Järjestyshäiriöt

Järjestyshäiriöt

Erilaisten järjestyshäiriöiden ja niihin liittyvien rikosten selvittely kuuluu poliisin tehtäviin. Tyypillisesti järjestystä valvovat virkapukuiset poliisit. 

Haalariasuinen poliisipartio nojaa selät kameraa kohden kaiteeseen ja valvoo järjestystä kauppakeskuksessa. Kauempana näkyvät alemmassa kerroksessa olevat ihmiset lasikaiteen vieressä.

Järjestyshäiriöitä voi syntyä missä vain, missä ihmiset viettävät aikaa. Yleisillä paikoilla ja isoissa asutuskeskuksissa liikkuu paljon ihmisiä ja tapahtuu koko ajan. Ruuhkaa, meteliä ja normaalia häiriötä pitää sietää. Voit kohdata myös tilanteita, joihin poliisin pitää puuttua. Häiriöihin saattaa liittyä alkoholi, muut päihteet tai huumeet. Joskus häiriköivä käytös pelottaa ohikulkijoita.

Elämään kuuluvia ääniä pitää sietää

Erilaisiin järjestyshäiriöihin voit törmätä myös yksityisellä paikalla kotonasi, jos asut esimerkiksi kerros- tai rivitalossa. Tällaista häiriötä voi aiheuttaa esimerkiksi naapuri metelöimällä, kovaa musiikkia kuuntelemalla tai soittamalla.  

Normaaliin elämään kuuluvia, esimerkiksi naapuriasunnosta kuuluvia, ääniä pitää sietää. 

Häiriöiden sietämisellä on eroja eri vuorokauden aikoina, joten aamuyön tunteina ei häiriöitä tarvitse sietää niin paljon kuin esimerkiksi päivällä.

Miten toimia järjestyshäiriötilanteessa?

  • Yleisellä paikalla tapahtuvissa järjestyshäiriöissä ota yhteys ensisijaisesti hätänumeroon 112. 
  • Älä yritä hoitaa tilannetta itse, jos se ei ole turvallista. Poliisi tarkastaa tilanteen ja arvioi, miten se hoidetaan. Joskus jo poliisin puhutus riittää lopettamaan häiriön. 
  • Yksityisellä paikalla tapahtuvissa häiriötilanteissa voit mennä keskustelemaan naapurisi kanssa häiritsevästä käytöksestä. Tarvittaessa voit ilmoittaa asiasta myös isännöitsijälle. Jos arvioit tilanteen sellaiseksi, ettet voi sitä itse hoitaa, soita hätänumeroon 112. 
  • Mikäli häiriö loppuu ennen poliisin paikalle tuloa, on tärkeää ilmoittaa häiriön poistumisesta hätänumeroon 112, jottei poliisi tule paikalle turhaan.

Lisätietoa järjestyksenvalvonnasta

Järjestyslaki 612/2003 Finlexissä

Järjestyshäiriöt UKK

Usein kysytyt kysymykset

Järjestyshäiriöt UKK -haitari