Murupolku
Navigointivalikko
Asekeräilijäksi?
Asekeräilijäksi?
Asekeräilyn tarkoituksena on kerätä ja säilyttää ampuma-aseita tai niiden osia, joihin keräilijällä on lupa.
Hyväksynnän asekeräilijäksi myöntää Poliisihallitus. Asekeräily on suunnitelmallista toimintaa, ei satunnaista tai hetken mielijohteista tapahtuvaa aseiden hankkimista.
Jos olet kiinnostunut aseiden keräilystä ja haluat hakea hyväksyntää asekeräilyn aloittamiseen, tutustu ensin huolellisesti aiheeseen liittyvään keskeiseen lainsäädäntöön. Mitä paremmin tunnet ampuma-aselakia, sitä helpompaa on toimia.
Turvallisuus keskeistä myös asekeräilyssä
Asekeräilyssä, kuten kaikessa muussakin ampuma-aseisiin liittyvässä toiminnassa, keskeistä on turvallisuus.
Ei ole kenenkään etu, että keräiltyjä aseita päätyy vääriin käsiin. Väärästä toiminnasta, joka osoittaa tahallisuutta tai piittaamattomuutta, voidaan antaa joko varoitus ja peruuttaa keräilijäksi hyväksyntä. Luvan peruuttaminen ei ole rangaistus, vaan turvaamistoimi.
Asekeräilijä
Asekeräilijä voi olla yksityinen henkilö tai Suomessa rekisteröity julkista tehtävää hoitava yhteisö tai säätiö, jonka Poliisihallitus on hyväksynyt.
Asekeräilijä kerää ja säilyttää ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia historiaan, tieteeseen, tekniikkaan, koulutukseen tai kulttuuriperintöön liittyviä tarkoituksia varten.
Museoiden kohdalla aseiden keräilyyn voi kuulua myös tutkiminen ja näytteille asettaminen. Ainoastaan edellä kuvattu toiminta on lupaa vaativaa asekeräilyä. Esimerkiksi ns. militarian tai deaktivoitujen aseiden keräileminen ei ole asekeräilyä.
Asekeräily on peruste hakea hallussapitolupaa
Asekeräilijäksi hyväksytty henkilö tai yhteisö voi hakea viranomaiselta aseen hallussapitoon oikeuttavaa aselupaa, jonka perusteena on asekeräily. Aselupa tarkoittaa lupaa hankkia, valmistaa tai pitää hallussa ampuma-asetta tai aseen osaa. Asekeräilijä perustelee hakemustaan sillä, että hänelle on myönnetty asekeräilijähyväksyntä.
Asekeräilijähyväksynnän perusteella voi saada luvan hankkia esineitä seuraavista ryhmistä:
- ampuma-ase
- aseen osat
- patruuna
- erityisen vaarallinen ammus (eli ns. ERVA-ammus).
Näiden esineiden hankkiminen ja hallussa pitäminen edellyttää Suomessa aina viranomaisen antamaa lupaa.
Luvan hallussapitoon myöntää hakemuksesta poliisilaitos tai Poliisihallitus. Poliisilaitos myöntää aseluvat kaikkiin muihin paitsi erityisen vaarallisiin ampuma-aseisin (eli ns. ERVA-aseisiin). Poliisihallitus myöntää asekeräilyperusteiset aseluvat ERVA-aseisiin.
Asekeräily ei voi olla elinkeinon harjoittamista
Kerääminen ja säilyttäminen ovat ehdottomia määräyksiä ja sulkevat pois elinkeinon harjoittamisen. Asekeräilyperusteella hallussa pidetyn aseen voi myydä mutta asekeräilijähyväksyntää ei voi käyttää perusteena esineiden hankkimiseen ja myymiseen kaupallisessa, eli voittoa tavoittelevassa tarkoituksessa.
Asekeräilijä ei myöskään voi käyttää, eli ampua, purkaa tai koota hankkimiaan patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia, koska se estää laissa nimenomaisesti mainitun säilyttämistarkoituksen toteutumisen.
Asekeräilyn perusteista
Asekeräilyn tulee aina liittyä johonkin tai joihinkin seuraavista toiminnoista, jotka on ampuma-aselaissa tyhjentävästi lueteltu:
- historia
- tiede
- tekniikka
- koulutus
- kulttuuriperintö.
Saako asekokoelman aseilla ampua?
Asekeräilijähyväksyntä ei lähtökohtaisesti anna oikeutta ampua aseilla tai patruunoilla. Jos asekokoelmaan kuuluvalla aseella halutaan ampua, se pitää selvittää ja perustella hakemuksessa. Ampumisen pitää liittyä edellä mainittuihin toimintoihin.
Museoiden asekeräilyllä voi olla myös esineiden tutkimiseen ja virkistykseen liittyvä tarkoitus. Virkistystarkoitus ei tarkoita aseella ampumista vaan esimerkiksi esitystä tai näytöstä.
Miten haen hyväksyntää? -haitarin johdanto
Miten haen hyväksyntää?
Jätä asekeräilijän hakemus kirjallisena mille tahansa poliisiasemalle. Hakija tunnistetaan, hakemus syötetään aserekisteriin ja lähetetään asiakirjojen kanssa edelleen Poliisihallitukseen. Hakemuksen käsittelee, hyväksyy tai hylkää Poliisihallitus. Myönnetyn asekeräilijähyväksynnän voi myös peruuttaa Poliisihallitus.
Asekeräilijäksi -haitari
Asekeräilijäksi voidaan hyväksyä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Lisävaatimuksena on, että henkilöä on terveydentilansa ja käyttäytymisensä perusteella pidettävä sopivana pitämään hallussaan ampuma-aseita ja aseen osia.
Lupaharkinnan yhteydessä poliisi voi tarvittaessa käyttää hakijan terveystietoja sopivuuden arviointiin. Lähtökohtaisesti poliisi ei saa kenenkään terveystietoja lupaharkintaan automaattisesti, vaan vain niissä tapauksissa, joissa asiaa ei pystytä ratkaisemaan ilman tietoja.
Selvitys varusmies- tai siviilipalveluksen suorittamisesta esitettävä pyydettäessä
Asevelvollisen asekeräilyluvan hakijan on pyydettäessä esitettävä selvitys suoritetusta varusmies- tai siviilipalveluksesta. Jos palvelusta ei ole suoritettu, asevelvollisen on pyydettäessä esitettävä määräys aloittaa palvelus taikka päätös palveluksesta vapauttamisesta, palvelusajankohdan siirrosta tai palveluksen keskeyttämisestä syineen.
Asekeräilijähyväksyntä voidaan myös antaa oikeushenkilölle. Tämän pitää olla Suomessa rekisteröity, julkista tehtävää hoitava yhteisö tai säätiö.
Hyväksynnän saamiseksi myös oikeushenkilöä täytyy toimintansa tarkoituksen ja muiden seikkojen perusteella voida pitää sopivana pitämään hallussa ampuma-aseita ja aseen osia. Laissa säädetty harkintavalta myös oikeushenkilön hyväksymiselle asekeräilijäksi on varsin laaja.
Ampuma-aseiden ja aseen osien säilytystilat
Ampuma-aseiden ja aseen osien säilytystilat hyväksyy niiden sijaintipaikan poliisilaitos ennen kuin aselupia voidaan myöntää asekeräilijähyväksynnän perusteella. Poliisihallitus voi myös asekeräilijähyväksynnän lupaehdoilla ohjata säilytystilojen turvallisuustasoa.
Oikeushenkilöllä oltava asevastaava
Lisäksi oikeushenkilön on keräilijähyväksyntää hakiessaan esitettävä Poliisihallitukselle, että sillä on asuinpaikan poliisin hyväksymä asevastaava. Asevastaavan hyväksynnän antamisen edellytys on, että henkilö on hakijan palveluksessa tai osallistuu sen toimintaan. Asevastaava vastaa siitä, asekeräilyssä noudatetaan ampuma-aselakia, sen nojalla annetuissa säännöksissä säädettyjä velvoitteita sekä annettujen lupaehtoja.
Hakemus asekeräilijäksi käsittää
- kirjallisen hakemuksen
- asekeräilysuunnitelman
- mahdolliset liitteet.
Tee selkeä hakemus. Hakemus jäljennetään skannaamalla tai kirjaamalla poliisin sähköisen aserekisterin lomakkeelle.
Asekeräilijähyväksynnän edellytys on asekeräilysuunnitelma. Tee suunnitelma huolellisesti ohjeita noudattaen.
Käsittelymaksu hyväksytystä tai hylätystä asekeräilijähakemuksesta on 240 euroa. Sama hinta veloitetaan myös, kun haetaan uusi asekeräilijähyväksyntä, käytännössä esimerkiksi vanhaa asekeräilijähyväksyntää muutetaan, ellei kyse ole vähäisestä muutoksesta keräilysuunnitelmaan. Vähäisestä muutoksesta veloitetaan 125 euroa.
Laadi hakemusasiakirjat seuraavan ohjeen mukaan yhtenä kappaleena, kolmena tai useampana osana. Käytä eri arkkeja ja tulosta vain yhdelle puolelle sivua.
Ohjeen mukainen hakemus nopeuttaa sen käsittelyä.
Kirjaa jokaiseen hakemuksen arkkiin ylä- tai alamarginaaliin hakijan nimi ja syntymäaika.
Älä nido arkkeja yhteen, koska ne joudutaan skannaamaan käsittelyn aikana.
1. Kirjallinen hakemus.
Ilmoita hakemuksessa henkilötiedot ja asekeräilykokoelman keräilysuunta.
Keräilysuunta tarkoittaa sitä, mistä aseista tai esineistä on kysymys, esimerkiksi: metsästysaseet, urheiluaseet, kilpailuaseet, sotilasaseet, taskuaseet jne. sekä vuosiluvuilla rajattu ajanjakso, jonka aikana kerättävät aseet on valmistettu.
2. Asekeräilysuunnitelma
Kerro asekeräilysuunnitelmassa tarkemmin, mitä aseita tai esineitä haluat kerätä ja miksi.
Asekeräilysuunnitelman on oltava järjestelmällinen ja hyväksyttävä. Lisäksi asekeräilysuunnitelmaan on selostettava aseiden turvallinen säilytystapa.
Ilmoita suunnitelmassa myös, mihin seuraavista aiheista se liittyy:
- historia
- tiede
- tekniikka
- koulutus
- kulttuuriperintö
Perustele jokainen hakemukseen ilmoitettu tarkoitus. Määräys kokoelman tarkoituksen ilmoittamiseen sisältyy ampuma-aselakiin.
Ilmoita, mitä esineitä aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia patruunoita tai ammuksia suunnitelmalla on tarkoitus kerätä.
Ilmoita ampuma-aselain termejä käyttäen kokoelmaan hankittavien aseiden mallit, tyypit, toimintatavat ja kaliiperit. Ilmoita lisäksi aseiden valmistusvuosien rajaus vuodesta vuoteen.
Esimerkiksi: Kivääri, merkki xx , malli yy, toimintatapa itselataava kertatuli, kaliiperi cc, valmistettu 1918-1950.
Kaliiperin ilmoittaminen
Kirjaa kaliiperi niin tarkkaan, että erehtymisen mahdollisuutta ei ole. Kaliipereja voi kirjata enemmänkin, mutta niiden tulee liittyä juuri haettavaan asemalliin. Kaliiperien ilmoittamista vaihteluväleillä ei hyväksytä ilman eritystä perustelua.
Ampuma-aseen valmistuminen
Ampuma-aseen valmistumisajaksi katsotaan se, kun se kootaan osista yhteen. Keräilijäksi hyväksynnässä voidaan asettaa ehto, että hankittavien aseiden pitää olla valmistettu hyväksynnässä mainittuna aikana.
Selvitys turvallisesta säilyttämisestä
Ampuma-aseiden säilyttämisestä säädetään ampuma-aselaissa.
Poliisihallitus ottaa aseiden säilytykseen kantaa hakemuksessa annettavan selvityksen kautta sen mukaan kuinka suuren riskin kerättävä asekokoelma aiheuttaa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Tarvittaessa Poliisihallitus ohjaa säilytysturvallisuutta asettamalla hyväksyntään asiaa koskevan ehdon. Säilytystilojen turvallisuuden arvioimiseksi hakijan pitää ilmoittaa arvio kokoelmansa aseiden määrästä.
Jos lupa myönnetään, poliisilaitos tarkastaa säilytystilat.
Asekeräilijän on säilytettävä aseitaan aina vähintäänkin sertifioidussa ja lattiaan pultatussa asekaapissa asutussa rakennuksessa. Laajan tai sarjatuliaseita sisältävän kokoelmansa aseiden säilytykseen vodaan käyttää tilaa, joka täyttää Finanssialan 3 -tason vaatimukset.
Kirjaa hakemukseen myös perustelut sille, jos vastustat mahdollista hyväksyntään tai aselupiin asetettavaa ampumisen kieltävää ehtoa. Poliisi voi kuitenkin asettaa sen perustellusta syystä.
3. Lyhyt kertomus hakijasta henkilönä
Kuvaa elämäntilanteesi tähän hetkeen saakka. Kerro mahdollisista tulevaisuuden suunnitelmista, jos niillä on merkitystä asekeräilyn kannalta. Sopiva kertomuksen pituus on 1-2 sivua. Tärkeää kertomuksessa ovat
- aikaisempi kokemus ampuma-aseista
- yhdistysten ja seurojen jäsenyydet
- elämäntilanne ja asumismuoto (missä, minkälainen rakennus, yksin/muiden kanssa, parisuhteessa, onko perhettä).
Asumiseen liittyviä tietoja tarvitaan, kun arvioidaan asekokoelman riskiä yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.
Kerro myös muista harrastuksista sekä mahdollisista rangaistuksista ja mikä niihin on johtanut. Voit kertoa myös perheenjäsenistäsi ja siitä, mikä on heidän kantansa asekeräilyyn.
Selosta kokemuksesi ampuma-aseista ja niiden käsittelystä siten, että poliisi voi varmistua siitä, että pystyt hankkimaan ja käsittelemään aseita turvallisesti. Hakijalla tai asevastaavalla pitää olla riittävä asetekninen ja asehistoriallinen tuntemus.
Lupaharkinnassa hakijasta hankitaan tarvittavat poliisin, terveysviranomaisten ja/tai muiden viranomaisten pitämät tiedot, joita voidaan verrata hakijan kertomukseen.
Tarvittaessa poliisi haastattelee hakijaa eri kutsusta kotipaikan poliisilaitoksella.
Todistukset ja suositukset
Voit liittää hakemukseen suosituskirjeitä tai muita todistuksia, jotka selventävät siinä esitettyjä asioita. Poliisihallitus ei ilman erityistä syytä ota yhteyttä henkilöihin ja tahoihin, joiden suosituksia hakija hakemukseen liittää. Suosituksen kirjaaja vastaa suosituksensa sisällöstä.
Yleensä asekeräily on hyvä aloittaa suhteellisen suppeasta keräilysuunnitelmasta. Aloittamalla pienemmästä, voit vähitellen lisätä ja osoittaa omaa osaamistasi laajempaa ja vaativampaa asekeräilyä varten.
Myöhemmin on mahdollista hakea uutta asekeräilijähyväksyntää, joko aikaisemman tilalle tai rinnalle. Yksi kerrallaan toteutettavilla suunnitelmilla voi suunnata ja kehittää harrastustaan tarkemmin ja nopeammin.
Esimerkkejä suppeista suunnitelmista ovat
- Asetehdas A:n tuotanto vuosina xx - yy
- Suojeluskuntien aseet
- Suomalaisten MM-tasoissa ampumakilpailuissa käyttämät aseet
Jos ensimmäiseen keräilysuunnitelmaan kasataan useita erilaisia keräilysuuntia, ongelmia voi tulla järjestelmällisyyden ja hyväksyttävyyden todistamisessa sekä suunnitelman toteuttamismahdollisuuksista ylipäätään.
Asekeräilijähakemuksen käsittely kestää Poliisihallitukseen saavuttuaan 3 - 4 kk hakemuksesta ja muista sen hetkisistä tehtävistä riippuen.
Tee hakemus huolellisesti ohjeiden mukaan niin vältyt täydennyspyynnöiltä ja nopeutat asian käsittelyä.
Poliisi antaa tietoja hakemuksesta vain hakijalle. Pyydämme tekemään tietopyynnön postitse. Sähköpostitse annamme tietoja vain, jos pyynnössä käytetään salattua sähköpostijärjestelmää. Ilmoita tietopyynnössä asian diaarinumero, jolla hakemus on otettu vastaan poliisilaitoksella. Numero on muotoa 2023/12345.
Asekeräilijäksi -infolaatikko
Mitä tarkoittaa asekeräilysuunnitelman järjestelmällisyys ja hyväksyttävyys?
Järjestelmällinen suunnitelma tarkoittaa sitä, että hakijalla on jo ennakolta muodostettu käsitys siitä, minkälaisen kokoelman ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia hänellä on tarkoitus hankkia.
Järjestelmällisyyteen kuuluu myös johdonmukainen ja selkeä perustelu sille, miksi juuri ne esineet, joita halutaan hankkia, on kokoelmaan tarkoitus hankkia. Järjestelmällisen käsityksen tulee olla jollain tavoin järkevästi perusteltu ja rajattu. Hakijan tulee osoittaa, että suunnitelma on laatunsa ja laajuutensa puolesta myös toteutettavissa sekä teknisesti että taloudellisesti.
Esimerkkejä:
- ”Haluan kerätä kauniita aseita”
- Perustelu ei ole järjestelmällinen, koska käsite kaunis ase on subjektiivinen ja jokainen ihminen tulkitsee sitä eri tavoin. Perustelu ei ennakolta määrittele sitä, mitä ovat kauniit aseet.
- ”Haluan kerätä A,B ja C -merkkisten haulikoiden X,Y ja Z -malleja, jotka on valmistettu vuosien 1900 - 1930 välillä, koska ne ovat mielestäni ulkonäöltään kauniita ja tunnetusti hyvin valmistettuja”
- Perustelu on parempi, koska jo ennakolta voidaan rajata kokoelmaa tiettyyn määrään asemalleja.
Suunnitelman hyväksyttävyys tarkoittaa sitä, että asekeräily on lain ja yhteiskunnan moraalin mukaista. Hakemuksen ja suunnitelman pitää noudattaa lainsäätäjän tahtoa, mitä käsitellään lain esitöissä.