Falska poliser lurar människor i Österbotten

Utgivningsdatum 12.9.2022 13.48
Nyhet
En äldre man pratar i telefon med bankort i handen

Under den senaste tiden har polisen i Österbotten fått anmälningar om bedrägerier, där äldre personer har fått telefonsamtal av personer som utgett sig för att vara poliser och frågat efter nätbankskoder.

Bedrägerierna har skett via telefonsamtal och rentav ringa på dörren. Brottslingen ringer bl.a. i en påhittad brådskande situation och frågar efter nätbankskoder eller bankkortets kod. Bedragaren kan påstå att det är bråttom då de har upptäckt misstänkt aktivitet på någon av dina konton.

En riktig polis frågar aldrig efter nätbankuppgifter

Polisen vill påminna att de aldrig frågar efter någons bankuppgifter eller -koder. Polisen ber att anhöriga till äldre personer diskuterar fenomenet och påminner dem om att uppgifter om bankkort eller om användningen av kortet inte ska lämnas ut till någon. Dessutom är det bra att ange säkerhetsgränser för kortbetalningar och kontantuttag. Säkerhetsgränserna skyddar betalkortet i händelse av missbruk av kortet.

Om personen som påstår sig vara polis frågar efter dina nätbankuppgifter, fråga hens namn, telefonnummer och i vilken polisinrättning hen jobbar. Ring sedan till polisinrättningen och be om att koppla till personen i frågan. Ifall du inte får informationen, lägg på samtalet och gör polisanmälan genom att ringa 112. Om du misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri, kontakta din bank genast.


Mer information: kriminalkommissarie Kati-Susanna Luukkarinen

kati-susanna.luukkarinen@poliisi.fi

+358503481036

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Österbotten