Venepoliisi valvoo tehostetusti meriliikennettä juhannusviikonloppuna

Julkaisuajankohta 23.6.2021 9.33
Uutinen
Venepoliisi, ylikonstaapeli Jarmo Niininen partioveneessä.
Venepoliisi, ylikonstaapeli Jarmo Niininen partioveneessä.

Helsingin venepoliisi valvoo tehostetusti tänäkin juhannuksena liikennettä merellä sekä pääkaupunkiseudun saaristossa. Juhannuksena on liikkeellä useampi poliisin partiovene.

Poliisi valvoo juhannuksena ennen kaikkea vesiliikennettä, mutta myös vilkkaimpia ulkoilusaaria, jonne poliisi myös jalkautuu.

– Vesiliikenteen valvonnassa keskitymme ajotapaan, kuten ylinopeuksiin, väistämissääntöjen noudattamiseen, tähystämiseen, varusteisiin ja kuljettajan sekä päällikön kuntoon. Ulkoilusaarissa taas pyrimme estämään järjestyshäiriöitä, ylikonstaapeli Jarmo Niininen Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

– Aattona vastaan tulee usein ylinopeuksia sekä rekisteri- ja varustepuutteita, myöhemmin juhannuksena ruorijuopumuksia ja tappeluita saarissa. Mitä lämpimämpi sää, sitä enemmän ihmiset ikävä kyllä sekoilevat vesillä ja saaristossa, hän jatkaa.

Lämmin alkukesän sää on houkutellut veneilijöitä vesille tavallista aiemmin. Varsinainen veneily- ja mökkeilykausi alkaa Suomessa perinteisesti juhannuksena. Poliisilla on vuosittain toistuva toive juhannuksen juhlijoille: malttia ja tervettä järkeä etenkin alkoholin käyttöön.

– Alkoholi on mukana monessa tapaturmassa ja vahingossa. Kun veneilijät korkkaisivat vasta perillä, niin kaikki sujuisi turvallisemmin.

Poliisi: Veneilijän tunnettava päällikön vastuu

Viime kesäkuussa voimaan tulleen vesiliikennelain mukaan jokaisessa veneessä on oltava päällikkö, joka kantaa veneessä vastuun liikkumisesta ja miehistönsä turvallisuudesta.

Lain mukaan ennen aluksen liikkeelle lähtöä venekunnan tulee sopia aluksen päällikkö, eikä sitä voi matkan aikana muuttaa sen mukaan, kuka kulloinkin ohjaa venettä. Aluksen päällikön on oltava aluksessa aina selvin päin, vaikka ei itse ohjaisikaan venettä. 

– Päällikkö ei välttämättä itse koske ruoriin ja hallintalaitteisiin ollenkaan, vaan voi esimerkiksi antaa ohjeita kuljettajalle, joka ei osaa ohjata itsenäisesti.

– Päällikkönä voi toimia vain sellainen henkilö, joka osaa kuljettaa alusta itsenäisesti ilman kenenkään muun, esimerkiksi aluksen omistajan ohjeistusta, Niininen selvittää.

Huviveneessä vesiliikennejuopumukseen voi lain mukaan syyllistyä ensisijaisesti aluksen kuljettaja tai aluksen päällikkö. Rikoslain mukaan huviveneilyssä juopumuksen raja on yksi promille. Lain mukaan kuljettaja voi kuitenkin syyllistyä rikokseen, vaikka promillemäärä jäisikin alle promillen rajan, jos kuljettajan ajokyky on huonontunut.

Vesillä tulee liikkua hyvän merimiestavan mukaisesti

Aluksen päällikkö vastaa myös vesikulkuneuvon varusteista ja niiden käytöstä.

– Pelastusliivien pitää olla päällä tai ainakin helposti saatavilla. Liivit eivät voi olla esimerkiksi lukitussa säilytyslaatikossa, josta niitä ei hädän hetkellä saa nopeasti esille ja päälle. Sama sääntö koskee myös veneen sammutinta.

Poliisi toivoo, että veneilijät liikkuisivat vesillä hyvän merimiestavan mukaisesti. Päällikkö vastaa myös siitä, ettei vesikulkuneuvon käytöstä aiheudu vaaraa, haittaa tai häiriötä kenellekään.

– Hyvät merimiestavat ovat maalaisjärjellä ymmärrettäviä asioita, jotka liittyvät muiden huomioimiseen. Olosuhteisiin sopiva nopeus, väistäminen riittävän kaukaa ja tähystäminen ovat erityisen tärkeitä näin juhannuksena, kun liikkeellä on paljon eritasoisia kuskeja.

Poliisi on havainnut, että viime aikoina täysin kokemattomat veneilijät liikkuvat tehokkailla veneillä, jolloin ajetaan liian lujaa ajotaitoon nähden. Satama-alueilla, joilla pitäisi ajaa hitaasti, ajetaan nopeudella, joka synnyttää suuria peräaaltoja.

Myös vesijeteillä ajetaan usein lujaa rantojen lähellä ja rajoitusalueilla ja jätetään näin muut ihmiset huomioimatta.

– Vesijettien kuljettajat ovat jo tänä kesänä aiheuttaneet paljon häiriöitä ja vaaratilanteita, paitsi muille myös itselleen. Vesijeteillä ajetaan nopeusrajoituksista piittaamatta, aiheutetaan meluhaittaa ja suuria aaltoja, Niininen huomauttaa.

Venepoliisi tekee muiden merellä toimivien viranomaisten ja järjestöjen kanssa yhteistyötä. Hätätilanteessa vesialueella ja saaristossa soita yleiseen hätänumeroon 112 (matkapuhelimesta ilman suuntanumeroa) tai Meripelastuksen suoraan hälytysnumeroon 0294 1000.