Valepoliisit huijaavat ihmisiä Pohjanmaalla

Julkaisuajankohta 12.9.2022 13.48
Uutinen
Vanhempi mies puhuu puhelimassa katsoen samalla kädessä olevaa pankkikorttia

Pohjanmaan poliisin tietoon on viime aikoina tullut tapauksia, joissa poliisiksi tekeytynyt henkilö on pyytänyt vanhusten verkkopankkitunnuksia.

Huijauksen ovat tapahtuneet puhelimitse ja suorilla yhteydenotoilla. Valepoliisit ovat esimerkiksi kertoneet keksitystä rikosuhasta, jossa pankkitilillä oleva varallisuus on vaarassa. Tätä varten valepoliisi vaatii kovalla kiireellä verkkopankkitunnuksia, niihin liittyviä tunnuslukuja tai pankki- ja maksukorttien tietoja. 

Oikea poliisi ei koskaan pyydä pankkitunnuksia

Poliisi muistuttaa, ettei se koskaan kysy verkkopankkitunnuksia tai avainlukulistan tunnuksia keneltäkään. Pyydämme ikäihmisten läheisiä keskustelemaan aiheesta ja muistuttamaan siitä, että pankkikortin tietoja ei tule jakaa kenellekään. Lisäksi pankki- ja luottokortti tietoihin olisi hyvä asettaa turvarajat ostoille ja käteisnostoille. Turvarajat suojaavat kortteja väärinkäytön varalta.

Jos poliisiksi esittäytyvä henkilö pyytää sinulta verkkopankkitunnuksia, kysy hänen nimeään, puhelinnumeroa ja missä poliisilaitoksessa hän työskentelee. Soita sitten tuon poliisilaitoksen keskukseen ja pyydä yhdistämään kyseiselle henkilölle. Mikäli et saa soittajalta näitä tietoja, katkaise puhelu ja ilmoita valepoliisista hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112. Jos epäilet tulleesi huijatuksi, ilmoita asiasta välittömästi pankkiin.

 

Lisätietoja antaa rikoskomisario Kati-Susanna Lukkarinen

kati-susanna.lukkarinen@poliisi.fi

+358503481036

Pohjanmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen