Navigointivalikko

Alkolukon myöntäminen

Alkolukon myöntäminen

Alkolukko on laite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos kuljettajan uloshengitysilman alkoholipitoisuus ylittää sallitun rajan. Laite edellyttää myös puhalluksia tietyin väliajoin ajon aikana. Jos kuljettaja ei noudata laitteen antamaa puhalluskehotusta tietyn ajan kuluessa, ajoneuvo aloittaa äänimerkin antamisen.

Alkolukkoihin on asetettu rajaksi 0,1 milligrammaa/litra, joka vastaa noin 0,2 promillen pitoisuutta verestä mitattuna.

Jos olet syyllistynyt alkoholirattijuopumukseen tai törkeään alkoholirattijuopumukseen, poliisi voi myöntää sinulle valvotun ajo-oikeuden.

Terveysperusteinen alkolukko voidaan myöntää, jos sinulle ei voida alkoholin jatkuvan väärinkäytön takia myöntää ajokorttia ilman ehtoa alkolukon käytöstä. 

Valvottu ajo-oikeus

Poliisi voi myöntää sinulle pyynnöstäsi alkolukolla valvotun ajo-oikeuden, jos

  • olet syyllistynyt alkoholin nauttimisesta johtuneeseen rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen,
  • vakituinen asuinpaikkasi on Suomessa ja
  • et ole muusta syystä ajokiellossa.

Lisäksi edellytyksenä on, että et ole syyllistynyt rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen ajokiellon, väliaikaisen ajokiellon tai ehdollisen ajokiellon koeajan aikana. 

Voit pyytää alkolukolla valvottua ajo-oikeutta poliisilta jo esitutkinnan aikana, vaikka rikosasiaa ei olisi vielä ratkaistu. 

  1. Esitä pyyntösi valvotusta ajo-oikeudesta viimeistään silloin, kun poliisi pyytää sinulta lausuntoa ajo-oikeusasiassa.
  2. Käy lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön luona keskustelemassa päihteiden käytöstä, niiden vaikutuksista terveyteen sekä hoitomahdollisuuksista. 
  3. Pyydä käynnistäsi todistus, josta ilmenee käynnin tarkoitus. Todistus voi olla julkisesta tai yksityisestä terveydenhuollosta. 
  4. Toimita todistus asuinpaikkakuntasi poliisille.
  5. Poliisi lisää ajokorttiin erityisehdon alkolukon käyttövelvollisuudesta ja antaa sinulle väliaikaisen ajokortin. 
  6. Tämän jälkeen sinun tulee hakea Ajovarman palvelupisteestä tai Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta uutta ajokorttia, jonka taustapuolelle on merkitty poliisin lisäämä erityisehto numeroin. 

Valvotun ajo-oikeuden aikana voit kuljettaa vain toimivalla alkolukolla varustettuja ajoneuvoja.

Alkolukko voidaan asentaa henkilöautoon, linja-autoon, pakettiautoon, kuorma-autoon ja traktoriin. Ajoneuvo on muutoskatsastettava alkolukon asennuksen jälkeen. Alkolukosta tulee merkintä ajoneuvon rekisteritietoihin. Lisätietoja valvotussa ajo-oikeudessa käytettävän alkolukon teknisistä vaatimuksista saat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Kun valvottu ajo-oikeutesi päättyy, voit noutaa poliisilta vanhan ajokorttisi takaisin. Tällöin päättyy myös alkolukon käyttövelvollisuus. Tietyissä tapauksissa on tilattava uusi normaali ajokortti Ajovarman palvelupisteestä tai Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta. 

Ajoneuvo on muutoskatsastettava myös alkolukon poistamisen jälkeen.

Terveysperusteinen alkolukko

Sinulle ei pääsääntöisesti voida myöntää ajokorttilupaa, jos jatkuvasti väärinkäytät alkoholia. Alkoholin jatkuva väärinkäyttö on myös perusteena ajokortin peruuttamiselle. Sinulle voidaan kuitenkin myöntää ajokorttilupa, tai voit säilyttää ajo-oikeutesi, jos ajokorttiisi liitetään ehto, jonka mukaan saat kuljettaa ainoastaan alkolukolla varustettua ajoneuvoa. 

Poliisi lisää ajokorttiin erityisehdon alkolukon käyttövelvollisuudesta silloin, kun alkoholin jatkuva väärinkäyttö nousee esiin terveydentilan valvonnan yhteydessä. Poliisi voi ottaa aikaisemman ajokorttisi haltuunsa ja myöntää sinulle väliaikaisen ajokortin. Tämän jälkeen sinun tulee hakea uutta ajokorttia Ajovarman palvelupisteestä tai Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sähköisen asiointipalvelun kautta.

Ajovarman palvelupisteessä lisätään ehto alkolukon käytöstä silloin, kun alkoholin jatkuva väärinkäyttö nousee esiin ajokorttiluvan tai ajokortin uudistamisen yhteydessä. Ehto lisätään hakemuksen liitteenä toimitettavan lääkärinlausunnon perusteella.