Länkstig
Navigeringsmeny
Bli vapensamlare?
Bli vapensamlare?
Avsikten med vapensamling är att samla och förvara skjutvapen eller vapendelar som samlaren har beviljats tillstånd till.
Polisstyrelsen fattar beslut om att godkänna en person som samlare. Att samla vapen sker systematiskt, och handlar inte om sporadiska eller spontana vapenförvärv.
Är du intresserad av att samla vapen och vill ansöka om godkännande för att börja samla vapen? Bekanta dig först noggrant med den viktigaste lagstiftningen om saken. Ju bättre du känner till skjutvapenlagen, desto lättare är det att agera rätt.
Säkerheten viktig även för vapensamlare
Precis som i all verksamhet som knyter an till skjutvapen är säkerheten av största vikt även i fråga om att samla vapen.
Det ligger inte i någons intresse att vapen från samlingar hamnar i fel händer. För felaktigt agerande som visar uppsåtlighet eller likgiltighet kan man antingen ge en varning eller återkalla beslutet om att godkänna personen som samlare. Ett återkallat beslut är inte en bestraffning utan en säkerhetsåtgärd.
Vapensamlaren
Vapensamlaren kan vara en privat person eller en sammanslutning eller stiftelse som är registrerad i och sköter offentliga uppdrag i Finland, och som har godkänts av Polisstyrelsen.
Vapensamlaren samlar på och förvarar skjutvapen, vapendelar, patroner eller särskilt farliga projektiler för ändamål som rör historia, vetenskap, teknik, utbildning eller kulturarv.
När museer samlar på vapen kan det även handla om forskning och att sammanställa utställningar.
Det krävs tillstånd endast när det gäller att samla för ovan nämnda ändamål, medan den som samlar på till exempel så kallad militaria eller deaktiverade vapen inte behöver tillstånd.
Att samla på vapen utgör grund för att ansöka om tillstånd för vapeninnehav
En person eller sammanslutning som godkänts som vapensamlare kan använda vapensamling som grund för att av myndighet ansöka om vapentillstånd som berättigar till innehav av vapen. Vapentillstånd betyder tillstånd att förvärva, tillverka och inneha skjutvapen eller vapendelar.
Vapensamlaren motiverar sin ansökan med att hen har godkänts som vapensamlare.
Den som har godkänts som vapensamlare kan få tillstånd att förvärva föremål i följande kategorier:
- skjutvapen
- vapendelar
- patroner
- särskilt farliga projektiler.
I Finland krävs alltid tillstånd av myndighet för att förvärva och inneha ovan nämnda föremål.
Det är en polisinrättning eller Polisstyrelsen som på ansökan beviljar innehavstillstånd.
Polisinrättningen beviljar vapentillstånd till alla andra utom till särskilt farliga skjutvapen. När det gäller särskilt farliga skjutvapen är det Polisstyrelsen som beviljar vapentillstånd.
Att samla vapen kan inte vara affärsverksamhet
Att samla och förvara vapen är ovillkorliga bestämmelser och utesluter att samlaren idkar näringsverksamhet. En vapensamlare får sälja ett vapen i sin ägo men att vara godkänd som vapensamlare kan inte användas som grund för att förvärva och sälja föremål i kommersiellt, alltså vinstdrivande syfte.
En vapensamlare kan inte heller använda, alltså skjuta, plocka isär eller sätta ihop förvärvade patroner eller särskilt farliga projektiler, eftersom detta strider mot syftet att förvara såsom uttryckligen avses i lagen.
Principer för att samla vapen
Att samla vapen ska alltid knyta an till en eller flera av följande aktiviteter, som på ett uttömmande sätt även nämns i skjutvapenlagen:
1) historia
2) vetenskap
3) teknik
4) utbildning
5) kulturarv.
Får man skjuta med vapen i samlingen?
Att vara godkänd som vapensamlare ger inte rätt att skjuta med vapen eller patroner.
Den som vill skjuta med ett vapen i vapensamlingen ska redogöra och motivera detta i sin ansökan. Att skjuta med ett vapen ska knyta an till någon av de ovan nämnda aktiviteterna.
Museerna kan samla vapen i rekreationssyfte och för att forska kring föremålen. Med rekreationssyfte avses inte att skjuta med vapen utan till exempel en presentation eller utställning.
Miten haen hyväksyntää? -haitarin johdanto
Hur ansöker jag om att bli godkänd som samlare?
Lämna in en skriftlig ansökan om att bli vapensamlare till vilken som helst polisstation. Den sökande identifieras, ansökan matas in i vapenregistret och skickas tillsammans med handlingarna vidare till Polisstyrelsen. Polisstyrelsen behandlar, godkänner eller avslår ansökan. Polisstyrelsen kan även återkalla ett beslut om att godkänna en person som vapensamlare.
Asekeräilijäksi -haitari -sv
En person som fyllt 18 år kan bli godkänd som vapensamlare. Dessutom krävs att personen utgående från hälsotillstånd och uppförande kan anses lämplig att inneha skjutvapen och vapendelar.
Om det behövs kan polisen använda den sökandes hälsoinformation för att bedöma dennes lämplighet i samband med en tillståndsprövning. Polisen får inte automatiskt ta del av någons hälsoinformation, utan endast i de fall då ett beslut i ärendet inte kan tas utan sådan information.
En redogörelse om utförd militärtjänst eller civiltjänst ska lämnas på begäran
En värnpliktig som söker tillstånd för att samla vapen ska på begäran lämna in en redogörelse om utförd militärtjänst eller civiltjänst. Om sökande inte har gjort militärtjänst, ska en värnpliktig på begäran uppvisa förordnande om att inleda tjänstgöring eller beslut om befrielse från eller beslut om att inleda, skjuta upp eller avbryta tjänstgöringen.
En juridisk person kan även bli godkänd som vapensamlare, och ska då vara en sammanslutning eller stiftelse som är registrerad och sköter ett offentligt uppdrag i Finland.
För att bli godkänd ska även en juridisk person utgående från verksamhetens syfte och andra faktorer kunna anses vara lämplig att inneha skjutvapen och vapendelar. I lagen stadgas en rätt omfattande prövningsrätt när det gäller att godkänna en juridisk person som vapensamlare.
Förvaringsutrymmen för skjutvapen och vapendelar
När det gäller att förvara skjutvapen och vapendelar ska polisinrättningen godkänna utrymmena och var de finns innan vapentillstånd kan beviljas person som har godkänts som vapensamlare. Polisstyrelsen kan även styra förvaringsutrymmenas säkerhetsnivå utgående från de villkor som ställts i samband med att en person har blivit godkänd som vapensamlare.
Juridisk person ska ha en vapenansvarig
En juridisk person ska i samband med ansökan om att bli godkänd som vapensamlare framföra för Polisstyrelsen att det finns en vapenansvarig som polisen på boningsorten har godkänt. En förutsättning för att godkänna en vapenansvarig är att personen är anställd hos sökande eller deltar i dess verksamhet. Den vapenansvarige ansvarar för att vapen kommer att samlas genom att följa skjutvapenlagen och de skyldigheter som fastställts i bestämmelser med stöd av skjutvapenlagen samt de villkor som ställts i samband med att tillstånd beviljats.
I ansökan om att bli vapensamlare ingår
- en skriftlig ansökan
- en plan för vapensamling
- eventuella bilagor.
Sammanställ en ansökan som är klar och tydlig. Ansökan kommer antingen att skannas in eller registreras på vapenregistrets elektroniska blankett.
För att bli godkänd som vapensamlare förutsätts en plan för vapensamling. Gör upp en plan på ett noggrant sätt, och enligt anvisningarna.
Oavsett utfall är behandlingsavgiften för ansökan om godkännande som vapensamlare 240 euro. Priset är det samma även när man ansöker om ett nytt godkännande som vapensamlare, och i praktiken ändras till exempel det gamla godkännandet som vapensamlare, såvida det inte är fråga om en mindre ändring av samlarplanen. För en mindre ändring debiteras 125 euro.
Sammanställ dokumenten till ansökan enligt följande anvisning i ett exemplar, i tre eller flera delar. Använd separata dokumentark och skriv bara ut på ena sidan av arket.
Handläggningen går snabbare om ansökan har sammanställts enligt anvisningen.
Den sökandes namn och födelsedatum ska anges i dokumentets sidhuvud eller sidfot på alla ark i ansökan.
Nita inte ihop arken eftersom de kommer att skannas in under handläggningen.
1. Skriftlig ansökan.
I ansökan anges personuppgifter och inriktning på vapensamlingen.
Med inriktning avses vilken typ av vapen det är fråga om, till exempel jaktvapen, sportvapen, tävlingsvapen, militärvapen, fickvapen samt den tidsperiod i årtal under vilken de vapen som samlas har tillverkats.
2. Plan för vapensamling
Förklara i planen för vapensamling mer i detalj vilka vapen eller föremål du vill samla på och varför.
Planen måste vara systematisk och acceptabel. Dessutom ska i planen ingå en redogörelse om att vapnen förvaras på ett säkert sätt.
Ange även i planen till vilken av följande aktiviteter vapensamlingen knyter an:
- historia
- vetenskap
- teknik
- utbildning
- kulturarv.
Motivera varje aktivitet som anges i ansökan. Bestämmelsen om att ange syftet för samlingen har fastställts i skjutvapenlagen.
Ange i planen hurdana vapen, vapendelar, patroner eller särskilt farliga patroner eller projektiler som du ämnar samla på.
Ange med samma termer som i skjutvapenlagen modell, typ, funktionssätt och kaliber för de vapen som kommer att förvärvas till samlingen. Ange även en avgränsning från år till år när det gäller vapnens tillverkningsår.
Exempel: Gevär av märket xx, modell yy, funktionssätt självladdande enkelskott, kaliber cc, tillverkats 1918–1950.
Ange kaliber
Ange kalibern så noggrant att inga missförstånd kan uppstå. Flera kaliber kan anges, men måste vara relaterade till just den vapenmodell som ansökan gäller. Utan särskild motivering accepteras inte att kaliber anges inom ett intervall.
Skjutvapnet har färdigställts
Ett skjutvapen anses ha färdigställts vid den tidpunkt då delarna har plockats ihop. Till beslutet om att godkänna en person som samlare kan fastställas villkor att de vapen som förvärvas ska ha tillverkats under den tidsperiod som anges i beslutet om godkännande.
Redogörelse om säker förvaring
I skjutvapenlagen stadgas om förvaring av skjutvapen.
Polisstyrelsen tar ställning till förvaring av vapen via den redogörelse som ges i ansökan, och utgår från hur stor risk vapensamlingen innebär för allmän ordning och säkerhet. Om det behövs styr Polisstyrelsen förvaringssäkerheten genom att fastställa villkor om saken i sitt beslut. För att bedöma hur säker förvaringen är måste den sökande ge en uppskattning av antalet vapen i samlingen.
Om vapentillstånd beviljas kommer polisinrättningen att inspektera förvaringsutrymmena.
Vapensamlaren ska alltid förvara sina vapen åtminstone i ett certifierat vapenskåp som är fastbultat i golvet i en bebodd byggnad. En samling som är omfattande eller där automatvapen ingår kan placeras i ett utrymme som uppfyller finansbranschens säkerhetskrav på nivå 3.
Motivera även i ansökan om du invänder mot ett eventuellt villkor som gäller förbud mot att skjuta med vapnen i fråga och som polisen ställer för att du ska bli godkänd som samlare eller få vapentillstånd. Om vägande skäl finns kan polisen ändå fastställa ett sådant förbud.
3. Berätta kort om dig som person
Beskriv din livssituation hittills. Berätta om eventuella framtidsplaner såvida de är relevanta med tanke på att samla vapen. Lämplig längd på berättelsen är 1–2 sidor. Viktig information i berättelsen är
- tidigare erfarenhet av skjutvapen
- medlemskap i föreningar och klubbar
- livssituation och bostadstyp (var, hurdan byggnad, bor ensam eller med andra, i parförhållande, har familj).
Bostadsrelaterad information behövs vid en bedömning av hurdan risk vapensamlingen utgör med tanke på allmän ordning och säkerhet.
Berätta även om dina andra fritidsintressen samt om eventuella domar och vad som lett till dem. Du kan även berätta om dina familjemedlemmar och vad de anser om att samla vapen.
Redogör för din erfarenhet av skjutvapen och hur du hanterar dem så att polisen kan vara säker på att du kan förvärva och hantera vapen på ett säkert sätt. Den sökande eller vapenansvarige måste ha tillräckliga kunskaper om vapenteknik och vapenhistoria.
För tillståndsprövningen skaffar polisen nödvändig information om den sökande när det gäller uppgifter som tillhandahålls av polisen, hälsovårdsmyndigheter och/eller andra myndigheter i syfte att jämföra uppgifterna med den sökandes berättelse.
Om det behövs kallar polisen separat till en intervju vid hemortens polisinrättning.
Intyg och referenser
Till ansökan kan du bifoga referenser eller andra intyg som klargör sådant som du har presenterat i ansökan. Polisstyrelsen kontaktar inte utan särskilt skäl de personer och instanser som sökande hänvisar till i ansökan. Den som har skrivit referensen är ansvarig för innehållet i den.
I regel är det bra att börja samla vapen med en rätt snäv samlingsplan. Inled med en mindre vapensamling som du gradvis kan utvidga, och visa att du har kompetens för en alltmer omfattande och mer krävande vapensamling.
Senare är det möjligt att ansöka om att bli godkänd som vapensamlare på nytt, antingen parallellt med eller för att ersätta det tidigare beslutet som godkänt dig som vapensamlare. När en enda snävare plan i taget sätts i verket kan du styra och utveckla din hobby snabbare och mer exakt.
Exempel på snäva planer:
Vapenfabriken A:s produktion åren xx–yy
Skyddskårernas vapen
Vapen som finländare använt i skyttetävlingar på VM-nivå
Om flera inriktningar finns med i den första planen för vapensamling kan det uppstå problem med att bevisa att planen är systematisk och acceptabel, liksom att överhuvudtaget genomföra planen.
Från det att en ansökan om vapensamling har lämnats in till Polisstyrelsen är handläggningstiden 3–4 månader beroende på ansökan och rådande arbetssituation.
Sammanställ din ansökan noggrant enligt anvisningarna för att undvika begäran om komplettering och för att påskynda ärendets handläggning.
Polisen ger information om ansökan bara till den sökande. Skicka en begäran om information per post. Vi ger information per e-post bara om meddelandet med begäran om information använder ett krypterat e-postsystem. I samband med en begäran om information ska du ange det diarienummer för ärendet som tilldelades i samband med att ansökan togs emot vid polisinrättningen. Numret har angetts i formatet 2023/12345.
Asekeräilijäksi -infolaatikko -sv
Vad innebär det att planen för vapensamling är systematisk och acceptabel?
Att planen är systematisk betyder att en sökande redan på förhand har en uppfattning om en hurdan samling av skjutvapen, vapendelar, patroner eller särskilt farliga projektiler hen har för avsikt att förvärva.
I en systematisk plan ingår även en konsekvent och tydlig motivering till varför just dessa föremål är sådana som kommer att förvärvas till samlingen. Man behöver alltså ha en systematisk uppfattning om helheten som på ett vettigt sätt är motiverad och avgränsad. Den sökande måste visa att planen även är tekniskt och ekonomiskt genomförbar med avseende på kvalitet och omfattning.
Exempel:
- ”Jag vill samla på vackra vapen”
- Motiveringen är inte systematisk eftersom begreppet vackert vapen är subjektivt och alla tolkar det olika. I motiveringen finns ingen definition på vad som är vackra vapen.
- ”Jag vill samla på hagelgevär av märket A,B och C och modellerna X,Y och Z som har tillverkats under åren 1900–1930 för att de enligt mitt tycke är vackra och kända för att vara välgjorda.”
- Motiveringen är bättre eftersom man redan på förhand kan avgränsa samlingen till ett visst antal vapenmodeller.
Huruvida planen är acceptabel innebär att vapensamlingen överensstämmer med lag och samhällsmoral. Ansökan och planen måste uppfylla lagstiftarens vilja. Detta behandlas i lagens förarbeten (såsom regeringens propositioner).