Navigointivalikko

Euroopan ampuma-asepassi

Euroopan ampuma-asepassi

Euroopan ampuma-asepassi helpottaa ampumaurheilun harrastajien ja metsästäjien liikkumista aseineen EU-maasta toiseen. Jos siirrät asetta tai aseen osaa toiseen jäsenvaltioon asepassin nojalla, olet velvollinen esittämään myös luotettavan selvityksen osallistumisestasi urheilu- tai metsästystapahtumaan. Sinulla on myös oltava mukana suomalainen aseen hallussapitoon oikeuttava lupa (hallussapitolupa tai aselupa).

Jotkut EU-maat edellyttävät, että asepassin ja kutsun lisäksi sinun on hankittava tämän maan viranomaisen antama ennakkosuostumus tai muu lupa ennen kuin ampuma-ase voidaan siirtää maahan. Tämä sinun on selvitettävä itse siitä maasta, johon olet aseinesi menossa.

Euroopan ampuma-asepassin myöntää poliisilaitos. Ampuma-asepassia haetaan suullisella hakemuksella. Se on voimassa siihen sisältyvien aselupien voimassaoloajan, kuitenkin enintään viisi vuotta. Asepassin voimassaoloaikaa voidaan kuitenkin jatkaa.

Euroopan ampuma-asepassia haettaessa sinulla on oltava mukana

  • hallussapitolupaa, aselupaa tai rinnakkaislupaa koskeva todistus
  • 2 passivalokuvaa
  • passi tai henkilökortti.

Passin tai henkilökortin puuttuminen ei estä hakemuksen jättämistä mutta varaudu siihen, että henkilöllisyytesi toteaminen pidentää asiointiin kuluvaa aikaa.

Jos passiin merkittävän ampuma-aseen tai aseen osan EU-luokkaa koskevat tiedot eivät ilmene asetietojärjestelmästä, sinun on esitettävä ampuma-ase tai aseen osa poliisille ennen Euroopan ampuma-asepassin myöntämistä. EU-luokkaa koskevat tiedot on kattavasti merkitty asetietojärjestelmään vasta 26.11.2012 jälkeen tarkastettuihin ampuma-aseisiin ja aseen osiin.

Jos sinulla on itselataavia kertatulitoimisia ampuma-aseita, joissa sinulla on oikeus käyttää suurikapasiteettisia lippaita, saatat tarvita kaksi asepassia. Silloin kyseiset aseet voidaan merkitä toiseen asepassiin B-luokan ampuma-aseina (pieni lipas aseeseen kiinnitettynä) ja toiseen A-luokan aseena (suurikapasiteettinen lipas kiinnitettynä). Näin asepassisi vastaa aina kuljettamasi ampuma-aseen EU-luokkaa.