Murupolku
Navigointivalikko
Järjestyksenvalvonta
Järjestyksenvalvonta
Yleisillä paikoilla voit pelkäämättä ja toisten estämättä oleskella vapaasti ja liikkua ilman, että rauhaasi jollain tavalla häiritään. Tämän turvaamiseksi yleisellä paikalla et saa metelöidä, käyttäytyä uhkaavasti etkä pitää hallussasi vaarallisia esineitä tai aineita.
Mikä ihmeen YJT?
Viranomaiset käyttävät vakiintuneesti lyhennystä YJT puhuessaan yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta.
Poliisi partioi, neuvoo ja ohjaa, jotta järjestys säilyy
Poliisi vastaa yleisten paikkojen järjestyksestä ja turvallisuudesta partioimalla, hoitamalla kiireellisiä hälytystehtäviä, neuvomalla ja ohjaamalla sekä puuttumalla lainvastaiseen toimintaan. Yleisötilaisuuksien turvallisuusjärjestelyistä vastaavat tilaisuuksien järjestäjät, joille poliisi voi tarvittaessa antaa ohjeita ja määräyksiä. Poliisi voi myös tarvittaessa estää tai keskeyttää yleisötilaisuuden tai määrätä sen päättymään.
Turvallisuutta tehdään yhteistyöllä
Poliisin ensisijainen tehtävä on ennalta estää rikoksia ja järjestyshäiriöitä yhdessä alueen asukkaiden, eri viranomaisten ja yhteisöjen kanssa. Käytännön turvallisuusyhteistyötä koordinoidaan paikallisilla turvallisuussuunnitelmilla. Ongelmakeskeistä ja yhteistyöhakuista toimintatapaa kutsutaan lähipoliisitoiminnaksi.
Yleiseen järjestykseen liittyvät säännöt ovat samat koko maassa.
UKK otsikko
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Järjestyksenvalvonta UKK -haitari
Poliisin ajoneuvot eivät ole takseja eikä poliisi ole kuljetuspalveluita tarjoava viranomainen. Henkilön ollessa niin päihtynyt, ettei hän kykene huolehtimaan itsestään, poliisin tulee kuitenkin selvittää, pystyykö hän huolehtimaan itsestään. Poliisi pyrkii tällaisessa tilanteessa aina kuljettamaan henkilön mieluummin kotiin kuin poliisin säilytystilaan tai selviämisasemalle, jos se on vain etäisyyksien, henkilön kunnon tai muiden poliisitehtävien puolesta mahdollista.
Pyri ensin itse tarkistamaan henkilön terveydentila ja soita tarvittaessa yleiseen hätänumeroon 112. Päihtymys ei kuitenkaan ole rikos eikä esimerkiksi mikään ei estä henkilöä makaamasta puiston penkillä kesällä lämpimällä kelillä. Talvella tilanne voi olla täysin toinen. Paukkupakkasilla puiston penkille sammunut henkilö on mitä ilmeisimmin hengenvaarassa.
Sinun kannattaa ottaa asia esiin ensin naapurin kanssa, sillä hän voi olla tietämätön koiran haukunnasta, jos koira haukkuu silloin, kun naapuri on poissa asunnoltaan. Mikäli tämä edellä mainittu ei tuota tulosta, voit olla yhteydessä esimerkiksi isännöitsijään ja jos sekään ei tuota tulosta, voi poliisinkin soittaa paikalle.
Sinun kannattaa ottaa asia esiin ensin naapurin kanssa ja keskustella ulkoiluttamisesta. Jos tämä ei tuota tulosta, voit soittaa asiasta poliisille.
Järjestyslain mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä, mutta tämä ei siis koske taajaman ulkopuolista aluetta eikä taajamassa olevia yksityisalueita, kuten omakotitalojen pihoja. Koiraa ei saa yksityiselläkään alueella jättää valvomatta siten, että koira pääsee karkaamaan. Taajamassa koiraa saa pitää irti siihen erikseen tarkoitetuilla aidatuilla aluilla, kuten koirapuistoissa.
Taajaman ulkopuolella koiran ulkoiluttamiseen sovelletaan metsästyslakia. Metsästyslain mukaan ulkona oleva koira on pidettävä 1.3.–19.8. välisenä aikana kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Tämä ei kuitenkaan koske esimerkiksi viittä kuukautta nuorempaa koiraa, virkatehtävissä käytettävää koiraa tai maanomistajan pihamaalla tai puutarhassa olevaa koiraa. Koiraa ei saa koskaan pitää irti toisen alueella, jos siihen ei ole maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.
Sen paremmin järjestyslaki kuin mikään muukaan laki ei yksiselitteisesti kiellä pitämästä kissaa vapaana. Järjestyslaki kuitenkin velvoittaa kissanomistajaa huolehtimaan, ettei irrallaan oleva kissa mene naapuritalon pihalle eikä järjestyslaissa erikseen lueteltuihin kiellettyihin paikkoihin kuten yleiselle uimarannalle, kuntoradalle tai lasten leikkipaikkoihin.
Kissan kytkemisestä ei ole samanlaisia sääntöjä kuin koiran kytkemisestä. Kissaa ei kuitenkaan saa taajamassa eikä taajaman ulkopuolella päästää valvomatta ulos. Tästä on säädetty järjestyslain lisäksi eläinten hyvinvoinnista annetussa laissa.
Yleensä poliisi kysyy ilmoittajalta, onko hän itse käynyt huomauttamassa naapuria liian äänekkäästä toiminnasta. Poliisi saattaa myös itse soittaa asunnon haltijalle ja ilmoittaa liiasta metelöinnistä. Viime kädessä poliisi tulee paikalle ja tarvittaessa lopettaa kotibileet poliisilain perusteella, jos meteli häiritsee muiden asukkaiden kotirauhaa.
Poliisivankilasta eli poliisin säilytystilasta puhutaan usein putkana. Poliisivankila on paikka, jossa poliisi säilyttää eri perustein kiinniotettuja henkilöitä.
Suurin osa poliisin kiinniottamista henkilöistä on joko kykenemättömiä huolehtimaan itsestään tai häirinnyt taikka vaarantanut yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Lisäksi poliisi ottaa kiinni rikoksesta epäiltyjä.
Kiinnipitoaika riippuu kiinnioton perusteesta. Päihtynyttä henkilöä voidaan pitää kiinni 12 tuntia, mutta järjestyshäiriön takia kiinniotettua jopa 24 tuntia. Ketään ei kuitenkaan pidetä kiinniotettuna yhtään sen pitempään kuin on välttämätöntä.
Voit soittaa yleiseen hätänumeroon 112 ja ilmoittaa melusta poliisille. Melua aiheuttavasta toiminnasta voi myös ilmoittaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Järjestyslaki
Järjestyslaki
Järjestyslaki edistää järjestystä ja turvallisuutta yleisillä paikoilla.
Yleiseen järjestykseen liittyvät säännöt ovat olleet koko maassa samat 1.10.2003 alkaen. Silloin kuntien hyvinkin erilaiset järjestyssäännöt korvattiin järjestyslailla.
Mikä on yleinen paikka?
Järjestyslaki koskee yleisesti käytettäviä paikkoja riippumatta siitä, kuka paikat omistaa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi tiet, kadut, jalkakäytävät, torit, puistot, uimarannat, urheilukentät, hautausmaat, yleisön käytössä olevat rakennukset, kulkuneuvot, virastot, toimistot ja ravintolat.
Kiellot edistävät turvallisuutta ja viihtyvyyttä
Järjestyslaissa kielletään
- järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen metelöimällä, uhkailulla, ampumalla, esineitä heittämällä tai muulla vastaavalla tavalla
- seksuaalipalvelujen ostaminen ja maksullinen tarjoaminen
- virtsaaminen ja ulostaminen häiriötä tai vaaraa terveydelle aiheuttaen
- toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito
- töhrimiseen soveltuvien aineiden, kuten spraymaalien, hallussapito
Järjestyslaissa säädetään myös koti- ja lemmikkieläinten valvonnasta.
Oluen saa avata puistossa piknikillä
Päihdyttävän aineen nauttiminen on kiellettyä muun muassa yleisellä paikalla taajamassa. Tästä on joitakin poikkeuksia, esimerkiksi niin sanotulla puistopiknikillä on sallittua nauttia alkoholijuomia.
Oven avauksen yhteystiedot esiin
Kerrostalossa on oltava näkyvillä yhteystiedot, joiden avulla viranomaiset voivat päästä viipymättä ja korvauksetta rakennukseen.
Valtaosa järjestyslain rikkomisista käsitellään euromääräisillä rikesakoilla.