Navigeringsmeny

Isän jalanjäljillä -Elina Katajamäki uratarina -sv

I pappas fotspår

Polisinspektör Elina Katajamäki
Polisstyrelsen, staben

Jag skulle inte bli polis. Min pappa arbetade som polis, och jag minns att jag uttryckte mitt missnöje över att han alltid tog bilen till sina sena skift för då kunde inte resten av familjen besöka mormor eller simhallen. Ännu när jag hemförlovades från armén lovade jag dyrt och heligt att vad som helst men inte polis. Så hamnade jag till Tammerfors universitet, och lite av en slump började jag arbeta som journalist.

I tre år arbetade jag som redaktör för Yles legendariska program Polis-tv. Under den perioden träffade jag tiotals poliser, och jag kan erkänna att jag blev avundsjuk på dem. Jag såg likheter mellan polisens och redaktörens arbete, men jag upplevde att polisarbetets utgångspunkt passar bättre mina etiska värderingar. Därför började jag studera för den dåvarande grundläggande polisexamen.

För några år sedan avlade jag den högre yrkeshögskoleexamen för poliser, och just nu studerar jag för masterexamen i förvaltningsvetenskaper. Det är fantastiskt att studera i vuxen ålder. I allt som föreläsarna säger hittar min hjärna tidigare upplevelser att spegla sig mot.

Mer av en slump än av en plan har jag hamnat i varierande uppgifter inom polisen – min arbetslivserfarenhet är ett bra exempel på hur mångahanda uppgifter det finns i vår organisation. Jag har varit kommunikationschef vid polisinrättningen i Lappland och arbetat vid inrikesministeriet med uppgifter inom området för inre säkerhet samt framförhållning och hybridanalys. På Polisstyrelsen har jag bland annat haft ansvar för utvecklingen av polisens operativa kommunikation och olika beredskapsrelaterade uppgifter. Internationellt samarbete inom mitt arbetsområde är också berikande.

Under min högre YH-examen arbetade jag för en tid som undersökningsledare i operativ brottsutredning, och jag gillade verkligen att arbeta som chef, arbeta med åklagare och prata med kunder. Kanske beror det på att jag gillar människor och interaktion i allmänhet. Polisarbete är framför allt ett krävande interaktivt yrke.

Elina Katajamäki.