Felet i böter - bötfällda personer behöver inte vidta åtgärde

Utgivningsdatum 7.6.2021 15.56
Nyhet

Det har kommit fram en brist i beräkningsgrunderna för dagböternas penningbelopp. Bristen beror på ett datasystemfel.

Bristen beror på att arbetslöshetsförsäkringsavgiften saknas i de av Skatteförvaltningens uppgifter som överförs till bötesräknaren.   Arbetslöshetsförsäkringsavgiften är 1,5 procent av personens löneinkomster och ska dras av från den bötfälldas inkomster då dagsbotsbeloppet räknas ut.

– Polisen reder i likhet med andra myndigheter som ger böter (Gränsbevakningsväsendet och Tullen) ut de bötesförordnanden som givits den 16 november 2020 och efter det och i vilka Skatteförvaltningens felaktiga skatteuppgift förekommer och utreder möjligheten att tekniskt korrigera räknefelet, säger polisinspektör Konsta Arvelin vid Polisstyrelsen.

Konsta Arvelin betonar att de bötesfällda inte behöver vidta några åtgärder för att få felet korrigerat.

– Polisen samarbetar med Skatteförvaltningen, övriga myndigheter som ger böter och Rättsregistercentralen för att räknefelen ska beaktas vid verkställandet av böter. Målet är att hitta ett sådant förfaringssätt att felen kan korrigeras och det som betalats för mycket ska kunna återbetalas utan att den bötfällda ska behöva vara initiativtagare, säger Arvelin.

På grund av bristen har en del av dagsbötesstraffen varit för stora. Enligt justitieministeriets preliminära bedömning kan det till exempel för en person med en månadsinkomst på 2 000–4 500 euro innebära att en dagsbot är 1 euro högre än den ska vara.

Felet kan gälla dagsbötesstraff som har förelagts från och med den 16 november 2020 klockan 12 för 18–65-åriga personer för vilka den löneinkomst som användes som grund för bötesföreläggandet var minst 2 000 euro i månaden. 

Felet gäller inte polisens föreläggande om ordningsbot och avgifter för trafikförseelser och inte heller sådana bötesförelägganden där beloppet för en dagsbot är sex euro eller det totala bötesbeloppet har höjts till 200 euro.

Polisstyrelsen har gett polisinrättningarna instruktionen att i bötesförfarandet tills vidare inte använda beskattningsuppgifterna utan den bötesfälldas egen bedömning av sina inkomster.

Brott och utredning Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet