Vuoden Poliisi Jari Kyllönen: oikealla tiedolla voi vaikuttaa nuorten asenteisiin

Julkaisuajankohta 28.10.2022 10.59
Uutinen
Vuoden Poliisi 2022 Jari Kyllönen Helsingin poliisilaitokselta nojaa rakennuksen pylvääseen.
Vuoden Poliisi 2022 on rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen Helsingin poliisilaitokselta. Kuvaaja: Katja Almgren

Vuoden Poliisiksi 2022 on valittu kokenut huumepoliisi rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen Helsingin poliisilaitoksesta. Rikosten selvittämisen ohella Kyllönen on ansioitunut nuorten valistaja muun muassa Helsingin poliisilaitoksen soittokunnan Pidä huolta! -valistuskonserteissa sekä vapaaehtoinen työntekijä Irti Huumeista ry:ssä.

- Miten pienellä vaivalla, antamalla palan itsestäsi ja ajastasi, voit auttaa kääntämään toisen elämän suunnan, Kyllönen sanoo valistus- ja vapaaehtoistyöstään.

Vuoden Poliisi 2022 julkistettiin perjantaina 28.10.2022 Helsingissä.

Teemana huumausainerikokset

Vuoden poliisi -teemaksi on tänä vuonna valittu huumausainerikosten tutkinta. Se on poliisitoimintaa, jonka tulokset näkyvät laajasti mediassa ja julkisessa keskustelussa sekä onnistumisten että epäonnistumisten kautta. 

- Onnistunut poliisitoiminta esittäytyy selvitettyinä rikollisorganisaatioina, huumausaineiden takavarikkoina, takaisin saatuna rikoshyötynä ja toteutuneena rikosvastuuna, unohtamatta lukuisia hoitoonohjauksia ja ennalta estävää työtä. Epäonnistunut poliisitoiminta vastaavasti näkyvänä huumausaineiden käyttönä kadulla, yleisen turvattomuuden lisääntymisenä, väkivalta- ja omaisuusrikoksina sekä sosiaali- ja terveysongelmina, jotka koskettavat kokonaisia perheitä, valtiosihteeri Akseli Koskela sisäministeriöstä totesi Vuoden Poliisin julkistustilaisuudessa. 

Onnistunutta yhteistyötä

Kyllönen työskentelee rikosylikonstaapelina ja ryhmänjohtajana Helsingin poliisilaitoksen Ammattimainen rikollisuus -toiminnon huumausainerikosten tutkinnassa. 

Hän on toiminut huumausainerikosten tutkinnassa eri tehtävissä yli 20 vuotta ensin Espoon kihlakunnan poliisilaitoksessa ja vuodesta 2001 lähtien Helsingin poliisilaitoksessa. Kyllösen tehtäviin kuuluu tällä hetkellä huumausainerikostutkinnan päivittäisjohtaminen. 

Vuoden Poliisi -valinnan perusteluiden mukaan Kyllösellä on erinomainen kuva huumausaineiden määrästä, laadusta, markkinasta, käyttäjistä ja katukaupasta pääkaupunkiseudulla. 

Kyllösen johtama ryhmä tutkii vuosittain satoja huumausainerikoksia ja kymmeniä törkeitä huumausainerikoksia. Esitutkinnat suoritetaan tiiviissä yhteistyössä eri poliisin ja tullin viranomaisten kanssa. 

- Kyllösellä on pitkän kokemuksensa kautta erinomaiset yhteydet muihin esitutkintaviranomaisiin ja hän on persoonana pidetty yhteistyön tekijä viranomaisissa, valitsijat totesivat.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa

Vaikka Kyllösen päätehtävä Helsingin poliisilaitoksessa on huumausainerikollisuuden selvittäminen ja rikosvastuun toteutuminen, hänen lähestymistapansa työn tekemiseen on kokonaisvaltainen.

Hän ymmärtää huumausaineiden käyttäjiä, heidän omaisiaan sekä lähipiiriä ja pyrkii aktiivisella toiminnallaan niin virkatehtävissä kuin muussa toiminnassaan ohjaaman henkilöitä hoidon piiriin ja valistamaan huumausaineiden vaaroista siten, että ihmisillä olisi mahdollisimman realistinen kuva sekä huumausaineiden käytöstä kadulla ja kodeissa että kokonaisvaltaisesta huumausainetilanteesta pääkaupunkiseudulla.

Suhtautuminen huumausaineisiin muuttunut positiivisemmaksi

Huumausainerikollisuuden luonne on Kyllösen uran aikana muuttunut hänen omien sanojensa mukaan valtavasti. Huumausaineista on tullut suomalaisessa yhteiskunnassa osa arkipäivää.

- Huumausainerikollisuus oli aiemmin mitä suuremmassa määrin piilorikollisuutta ja huumausaineisiin sekä -käyttäjiin suhtauduttiin torjuvasti. Nyt suhtautuminen huumausaineisiin on muuttunut positiivisempaan suuntaan, huumausaineita käyttäviä henkilöitä on enemmän ja viranomaiset takavarikoivat huumausaineita erittäin suuria määriä. 

Ongelmia voidaan ratkaista yhteistyöllä

Suomi on Euroopassa kärkimaa alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. Huumekuolemat ovat kasvaneet Suomessa koko 2000-luvun ajan ja huumausaineiden käyttöön liittyvät erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet. 

Kyllönen muistuttaa, että yksikään toimija ei pysty yksinään ratkaisemaan näitä ongelmia. Työhön tarvitaan niin poliisin, kaupunkien, hyvinvointialueiden palveluiden kuin kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyötä. 

- Toivonkin, että kaikki osapuolet panostavat yhteistyöhön ja tilanne saataisiin kääntymään parempaan suuntaan.

Oikea tieto voi muuttaa suhtautumista

Jari Kyllönen on huomannut huumausainemyönteisyyden lisääntyneen myös nuorten keskuudessa. Monet nuoret pitävät kannabista huomattavasti ”parempana” päihteenä kuin alkoholia.

- Vaikka nuoret tietävät päihteistä enemmän kuin heidän vanhempansa, hekään eivät tiedä kaikkea ja   moni asia päihteisiin liittyen tulee heille yllätyksenä. 

Kyllönen uskookin, että oikean tiedon jakaminen voi muuttaa nuoren suhtautumista päihteisiin. Oikealle tiedolle on palava tarve.

- Minulta on monesti kysytty, miten jaksan käydä puhumassa päihteistä? Olen vastannut, että jos joku nuori sanoo ei siinä vaiheessa, kun hänelle tarjotaan päihteitä, olen palkkani ansainnut. 

Kyllönen pahoittelee sitä, että aika on rajallista eikä kaikkeen ole mahdollista osallistua.

- Aikoinaan kävimme paljon kouluissa ja oppitunneillakin, mutta nykyään siihen ei millään enää riitä aika. Konserttien avulla tavoitamme laajoja yleisömääriä kerralla, Kyllönen kertoo.

Kyllönen ja hänen kollegansa Maija Aunio ovat esiintyneet vuodesta 2017 lähtien yhdessä nuorille suunnatuissa Pidä huolta! -valistuskonserteissa. Tästä valistustyöstä kaksikko palkittiin Stadin Skoude arvonimellä viime vuonna. 

47. Vuoden Poliisi

Jari Kyllönen on järjestyksessään 47. Vuoden Poliisi. Hän pitää valintaa suuressa arvossa.

- Vuoden poliisi valinta on suurin yksittäinen kunniamaininta, jonka yksittäinen poliisihenkilö voi saada. Olen valinnasta hyvin yllättynyt ja iloinen. Tunnen henkilökohtaisesti lukemattoman määrän raudanlujia ammattilaisia, joista kuka tahansa oli ansainnut tämän kunniamaininnan ja haluankin tässä yhteydessä osoittaa kaikille heille suuren kunnioitukseni heidän tekemänsä työn ja heiltä saamieni oppien vuoksi, hän totesi julkistustilaisuudessa.

Vuoden Poliisi -valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus. Valinta julkistettiin perjantaina 28.10.2022 Valkoisessa Salissa Helsingissä. 
 

Etusivun uutinen Helsingin poliisilaitos Poliisihallitus Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen