Yhdysvaltain presidentin vierailu vaikuttaa liikennejärjestelyihin Helsingissä

Julkaisuajankohta 10.7.2023 12.23
Uutinen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee Helsingissä torstaina 13. heinäkuuta 2023 tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta. Tapaaminen järjestetään Presidentinlinnassa. Vierailu aiheuttaa muutoksia liikenteeseen Helsingin ydinkeskustassa.

Kauppatorin ympäristön liikenteessä on seuraavia poikkeusjärjestelyjä 13. heinäkuuta:

• Pohjoisesplanadi on suljettu Sofiankadun ja Päävartiontorin välillä.

• Pohjoisrannasta pääsee kävellen ja polkupyörällä keskustaan reittiä Aleksanterinkatu–Unioninkatu.

• Pohjoisrannasta pääsee autolla keskustaan Aleksanterinkadun kautta ja siitä eteläiseen Helsinkiin ja Olympiaterminaaliin Unioninkadun kautta.

• Kulku Mariankadun ja Päävartiontorin kautta Katajanokalle on suljettu. Katajanokalle ja Katajanokan terminaaliin pääsee Pohjoisrannan kautta suoraan Kanavakadulle.

• Eteläesplanadilta, Etelärannasta ja Olympiaterminaalista pääsee Pohjoisrantaan reittiä Fabianinkatu–Aleksanterinkatu.

• Olympiaterminaaliin kulkevien henkilöautojen suositellaan kulkevan Tehtaankadun kautta.

• Olympiaterminaalista saapuva raskas ajoneuvoliikenne ohjataan reittiä Pohjoisesplanadi–Lönnrotinkatu–Hietalahdenkatu–Hietalahdenranta.

• Liikenne Eteläesplanadilla sujuu normaalisti.

• Jalankulkijoilta, polkupyöräilijöiltä ja autoliikenteeltä suljetut osuudet sekä vaihtoehtoiset reitit on merkitty oheisiin karttoihin.

Pääkaupunkiseudulla liikkuu useita saattueita ennen tapaamista, sen aikana ja tapaamisen jälkeen.

Saattueet aiheuttavat muutamia noin 40 minuutin katkoksia liikenteeseen varsinkin Helsingin keskustassa. Valitettavasti katkoksien tarkkoja kellonaikoja ei pystytä kertomaan ennakkoon.

Poliisilla on ilmailutoimintaa vierailun aikana, mikä saattaa aiheuttaa meluhaittaa.

Vesiliikenteessä ja ilmailussa on muutoksia 13. heinäkuuta

Kauppatori on kokonaan kiinni 13.7. alkaen klo 7.

Suomenlinnan lauttaliikenne hoidetaan Katajanokalta lähtevän Suomenlinnan huoltolautan laiturista. Kauppatorin vesibussi- ja risteilylaiturit ovat poissa käytöstä 13.7. 

Yksityisen vesiliikenteen kulku Eteläsatamaan on estetty. Esto ei koske Olympiaterminaalista ja Katajanokan terminaalista Tallinnaan ja Tukholmaan kulkevaa risteilyliikennettä. Vesiliikenne Päävartion ja Katajanokan välisessä salmessa on kielletty.

Katajanokan terminaaliin ja Olympiaterminaaliin saapuvia kehotetaan varaamaan matkaan ylimääräinen tunti.

Myös ilmailua rajoitetaan kokouksen ajaksi. Alueella on voimassa tilapäinen rajoitusalue tämänhetkisen tiedon mukaan 12.7. kello 9–14.7. kello 21. 

Tarkista ilmailurajoitusalue osoitteista droneinfo.fi ja aviamaps.com. Rajoitukset tulevat näkyviin aikaisintaan 12 tuntia ennen rajoitusten alkamista.

Julkisten kulkuvälineiden reiteillä voi olla liikennekatkoksia

Raitiovaunuliikenne kulkee normaalisti, mutta vuorojen väleissä saattaa esiintyä poikkeuksia. Tietoa joukkoliikenteen poikkeusjärjestelyistä saa osoitteesta hsl.fi.

Julkisia kulkuvälineitä käyttävien toivotaan huomioivan, että reiteillä tai niiden ympäristössä voi esiintyä jopa 40 minuutin liikennekatkoksia.

Autoilua ydinkeskustassa kannattaa välttää liikennejärjestelyiden ja mahdollisten liikennekatkosten vuoksi. Jos on välttämätöntä kulkea autolla keskustassa, siirtymisiin on hyvä varata reilusti aikaa. 

– Pyydämme kaupunkilaisilta ymmärrystä ja yhteishenkeä arvokkaan ja turvallisen vierailun takaamiseksi. Helsingissä on harvoin tällaisia poikkeusjärjestelyjä liikenteessä. Poliisi ei turhaan estä tai viivytä liikennettä vierailun aikana. Teemme kaikkemme, jotta kaupunkilaisten liikkuminen olisi sujuvaa niin arkena kuin erilaisten huippukokousten ja vierailuiden aikana, sanoo ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Liikenne Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta