Valepoliisit, poikkeukselliset ylinopeudet ja cruising näkyivät poliisin viikossa

Julkaisuajankohta 12.9.2023 14.46
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisille on tullut tietoon puhelimitse toimivia valepoliiseja alueella. Muistutamme, että poliisi ei milloinkaan pyydä pankkitietoja. Lisäksi liikenteessä on ollut vilkasta, kun Kirkkonummella pidettiin cruising-tapahtuma ja yleisesti teillä on tehty valitettavia ennätyksiä.

Kirkkonummella cruising sujui melko asiallisesti

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 9.-10.9. poliisi valvoi Kirkkonummelta lähtenyttä Night Cruising -tapahtumaa. Myös Itä-Uudenmaan poliisilaitos tuki valvontaa. Virkkalassa ja Karjaalla liikkuneeseen tapahtumaan kokoontui useita satoja autoja. Pääosin kokoontuminen sujui poliisin näkökulmasta hyvin.

Hieman poliisi joutui silti puuttumaan. Karjaalla poliisi puuttui osallistujien soittaman musiikin voimakkuuteen. Virallisen osuuden päätyttyä jotkin kuljettajat olivat siirtymässä omatoimisesti tapahtumaan sopimattomalle tehdasalueelle, mutta poliisi sulki kiihdytyssuoran alkuunsa. Kiihdytyssuoran sulkeminen tapahtui rikosten ja häiriöiden ennalta estämiseksi. Tällä menettelyllä pyritään estämään lainvastainen toiminta alueella. Sulkemisen jälkeen kuljettajat hajaantuivat ja tapahtuma loppui.

Poikkeuksellisia ylinopeuksia ympäri aluetta

Viikonloppuna todettiin poikkeuksellisen kovia ylinopeuksia, jotka rikkovat valitettavasti aikaisempia ennätyksiä. Yhteensä viikonlopun aikana todettiin 15 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista.

Esimerkiksi lauantaina Turku-Helsinki-moottoritiellä erään cruisingiin matkalla olleen kuljettajan suunnitelmat menivät uusiksi. Poliisi tapasi hänet ajamassa 243 kilometriä tunnissa alueella, jonka rajoitus on 120 kilometriä tunnissa. Ajonopeuslukema oli kesän suurin mitattu nopeus.

Tämän lisäksi myös Kirkkonummen Porkkalantiellä lyötiin ennätykset uusiksi. Sunnuntaina illansuussa kaksi moottoripyörää ajoi peräkkäin 183 kilometrin tuntivauhdilla. Rajoitus paikalla on 60 km/h. Lisäksi 17- vuotias nuori syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja paljastinlaiterikkomukseen. Hänen hallustaan löydettiin tutkanpaljastin, joka ajokortin ohella otettiin poliisin haltuun. Lisäksi poliisi piti nopeusratsian Evitskogissa, jossa kirjoitettiin kolme sakkoa.

Poliisina valheellisesti esiintyneet kalastelivat puhelimitse tietoja

Länsi-Uudellamaalla on 9.-10.9. esiintynyt niin sanottuja valepoliiseja. Tapauksissa mies tai nainen on soittanut puhelimella kohdehenkilölle ja esittäytynyt poliisiksi. Epäillyt ovat esimerkiksi väittäneet, että henkilö on joutunut petoksen kohteeksi. Tämän jälkeen he ovat yrittäneet saada haltuunsa pankkitietoja. Tapauksia tutkitaan muun muassa nimikkeellä virkavallan anastus.

Muistutamme, että poliisi ei virkatehtävissään koskaan kysy kenenkään pankkikortin tietoja, PIN-koodia tai tunnuksia verkkopankkiin. Jos epäilet pankkikorttisi tai tunnuksien joutuneen vääriin käsiin, sulje kortti pankin sulkupalvelussa ja tee asiasta rikosilmoitus.

Liikenne Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen