En livlig vecka sysselsatte polisen i Östra Nyland

Utgivningsdatum 20.7.2021 10.14 | Publicerad på svenska 23.7.2021 kl. 11.45
Nyhet

I värmeböljan förra veckan hade polisen ett stort antal uppdrag av varierande art. I östra Nyland genomfördes bland annat övervakning av körsättet, utfördes en väldig mängd uppdrag och utreddes våldshandlingar. Dessutom har förundersökningen av ett dråpförsök slutförts och fallet går vidare till åtalsprövning.

Höga hastigheter i fokus för övervakningen av körsättet

Förra veckan och i helgen koncentrerade sig patrullerna inom trafikpolissektorn särskilt på övervakning av körsättet, med extra fokus på höga hastigheter. Även denna gassande varma helg var det många som tryckte alltför hårt på gaspedalen och flera förare misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten.

– Dessutom övervakade vi även gruppkörningar med bilar och tvåhjulingar i Vanda, tyvärr förlöpte inte dessa cruisingar helt utan bekymmer. Särskilt vid tvåhjulingarnas cruising observerade vi flera fall som äventyrade trafiksäkerheten, bland annat fortkörning, körning på bakhjulet, drifting och brännande av gummi. En ung person behövde till och med sjukvård som en följd av sina tricks, berättar kommissarie Asko Sartanen.

– Vi bistod även den hektiska fältverksamheten med utförandet av brådskande larmuppdrag, fortsätter Sartanen.

Den här veckan, den 19 till 27 juli övervakar vi den tunga trafiken intensivare. Vid övervakningen ska särskild uppmärksamhet fästas vid iakttagandet av kör- och vilotider, säkrandet av lasten, fordonens skick, övervakning av faktorer som orsakar ouppmärksamhet hos yrkesförare under körning samt på utlänningsövervakning.

Våldshandling i Järvenpää

I mitten av maj inträffade en våldshandling i Järvenpää, där offret, en 26-årig kvinna, fick skador som krävde sjukhusvård.

– Händelserna började när målsäganden hade kommit överens med sin bekant att träffas på gården till en butik i Pajala i Järvenpää. Syftet var att bilägga en tidigare tvist, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

Till platsen anlände dock en man och en kvinna som målsäganden inte kände från tidigare, av vilka kvinnan knivhögg målsäganden och orsakade henne potentiellt livshotande skador.

–Den misstänkte gärningsmannens identitet klarnade under den förundersökning som polisen gjorde och den misstänkte har erkänt att hon knivhögg målsäganden en gång. Alla inblandade är kända av polisen sedan tidigare, fortsätter Vallila.

Förundersökningen är nu slutförd och ärendet flyttas till åtalsprövning.

Våldshandling i Hyvinge

Fredagen den 9 juli ägde ett grovt våldsdåd rum vid ett industriföretag i Hyvinge. Dådet utreds av polisen under rubriceringen försök till dråp. Polisen inledde eftersökning av den misstänkte genast efter händelserna och grep honom onsdagen den 14 juli. Personen som misstänkts för dådet häktades fredagen den 16 juli vid Östra Nylands tingsrätt som misstänkt för våldshandlingen på sannolika skäl.

Polisen har under förundersökningen utrett att såväl offret som den man som misstänks för dådet har eller har haft en koppling till företagets verksamhet. Polisen genomför tekniska och taktiska undersökningar i ärendet och utreder motivet till våldsdådet.

Det varma vädret återspeglades i antalet uppdrag

Det soliga och varma vädret återspeglades även under förra veckan i en ökning av antalet uppdrag, särskilt på kvällarna och nätterna under helgen, även om antalet uppdrag för polisen var högre än normalt också under veckan. Förra veckan omfattade nästan 2 400 olika polisuppdrag varav knappt 800 uppdrag inträffade under helgen.

– Antalet uppdrag som hänför sig till skydd av individen är stort, vilket det har varit ända sedan våren 2020. Förra veckan registrerades 31 misshandelsbrott på offentliga platser och 24 på privata platser, medan motsvarande siffror var 17 och 31 veckan innan, berättar kommissarie Jarmo Ojala.

– I övrigt bestod uppdragen till stor del av berusade personer, störande uppförande, rattfyllerister, egendomsbrott, utförande av handräckningar och sökande av efterlysta personer, fortsätter Ojala.
Under veckan inträffade över 90 kollisioner på motorvägarna som krävde flera patruller ibland också för en lång tid. Under veckan inträffade 20 älgkrockar. 

– Cykel- och katalysatorstölder förekommer fortfarande, men lyckligtvis haffade patrullerna även misstänkta gärningsmän, berättar Ojala.

Sommarens drunkningsstatistik är oroväckande

Statistiken över drunkningsolyckor under sommaren är oroande och det har förekommit alldeles för många drunkningsfall i sommar. 

– Till exempel på simstränderna uppmanas föräldrar att hålla ett vakande öga på barn som ska simma, påminner Ojala.     

– Den kommande veckan förutspås också bli solig och varm, vilket med säkerhet kommer att ha en sysselsättande inverkan på polisens arbete, särskilt i form av ökad övervakning av offentliga platser. Den här veckan kommer vi också att övervaka allmän ordning och säkerhet på Tikkurila-festivalen i Vanda den 22–24 juli 2021, särskilt under kvällstid.

Övervakning utfördes på land och till sjöss

– Under helgen deltog patruller från Rapido bland annat i övervakningen av festivalen Tirmo Blues i Borgå och båtfestivalen Small Ships Race i Lovisa. Det rådde en väldigt lugn stämning på båda evenemangen, säger kriminalkommissarie Anne Tuomisto uppskattande. 

– Vid båda evenemangen utfördes även tillståndsövervakning som visade att tillstånden var i ordning, fortsätter Tuomisto. 

– Till sjöss fortsatte vi det goda samarbete med gränsbevakningsväsendet som inletts under sommaren. Vi deltog i båtpatrullen för att övervaka såväl sjötrafikens säkerhet som båtförarnas skick. Lyckligtvis förekom inga fall av fylleri i sjötrafiken under helgen vilket är bra, berättar Tuomisto. 
 

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik