Vilkas viikko työllisti poliisia Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 20.7.2021 10.14
Uutinen

Viime viikon helteisessä säässä poliisille riitti tehtäviä laidasta laitaan. Itä-Uudellamaalla tehtiin muun muassa ajotapavalvontaa, ajettiin hurja määrä keikkoja ja selvitettiin väkivallantekoja. Lisäksi yhden tutkinnassa olleen tapon yrityksen esitutkinta on valmistunut ja siirtyy nyt syyteharkintaan.

Ajotapavalvonnassa kohteena kovat nopeudet

Liikennepoliisisektorin partiot keskittyivät viime viikolla ja viikonloppuna erityisesti ajotapavalvontaan, jossa kohteena olivat etenkin kovat nopeudet. Kaasupoljinta painettiin tänäkin helteisenä viikonloppuna turhan kovaa ja useita kuljettajia epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä vakavasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan.

– Valvoimme myös autojen ja kaksipyöräisten kokoontumisajoja Vantaalla ja ikävä kyllä nämäkään cruisailut eivät sujuneet ilman murheita. Varsinkin kaksipyöräisten kokoontumisessa havaitsimme useita liikenneturvallisuutta vaarantavia tapauksia muun muassa ylinopeuksia, keulimista, driftailua ja kuminpolttoa. Yksi nuori tarvitsi jopa sairaanhoitoa kikkailunsa seurauksena, komisario Asko Sartanen kertoo.

– Avustimme myös hektistä kenttätoimintaa kiireellisten hälytystehtävien hoitamisessa, Sartanen jatkaa.

Tällä viikolla 19. -27.7. valvomme tehostetusti raskasta liikennettä. Valvonnassaan kiinnitetään erityisesti huomiota ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, kuorman varmistamiseen, ajoneuvojen kuntoon, ammattikuljettajien ajon aikaisen tarkkaamattomuutta aiheuttavien tekijöiden valvontaan sekä ulkomaalaisvalvontaan.

Väkivallanteko Järvenpäässä

Järvenpäässä tapahtui toukokuun puolivälissä väkivallanteko, missä uhri, 26 -vuotias nainen sai sairaalahoitoa vaativat vammat.

– Tapahtumat saivat alkunsa, kun asianomistaja oli sopinut tuttavansa kanssa tapaamisen Järvenpään Pajalassa sijaitsevan kaupan pihalle. Tarkoituksena oli sopia aiempia erimielisyyksiä, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

Paikalle tapaamiseen saapui kuitenkin asianomistajalle entuudestaan tuntematon mies ja nainen, joista nainen puukotti asianomistajaa aiheuttaen tälle potentiaalisesti hengenvaaralliset vammat.
– Epäillyn tekijän henkilöllisyys saatiin selville poliisin tekemässä esitutkinnassa ja rikoksesta epäilty on tunnustanut puukottaneensa asianomistajaa kerran. Kaikki osalliset ovat poliisille entuudestaan tuttuja. Vallila jatkaa.

Esitutkinta on nyt saatu valmiiksi ja tapaus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan.

Väkivallanteko Hyvinkäällä

Hyvinkääläisessä teollisuusalan yrityksessä tapahtui perjantaina 9.7. vakava väkivallanteko, jota poliisi tutkii nimikkeellä tapon yritys. Poliisi käynnisti epäillyn etsinnät heti tapahtumien jälkeen ja otti hänet kiinni keskiviikkona 14.7. Teosta epäilty vangittiin perjantaina 16.7. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä kyseiseen väkivallantekoon.

Poliisi on esitutkinnassa selvittänyt, että sekä uhriksi joutunut mies että teosta epäilty mies ovat tai ovat olleet kytköksissä yrityksen toimintaan. Poliisi tekee asiassa teknistä ja taktista tutkintaa, sekä selvittää väkivallanteon motiivia.

Lämmin keli näkyi tehtävämäärissä

Aurinkoinen ja helteinen keli näkyi viime viikonkin tehtävämäärien noususta erityisesti viikonloppuiltaisin ja öisin vaikka viikollakin poliisin tehtävämäärät olivat normaalia korkeammat. Viime viikko piti sisällään lähes 2400 erilaista poliisitehtävää, joista vajaa 800 tehtävää painottui viikonloppuun.

– Erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on korkea, niin kuin se on ollut keväästä 2020 lähtien. Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viime viikolta 31 ja yksityisten paikkojen pahoinpitelyitä 24 kun vastaavat luvut olivat edellisellä viikolla 17 ja 31, kertoo komisario Jarmo Ojala.

– Muuten tehtävät olivat pitkälti päihtyneitä, häiriökäyttäytymistä, rattijuoppoja, omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista ja etsintäkuulutettujen hakuja, Ojala jatkaa.

Erilaisia kolareita tapahtui viikon aikana valtaväylillä yli 90 ja ne sitoivat tehtäville useita partiota pitkiksikin ajoiksi. Hirvieläinkolareita tapahtui viikon aikana 20. 

– Fillari- ja katalysaattorivarkaudet jatkuvat edelleen, mutta epäiltyjä tekijöitäkin jäi viikon aikana partioille onneksi kiinni, sanoo Ojala.

Kesän hukkumistilastot huolestuttavat

Kesän hukkumistilastot huolestuttavat ja hukkumistapauksia on kesän aikana ollut aivan liikaa. 

– Esimerkiksi uimarannoilla vanhempia kehotetaan valvomaan uimaan meneviä lapsia tarkasti, Ojala muistuttaa.     

Tulevastakin viikosta on tulossa kesäisen lämmin ja se tulee varmuudella vaikuttamaan poliisin toimintaan työllistävästi erityisesti yleisen paikkojen lisääntyneenä valvontana. Tällä viikolla tulemme valvomaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta myös 22-24.7.2021 Vantaalla järjestettävillä Tikkurila festivaaleilla, erityisesti ilta-aikaan.

Valvontaa tehtiin maissa ja vesillä

– Rapidon partiot osallistuivat viikonloppuna muun muassa Porvoossa järjestetyn Tirmo Blues festarin ja Loviisassa järjestetyn Small Ships Race venetapahtuman valvontaan. Molemmissa meno oli hyvin rauhallista, rikoskomisario Anne Tuomisto kiittelee. 
– Molempiin tapahtumiin tehtiin myös lupavalvontatarkastus ja siltäkin osin asiat olivat kunnossa, Tuomisto jatkaa. 
– Vesillä jatkoimme kesän aikana aloitettua hyvää yhteistyötä rajavartiolaitoksen kanssa. Olimme mukana venepartiossa valvomassa niin vesiliikenteen turvallisuutta kuin veneilijöiden kuntoakin. Vesiliikennejuopumusjuttuja ei viikonlopulta onneksi kertynyt, mikä on hyvä asia, kertoo Tuomisto. 


 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen