier och mobbning på nätet är fenomen som aldrig ska accepteras i någon form. Mobbning på nätet innebär vanligtvis att någon blir hånad eller att vilseledande information sprids om någon. I en del fall sprider nätmobbaren lögner eller den mobbades kontaktuppgifter, till exempel om den mobbades familj.

Då man talar om nätmobbning vet man inte alltid nödvändigtvis att det kan handla om ett brott, för vilket förövaren även kan bli skyldig att ersätta skadorna. Brott i samband med mobbning och trakasserier på nätet kan till exempel inkludera spridande av information som kränker privatlivet eller olaga förföljelse.

Om information om dig sprids eller om någon hånar dig på nätet ska du berätta om det till en vuxen som du litar på. Var också modig och berätta om du själv skrivit något otrevligt om någon annan. Ofta kan man reda ut saker och ting genom att diskutera. 

Identitetsstöld

Om man använder någon annans namn till exempel i en falsk profil i sociala medier, kan man bli skyldig till ett brott som kallas identitetsstöld. Det är också förbjudet att utan tillstånd logga in eller bryta in sig i någon annans profil. Då kan man till exempel bli skyldig till dataintrång, olovligt brukande och kränkning av kommunikationshemlighet.

Be hjälp av en vuxen och kontakta kanalens dem som upprätthåller kanalen om någon loggat sig in på ditt konto i någon social media utan tillstånd. Om du har loggat dig in på någon annans konto ska du logga ut dig och berätta om det till kontots riktiga innehavare.

Sexuella trakasserier på nätet och nakenbilder

Sexuella trakasserier på nätet kan ta många olika former. Sexuella trakasserier på nätet kan till exempel inbegripa insinuationer eller förslag med en sexuell ton. Att be om nakenbilder eller skicka nakenbilder utan att bli ombedd kan även räknas som sexuella trakasserier. Om du har skickat en nakenbild på dig själv ska du be mottagaren att radera bilden. Även om du skulle skämmas är det bra att berätta om detta till en vuxen. Skammen lättar när man talar om saken.

Om någon delar en bild på dig där du är naken eller har lite kläder på dig ska du så snabbt som möjligt berätta om det till en vuxen. Ni kan reda ut tillsammans vilket sätt är bäst för att lösa detta. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel, om någon sprider bilder på dig. Sprid inte heller känsligt material om andra. Att utan tillstånd sprida nakenbilder på andra är ett brott och att dela nakenbilder på barn är ett brott även om man skulle ha tillstånd.

Hot på nätet

Om någon hotar dig på nätet, ska du inte svara på hotarens meddelanden. Man ska aldrig ge efter till en hotare. Hoten kan överskrida tröskeln för brott, så ta skärmdumpar av de hotfulla meddelandena och berätta åt en vuxen vad som har hänt.

Videor med våld

Ibland stöter man i sociala medier på bilder eller videor med våld eller otrevliga händelser. Om du till exempel råkar hitta en video med våld, ska du anmäla det olämpliga innehållet till plattformen. Om någon skickar en störande video eller bild till dig ska du inte vidarebefordra den till andra. Att dela våldsamt material kan vara en straffbar gärning.

Datasäkerhet

Till trygg internetanvändning hör även att ta hand om datasäkerheten. Skydda alltid din mobil, din surfplatta eller dator med ett lösenord. Hitta på ett sådant lösenord som andra inte lätt kan gissa. Ge inte dina lösenord till andra. Dela heller inte lösenorden till dina konton i sociala medier någonstans. Tänk noggrant efter vad du publicerar och hurdana bilder på dig som du skickar. Om något har laddats upp på nätet kan det vara mycket svårt att få det bort därifrån.

Av vem får man hjälp och råd?

I alla de fall som nämns ovan är det bra att först berätta om vad som hänt till en vuxen som man litar på. Vuxna ska hjälpa den unga att lösa situationen. Det är också bra att tala med kompisar om det som har hänt. Det viktigaste är att inte bli ensam med att tänka på otrevligheter.

Man kan också be polisen om hjälp i frågor som gäller nätet. I sociala medier kan man med låg tröskel skicka meddelanden till nätpoliserna. 

Om du misstänker att någon på nätet brutit mot lagen, kan du tipsa polisen.