Navigointivalikko

Isän jalanjäljillä -Elina Katajamäki uratarina

Isän jalanjäljillä

Poliisitarkastaja Elina Katajamäki
Poliisihallitus, esikunta

Minusta ei pitänyt tulla poliisia. Lapsena muistan jupisseeni, kun poliisi-isäni viikonloppuisin vei auton yövuoroon lähtiessään eikä muu perhe päässyt mummolaan tai uimahalliin. Vielä armeijasta kotiutuessani vannoin pyhästi, että mitä vain muttei poliisia. Niinpä ajauduin Tampereen yliopistoon ja päädyin vähän sattumaltakin toimittajan töihin.

Työskentelin toimittajana Yleisradion legendaarisessa Poliisi-tv-ohjelmassa kolmen vuoden ajan. Sinä aikana tapasin kymmeniä poliiseja ja voin ihan tunnustaa, että tulin heille kateelliseksi. Näin poliisin ja toimittajan työn yhtäläisyydet, mutta koin, että poliisityön lähtökohta on omalle etiikalleni sopivampi. Siksi lähdin opiskelemaan silloista poliisin perustutkintoa.

Suoritin joitain vuosia sitten poliisin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja tällä hetkellä teen hallintotieteen maisteriopintoja. Opiskeleminen aikuisena on aivan mahtavaa. Kaikki, mitä luennoitsijat sanovat, kiinnittyy aivoissa johonkin, mitä on jo aiemmin elämässä kokenut, ja tarttuu osaksi omaa osaamista.

Enemmän sattuman kuin suunnitelman kautta olen päätynyt poliisissa monenlaisiin tehtäviin – oma työhistoriani on oiva esimerkki siitä, kuinka monipuolisia tehtäviä organisaatiossamme on. Olen ollut viestintäpäällikkönä Lapin poliisilaitoksella ja työskennellyt sisäministeriössä sisäisen turvallisuuden tehtävissä sekä ennakoinnin ja hybridianalyysin parissa. Poliisihallituksessa vastuulleni ovat kuuluneet muun muassa poliisin operatiivisen viestinnän kehittäminen ja erilaiset valmiuteen liittyvät tehtävät. Avartavaa on myös työhöni kuuluva kansainvälinen yhteistyö toimialallani.

YAMK-tutkinnon lomassa työskentelin hetken aikaa tutkinnanjohtajana operatiivisessa rikostutkinnassa ja pidin kovasti niin esihenkilönä työskentelemisestä, syyttäjäyhteistyöstä kuin asiakkaiden kanssa keskustelemisestakin. Ehkä se johtuu siitä, että ylipäänsä tykkään ihmisistä ja vuorovaikutuksesta. Poliisin työ onkin ennen muuta vaativa vuorovaikutusammatti.

Elina Katajamäki.