Virhe sakotuksessa ei edellytä sakonsaajalta toimenpiteitä

7.6.2021 15.56
Uutinen

Päiväsakkojen rahamäärän laskuperusteissa on ilmennyt puute, joka johtuu tietojärjestelmävirheestä.

Puute johtuu siitä, että Verohallinnon sakkolaskuriin poimimissa tiedoissa ei ole ollut mukana työttömyysvakuutusmaksuja.  Työttömyysvakuutusmaksu on 1,5 prosenttia henkilön palkkatuloista. Se tulee vähentää sakotettavan tuloista, kun päiväsakon rahamäärää lasketaan.

- Poliisi selvittävää muiden sakkoviranomaisten tapaan (Rajavartiolaitos ja Tulli) 16.11.2020 ja sen jälkeen määrätyt sakkomääräykset, joissa Verohallinnon virheellinen verotieto esiintyy sekä selvittää mahdollisuuksia laskuvirheen teknisestä korjaamisesta, poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta sanoo.

Liikaa maksetut osuudet pyritään palauttamaan

Konsta Arvelin korostaa, että virheen korjaaminen ei edellytä sakonsaajalta toimenpiteitä.
- Poliisi toimii yhteistyössä Verohallinnon, muiden sakkoviranomaisten ja Oikeusrekisterikeskuksen kanssa, jotta laskuvirheet saadaan huomioitua sakon täytäntöönpanossa. Tavoitteena on löytää menettelytapa, jolla virheet voitaisiin korjata ja liikaa maksetut osuudet palauttaa ilman, että sakot saaneen henkilön pitää itse olla aloitteellinen, Arvelin sanoo.

Puutteen vuoksi osa annetuista päiväsakkorangaistuksista on ollut liian suuria. Oikeusministeriön alustavan arvion mukaan esimerkiksi noin 2 000–4 500 euroa kuukaudessa palkkatuloa ansaitsevalle tämä voisi tarkoittaa, että yksi määrätty päiväsakko on ollut 1 euron suurempi kuin olisi pitänyt.

Virhe voi koskea päiväsakkorangaistuksia, jotka on määrätty 16.11.2020 klo 12 alkaen 18–65-vuotiaille henkilöille, joiden sakon määräämiseen perusteena käytettävät palkkatulot ovat olleet vähintään 2 000 euroa kuukaudessa. 

Virhe ei koske rikesakkoja eikä liikennevirhemaksuja

Virhe ei koska poliisin määräämiä rikesakkomääräyksiä ja liikennevirhemaksuja eikä myöskään sellaisia sakkomääräyksiä, joissa päiväsakon rahamäärä on kuusi euroa tai sakon kokonaisrahamäärä on korotettu 200 euroon.

Poliisihallitus on ohjeistanut poliisilaitoksia, että sakkomenettelyssä ei käytetä toistaiseksi verotustietoja vaan sakotettavan omaa arviota tuloistaan.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Rikokset ja tutkinta Uutinen
Poliisihallitus
päiväsakko
virheet