Falska poliser, exceptionell fortkörning och cruising syntes i polisens vecka

Utgivningsdatum 12.9.2023 14.46 | Publicerad på svenska 14.9.2023 kl. 15.34
Nyhet

Polisen i Västra Nyland har fått kännedom om falska poliser som ringer upp personer i området. Vi vill påminna om att polisen aldrig begär bankuppgifter. Dessutom har det varit livligt i trafiken när ett cruisingevenemang ordnades i Kyrkslätt och beklagliga rekord har satts på vägarna i allmänhet.

I Kyrkslätt förlöpte cruisingen relativt sakligt

Natten mellan lördagen och söndagen den 9-10.9 övervakade polisen Night Cruising-evenemanget som startade från Kyrkslätt. Polisinrättningen i Östra Nyland bidrog också till övervakningen. Flera hundra bilar samlades till evenemanget, som ägde rum i Virkby och Karis. Sammankomsten förlöpte till största delen väl ur polisens synvinkel betraktat.

Polisen var dock tvungen att ingripa lite. I Karis ingrep polisen i volymen på musiken som deltagarna spelade. Efter den officiella delen ville några förare förflytta sig på eget bevåg till ett fabriksområde som inte var lämpligt för evenemanget, men polisen stängde genast av accelerationsrakan. Accelerationsrakan stängdes av för att förhindra brott och störningar. Förfarandet syftar till att förhindra olaglig verksamhet i området. Efter avstängningen skingrades förarna och evenemanget avslutades.

Exceptionell fortkörning runtom i området

 Under veckoslutet konstaterades fortkörning i exceptionella hastigheter som tyvärr slår tidigare rekord. Under veckoslutet konstaterades 15 fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Till exempel på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors fick en förare som var på väg till cruising ändra sina planer på lördagen. Polisen uppmätte för hen 243 kilometer i timmen i ett område där den högsta tillåtna hastigheten är 120 kilometer i timmen. Körhastighetsavläsningen var den högsta uppmätta hastigheten under sommaren.

Även på Porkalavägen i Kyrkslätt slogs nya rekord. På söndagskvällen körde två motorcyklar efter varandra i 183 kilometer i timmen. Hastighetsbegränsningen på platsen är 60 km/h. Dessutom gjorde sig en 17-årig ung person skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och en radardetektorförseelse. I hens besittning hittades en radardetektor, som tillsammans med hens körkort togs i polisens förvar. Dessutom höll polisen en hastighetsrazzia i Evitskog i samband med vilken tre böter skrevs ut.

Personer som lögnaktigt uppträdde som poliser fiskade efter uppgifter per telefon

Det har förekommit så kallade falska poliser i Västra Nyland mellan den 9 och 10 september. I dessa fall har en man eller kvinna ringt upp målpersonen i telefon och presenterat sig som polis. De misstänkta har exempelvis påstått att personen har blivit föremål för ett bedrägeri. Därefter har de försökt få tag på bankuppgifter. Fallen utreds bland annat under benämningen orättmätig användning av tjänstemannabefogenhet.

Vi vill påminna om att polisen i sin tjänsteutövning aldrig ber om någons bankkortsuppgifter, PIN-kod eller koder för nätbanken. Stäng bankkortet i bankens spärrtjänst om du tror att kortet eller koderna hamnat i orätta händer och gör en brottsanmälan om saken.

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Trafik