Murupolku
Järjestyshäiriöt
Järjestyshäiriöt
Erilaisten järjestyshäiriöiden ja niihin liittyvien rikosten selvittely kuuluu poliisin tehtäviin. Tyypillisesti järjestystä valvovat virkapukuiset poliisit.
Järjestyshäiriöitä voi syntyä missä vain, missä ihmiset viettävät aikaa. Yleisillä paikoilla ja isoissa asutuskeskuksissa liikkuu paljon ihmisiä ja tapahtuu koko ajan. Ruuhkaa, meteliä ja normaalia häiriötä pitää sietää. Voit kohdata myös tilanteita, joihin poliisin pitää puuttua. Häiriöihin saattaa liittyä alkoholi, muut päihteet tai huumeet. Joskus häiriköivä käytös pelottaa ohikulkijoita.
Elämään kuuluvia ääniä pitää sietää
Erilaisiin järjestyshäiriöihin voit törmätä myös yksityisellä paikalla kotonasi, jos asut esimerkiksi kerros- tai rivitalossa. Tällaista häiriötä voi aiheuttaa esimerkiksi naapuri metelöimällä, kovaa musiikkia kuuntelemalla tai soittamalla.
Normaaliin elämään kuuluvia, esimerkiksi naapuriasunnosta kuuluvia, ääniä pitää sietää.
Häiriöiden sietämisellä on eroja eri vuorokauden aikoina, joten aamuyön tunteina ei häiriöitä tarvitse sietää niin paljon kuin esimerkiksi päivällä.
Miten toimia järjestyshäiriötilanteessa?
- Yleisellä paikalla tapahtuvissa järjestyshäiriöissä ota yhteys ensisijaisesti hätänumeroon 112.
- Älä yritä hoitaa tilannetta itse, jos se ei ole turvallista. Poliisi tarkastaa tilanteen ja arvioi, miten se hoidetaan. Joskus jo poliisin puhutus riittää lopettamaan häiriön.
- Yksityisellä paikalla tapahtuvissa häiriötilanteissa voit mennä keskustelemaan naapurisi kanssa häiritsevästä käytöksestä. Tarvittaessa voit ilmoittaa asiasta myös isännöitsijälle. Jos arvioit tilanteen sellaiseksi, ettet voi sitä itse hoitaa, soita hätänumeroon 112.
- Mikäli häiriö loppuu ennen poliisin paikalle tuloa, on tärkeää ilmoittaa häiriön poistumisesta hätänumeroon 112, jottei poliisi tule paikalle turhaan.
Lisätietoa järjestyksenvalvonnasta
Järjestyslaki 612/2003 Finlexissä
Järjestyshäiriöt UKK
Usein kysytyt kysymykset
Järjestyshäiriöt UKK -haitari
Järjestyslain tahallisesta rikkomisesta voit saada rikesakon järjestysrikkomuksesta, jos esimerkiksi pidät hallussasi töhrimisvälineitä, ulkoilutat koiraasi vapaana taajamassa, virtsaat tai ulostat julkisella paikalla tai muusta yleisen järjestyksen tai turvallisuuden vaarantamisesta. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi vaarallisten esineiden hallussapitoon liittyvissä rikoksissa, rangaistus voi olla sakko tai vankeutta.
Mikäli virtsaaminen tapahtuu yleisellä paikalla ja siitä aiheutuu häiriötä yleiselle järjestykselle tai vaaraa terveydelle, voi poliisi antaa sinulle rikesakon.
Viuhahdus voi kuulostaa hauskalta idealta, mutta alasti juoksu yleisellä paikalla, kuten torilla, ei ole sallittua. Tapauksesta riippuen voisitte saada joko rikesakon tai sakon. Viuhahduksen voi hyvin toteuttaa esimerkiksi mökkisaunan ympäri paikassa, jossa ette häiritse muita.
Poliisi puuttuu huumeiden käyttöön partioinnin ja hälytystehtävien yhteydessä. Pidemmällä tähtäimellä poliisi pyrkii saattamaan huumeiden käyttäjät hoitoon ja tässä työssä yhtenä erittäin hyvänä työkaluna on moniammatillinen ankkuritoiminta, mikä on levittäytynyt tänä päivänä jokaiseen poliisilaitokseen.
Poliisi ei läheskään aina sakota ihmisiä kannabiksen käytöstä, vaan ensisijaisesti poliisi pyrkii ohjaamaan käyttäjän hoitoon.
Poliisi voi antaa alkoholijuomien ja tupakan välittämisestä sakon henkilöille, jotka välittämistä tekevät. Poliisi myös ilmoittaa alaikäisisten alkoholin ostoista vanhemmille ja lastensuojeluviranomaisille.
Akuutissa tilanteessa soita hätäkeskuksen numeroon 112 ja kerro mistä asunnosta haju tulee. Voit tehdä ilmoituksen myös poliisin vihjepuhelimeen.