Murupolku
Navigointivalikko
Yksityisen turvallisuusalan korttihakemukset
Korttihakemukset
Voit hakea kaikkia yksityisen turvallisuusalan korttilupia sekä korttien kaksoiskappaleita poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai valitsemassasi lupapalvelupisteessä.
Helpointa on asioida verkossa:
- Käy kuvattavana valokuvaamossa, joka lähettää kuvasi sähköisesti poliisille.
- Täytä hakemus verkossa.
- Liitä hakemukseen kuvatunnus, jonka sait valokuvaamosta.
- Maksa hakemus verkossa.
Sähköistä kuvaa, joka on toimitettu suoraan valokuvaamosta poliisille, voit käyttää sekä verkkohakemuksessa että lupapalvelupisteessä.
Hae lupia Poliisin asiointipalvelussa
Kuvaamoluettelo valokuvaamoista, jotka toimittavat kuvat sähköisesti poliisille
Yksityisen turvallisuusalan korttihakemukset -haitari
Kuka on vartija?
Vartija on henkilö, joka suorittaa vartioimistehtäviä turvallisuusalan elinkeinonharjoittajan palveluksessa. Vartijakorttia voi kuitenkin hakea jokainen, joka on suorittanut säädetyn koulutuksen.
Vartijakortin hakeminen
Voit tehdä hakemuksen poliisin verkkosivuilla asiointipalvelussa. Joistakin erityisistä syistä voi olla tarpeen, että käyt henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Silloin poliisi ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi käynnistä. Hakemuksen voit tehdä myös henkilökohtaisesti poliisiasemalla tai poliisin palvelupisteessä.
Liitä hakemukseen:
- selvitys (todistuskopio) vartijan peruskoulutuksen hyväksytystä suorittamisesta (vähintään 120 oppituntia - vähintään 40 oppitunnin pituinen väliaikaisen vartijan koulutus on osa vartijan koulutusta)
- 1.10.2002 jälkeen ja ennen 1.1.2017 suoritettu, sisäasiainministeriön vahvistama väliaikaisen vartijan koulutus sekä vartijan koulutus katsotaan edellä mainituiksi koulutuksiksi. Näitä vastaavaksi katsottuja koulutuksia ovat:
- Vartijan peruskoulutus (vähintään 100 oppituntia, joka voi koostua erikseen suoritetuista väliaikaisen vartijan koulutuksesta, vähintään 40 oppituntia, ja vartijan peruskurssista, vähintään 60 oppituntia) tai
- Vartijan ammattitutkinto (VAT), joka sisältää vartijan peruskoulutuksen (vähintään 100 oppituntia) tai
- Turvallisuusalan perustutkinto (turvallisuusvalvoja), joka sisältää vartijan peruskoulutuksen (vähintään 100 oppituntia)
- selvitys (todistuskopio) voimankäyttövälineiden käyttäjäkoulutusten ja tehtävissä mukana pidettävän koiran tottelevaisuustarkastuksen hyväksytystä suorittamisesta (mikäli suoritettu ensimmäistä hyväksymistä hakiessa; muutoin kaksoiskappalehakemukseen)
- passilain säännöksissä säädetyt vaatimukset täyttävä valokuva hakijasta.
- 1.10.2002 jälkeen ja ennen 1.1.2017 suoritettu, sisäasiainministeriön vahvistama väliaikaisen vartijan koulutus sekä vartijan koulutus katsotaan edellä mainituiksi koulutuksiksi. Näitä vastaavaksi katsottuja koulutuksia ovat:
Poliisilaitos voi vaatia hakijaa esittämään muitakin hyväksymisen edellytyksiä koskevia selvityksiä.
Vartijan koulutuksen voimassaolo
Vartijan peruskoulutus, joka on suoritettu 1.10.2002 jälkeen, ei vanhene. Jos olet suorittanut edellä mainitut koulutukset hyväksytysti, voit koulutuksen puolesta hakea uutta vartijakorttia käytännössä milloin vain.
Jos olet suorittanut vartijan peruskoulutuksen hyväksytysti ennen 1.10.2002, sinut voidaan hyväksyä vartijaksi uudelleen, jos haet hyväksymistä aikaisemman vartijaksi hyväksymisen voimassa ollessa.
Mikäli vartijaksi hyväksyminen ehtii vanhentua ennen uuden hyväksymisen hakemista, sinun pitää suorittaa voimassa olevan lain mukainen vartijan peruskoulutus uudelleen (vähintään 120 oppituntia) saadaksesi vartijaksi hyväksymisen.
Vartijaksi hyväksymisen voimassaolo
Vartijaksi hyväksyminen on voimassa viisi vuotta. Se on kuitenkin voimassa enintään siihen saakka, kun henkilö täyttää 68 vuotta.
Poliisilaitos voi erityisestä syystä liittää vartijaksi hyväksymiseen
- koulutuksesta
- henkilökohtaisista ominaisuuksista
- muista vastaavista seikoista johtuvia
ajallisia ja alueellisia tai vartioimistehtävää koskevia ehtoja ja rajoituksia. Jos edellä mainituissa seikoissa tapahtuu muutoksia, poliisilaitos voi myös muuttaa hyväksymiseen liitettyjä ehtoja ja rajoituksia.
Hyväksymisedellytysten täyttyessä poliisilaitos myöntää hakijalle vartijakortin ja antaa pyydettäessä todistuksen siitä, että hakija on hyväksytty vartijaksi. Todistus toimii vartijakorttina, kunnes poliisin tilaama kortti on toimitettu hyväksytylle.
Vartijakortin kaksoiskappale
Poliisilaitos antaa vartijaksi hyväksytylle vartijakortin. Kortti on pidettävä vartioimistehtävissä mukana ja esitettävä se pyydettäessä vartijan toimenpiteen kohteelle, toimeksiantajan edustajalle, vartijan työnantajalle sekä valvontaviranomaisen edustajalle. Kortin tiedot on pidettävä ajan tasalla.
Hae viipymättä vartijakortin kaksoiskappaletta, jos
- henkilötietosi ovat muuttuneet
- kortti on kadonnut, turmeltunut tai anastettu
- olet ensimmäisen kerran suorittanut hyväksytysti voimankäyttövälineiden käyttäjäkoulutuksen (kaasusumuttimen, teleskooppipatukan tai ampuma-aseen käyttäjäkoulutuksen), eikä näitä tietoja ole merkitty vartijakorttiin
- koira on suorittanut vartijan ohjauksessa tottelevaisuustarkastuksen ensimmäisen kerran, eikä kyseistä tietoa ole merkitty vartijakorttiin.
Kaksoiskappale on voimassa ainoastaan alkuperäisen hyväksymisen määräajan. Kaksoiskappaleen sijaan voit hakea uutta hyväksymistä.
Vartijakortti on heti luovutettava poliisille, jos vartijaksi hyväksyminen on peruutettu tai vartijalle luovutetaan uusi vartijakortti ja aikaisempi kortti on voimassa.
Vuosittain vartijan suoritettavaa ampuma-aseen tasokoetta tai voimankäyttövälineen kertauskoulutusta ei merkitä vartijakortin kaksoiskappaleeseen. Turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija vastaa kertauskoulutusten suorittamisesta. Kertauskoulutustodistus toimitetaan ainoastaan työnantajalle.
Vartijaksi tai väliaikaiseksi vartijaksi hyväksymisen peruuttaminen
Poliisilaitoksen on peruutettava vartijaksi hyväksyminen, jos vartija sitä pyytää.
Poliisilaitos voi peruuttaa vartijaksi hyväksymisen kokonaan tai määräajaksi, jos:
- vartija ei enää täytä hyväksymiselle säädettyjä edellytyksiä rehellisyyden, luotettavuuden tai henkilökohtaisten ominaisuuksien osalta tai
- vartija on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu sellaisesta rikoksesta, joka osoittaa hänen olevan sopimaton tehtäväänsä, tai hän on tahallaan menetellyt vartijana olennaisesti virheellisesti tai
- vartija on olennaisesti rikkonut vartijaksi hyväksymiseen liitettyjä keskeisiä ehtoja tai rajoituksia.
Mitä tarkoitetaan väliaikaisella vartijalla?
Väliaikaisella vartijalla tarkoitetaan henkilöä, joka suorittaa turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa vartioimistehtäviä enintään neljän (4) kuukauden ajan.
Väliaikaiseksi vartijaksi voidaan hyväksyä 1.1.2017 lukien kertaluonteisesti henkilö, joka on hyväksytysti suorittanut väliaikaisen vartijan koulutuksen (vähintään 40 oppituntia). Hakijan ei kuitenkaan tarvitse olla turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa.
Väliaikaiseksi vartijaksi voidaan hyväksyä 18 vuotta, mutta ei 68 vuotta täyttänyt, rehellinen ja luotettava sekä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva henkilö. Hyväksymisen edellytyksenä on lisäksi väliaikaisen vartijan koulutuksen hyväksytty suorittaminen.
Väliaikaiseksi vartijaksi hyväksymisen myöntää poliisilaitos.
Miten haet väliaikaista vartijakorttia?
Voit tehdä hakemuksen poliisin verkkosivuilla asiointipalvelussa. Joistakin erityisistä syistä voi olla tarpeen, että käyt henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Silloin poliisi ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi käynnistä. Hakemuksen voit tehdä myös henkilökohtaisesti poliisiasemalla tai poliisin palvelupisteessä.
Liitä hakemukseen:
- selvitys (todistuskopio) väliaikaisen vartijan koulutuksen hyväksytystä suorittamisesta (vähintään 40 oppituntia)
- 1.10.2002 jälkeen ja ennen 1.1.2017 suoritettu, sisäasiainministeriön vahvistama väliaikaisen vartijan koulutus - Vartijan työn perusteet (vähintään 40 oppituntia) - katsotaan edellä mainituksi koulutukseksi
- passilain säännöksissä säädetyt vaatimukset täyttävä valokuva hakijasta
Poliisilaitos voi vaatia hakijaa esittämään muitakin hyväksymisen edellytyksiä koskevia selvityksiä.
Väliaikaisen vartijan koulutus (vähintään 40 oppituntia) sisältyy vähintään 120 oppitunnin mittaiseen vartijan peruskoulutukseen. Jos olet suorittanut vähintään 40 oppitunnin mittaisen Vartijan työn perusteet -koulutuksen ajalla 2.10.2002 - 31.12.2016, sinut voidaan hyväksyä väliaikaiseksi vartijaksi.
Väliaikainen vartija hyväksytään vain yhden kerran ja enintään neljäksi kuukaudeksi
Väliaikaiseksi vartijaksi hyväksymisaika (enintään neljä kuukautta) on kertaluonteinen eikä sitä enää sidota kalenterivuoteen. Enintään neljän kuukauden pituisen hyväksymisajan kuluessa tai sen päätyttyä väliaikaisen vartijan on suoritettava vartijaksi hyväksymisen edellytyksenä oleva koulutus, jos hän aikoo jatkaa toimintaansa vartijana. Mikäli hyväksymistä haetaan lyhyemmäksi ajaksi kuin neljä kuukautta, on hyväksyminen siinäkin tapauksessa kertaluonteinen.
Poliisilaitos voi erityisestä syystä liittää väliaikaiseksi vartijaksi hyväksymiseen
- koulutuksesta
- henkilökohtaisista ominaisuuksista
- muista vastaavista seikoista johtuvia
ajallisia ja alueellisia tai vartioimistehtävää koskevia ehtoja ja rajoituksia. Jos edellä mainituissa seikoissa tapahtuu muutoksia, poliisilaitos voi myös muuttaa hyväksymiseen liitettyjä ehtoja ja rajoituksia.
Poikkeukset koulutusvaatimuksesta
Väliaikaiseksi vartijaksi voidaan hyväksyä myös henkilö, joka ei ole suorittanut väliaikaisen vartijan koulutusta, jos henkilö on siirtynyt turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palvelukseen liikkeen luovutuksen yhteydessä. Henkilöllä on tällöin oikeus toimia väliaikaisena vartijana vain liikkeen luovutusta koskevan toimeksiannon mukaisissa tehtävissä.
Väliaikaiseksi vartijaksi edellä mainitulla perusteella hyväksytyllä ei vartioimistehtävässä ole
- oikeutta vartioimisalueelle pääsyn estämiseen
- oikeutta alueelta poistamiseen,
- vartijan kiinniotto-oikeutta
- oikeutta turvallisuustarkastukseen
- voimakeinojen käyttöön.
Väliaikainen vartija ei saa kantaa työssään voimankäyttövälineitä. Väliaikaisella vartijalla ei ole oikeutta pitää mukanaan koiraa vartioimistehtävissä.
Hyväksymisedellytysten täyttyessä poliisilaitos myöntää hakijalle väliaikaisen vartijakortin ja antaa pyydettäessä todistuksen siitä, että hakija on hyväksytty väliaikaiseksi vartijaksi.
Väliaikaisen vartijakortin kaksoiskappale
Poliisilaitos antaa väliaikaiseksi vartijaksi hyväksytylle väliaikaisen vartijakortin. Kortti on pidettävä vartioimistehtävissä mukana ja esitettävä se pyydettäessä vartijan toimenpiteen kohteelle, toimeksiantajan edustajalle, vartijan työnantajalle sekä valvontaviranomaisen edustajalle. Kortin tiedot on pidettävä ajan tasalla.
Hae viipymättä väliaikaisen vartijakortin kaksoiskappaletta, jos:
- henkilötietosi ovat muuttuneet
- kortti on kadonnut, turmeltunut tai anastettu.
Voimankäyttövälineiden käyttäjäkoulutuksia ja koiran koulutustietoja ei merkitä väliaikaiseen vartijakorttiin. Väliaikainen vartija ei saa kantaa työssään voimankäyttövälineitä, eikä väliaikaisella vartijalla ole oikeutta pitää mukanaan koiraa vartioimistehtävissä.
Kaksoiskappale on voimassa alkuperäisen hyväksymisen määräajan. Väliaikainen vartijakortti on heti luovutettava poliisille, jos väliaikaiseksi vartijaksi hyväksyminen on peruutettu tai väliaikaiselle vartijalle luovutetaan uusi väliaikainen vartijakortti.
Vartijaksi tai väliaikaiseksi vartijaksi hyväksymisen peruuttaminen
Poliisilaitoksen on peruutettava vartijaksi hyväksyminen, jos vartija sitä pyytää.
Poliisilaitos voi peruuttaa vartijaksi hyväksymisen kokonaan tai määräajaksi, jos:
- vartija ei enää täytä hyväksymiselle säädettyjä edellytyksiä rehellisyyden, luotettavuuden tai henkilökohtaisten ominaisuuksien osalta tai
- vartija on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu sellaisesta rikoksesta, joka osoittaa hänen olevan sopimaton tehtäväänsä, tai hän on tahallaan menetellyt vartijana olennaisesti virheellisesti tai
- vartija on olennaisesti rikkonut vartijaksi hyväksymiseen liitettyjä keskeisiä ehtoja tai rajoituksia.
Lisätietoa liikkeenluovutuksesta Työsopimuslain 1:10 Finlexissä
Kuka on turvasuojaaja?
Turvasuojaaja on henkilö, joka suorittaa hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä. Turvasuojaaja on aina turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan tai turvasuojaustoiminnan harjoittajan palveluksessa.
Turvasuojaajaksi voidaan hyväksyä 18 vuotta täyttänyt, rehellinen ja luotettava sekä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva henkilö, joka lisäksi hoitaa turvasuojaustehtäviä.
Turvasuojaajaksi hyväksymisen myöntää poliisilaitos.
Miten haet lupaa turvasuojaajaksi?
Voit tehdä hakemuksen poliisin verkkosivuilla asiointipalvelussa. Joistakin erityisistä syistä voi olla tarpeen, että käyt henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Silloin poliisi ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi käynnistä. Hakemuksen voit tehdä myös henkilökohtaisesti poliisiasemalla tai poliisin palvelupisteessä.
Liitä hakemukseen
- selvitys turvasuojaustehtävien hoitamisesta
- selvitys siitä, toimiiko hakija työsuhteessa olevana työntekijänä vai itsenäisenä ammatinharjoittajana
- selvitys hakijan työnantajasta, jos hakija toimii työsuhteessa olevana työntekijänä
- työnantajan nimi ja y-tunnus
- passilain nojalla annetuissa säännöksissä säädetyt vaatimukset täyttävä valokuva hakijasta.
Hakemukseen voit liittää myös selvityksen veronumerosta.
Poliisilaitos voi vaatia hakijaa esittämään muitakin hyväksymisen edellytyksiä koskevia selvityksiä.
Mitä ovat hakemuksen perusteet?
Hakemuksen perusteena voi olla hakijan oma tai hänen työnantajansa antama selvitys hyväksymistä edellyttävien turvasuojaustehtävien hoitamisesta. Turvasuojaajaksi hyväksymistä ei voi hakea pelkästään sillä perusteella, että hakija aikoo vastaisuudessa ryhtyä toimimaan turvasuojaustehtävissä. Tarvittaessa voidaan pyytää tarkempi selvitys siitä, että kyseessä oleva yritys / hakijan työnantaja harjoittaa hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä.
Mitä tarkoittaa palveluksessa oleminen?
Palveluksessa oleminen tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että turvasuojaaja on työsuhteessa turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijaan. Myös opiskelija, joka suorittaa opiskeluun kuuluvaa turvasuojausalan työharjoittelua, voidaan katsoa palvelussuhteessa olevaksi. Turvasuojaajaksi voidaan silloin hyväksyä harjoittelun ajaksi. Pelkkä turvasuojausalan opiskelu ei riitä turvasuojaajaksi hyväksymisen perusteeksi. Poliisi tekee asiassa päätökset tapauskohtaisesti.
Turvasuojaajalle ei erityisiä koulutusvaatimuksia
Turvasuojaajalle ei ole säädetty hyväksymisen edellytykseksi erityisiä koulutusvaatimuksia. Tässä turvasuojaajaksi hyväksyntä eroaa vartijasta ja järjestyksenvalvojasta.
Turvasuojaajaksi hyväksyminen voimassa viisi vuotta
Turvasuojaajaksi hyväksyminen on voimassa viisi vuotta. Poliisilaitos voi erityisestä syystä liittää turvasuojaajaksi hyväksymiseen
- henkilökohtaisista ominaisuuksista
- muista vastaavista seikoista johtuvia
ajallisia ja alueellisia tai tehtäviä koskevia ehtoja ja rajoituksia. Jos edellä mainituissa seikoissa tapahtuu muutoksia, poliisilaitos voi myös muuttaa hyväksymiseen liitettyjä ehtoja ja rajoituksia.
Hyväksymisedellytysten täyttyessä poliisilaitos myöntää hakijalle turvasuojaajakortin ja antaa pyydettäessä todistuksen siitä, että hakija on hyväksytty turvasuojaajaksi. Todistus toimii turvasuojaajakorttina, kunnes poliisin tilaama turvasuojaajakortti luovutetaan.
Turvasuojaajakorttiin merkitään turvasuojaajan työnantaja. Jos turvasuojaaja on useamman kuin yhden työnantajan palveluksessa, hänellä voi olla useita turvasuojaajaksi hyväksyntiä ja turvasuojaajakortteja voimassa samanaikaisesti.
Turvasuojaajakortin uusiminen
Turvasuojaajakortin uusiminen tapahtuu samalla tavalla kuin alkuperäisen hyväksynnän hakeminen. Jos korttiin merkittävät tiedot pysyvät ennallaan, aikaisemman voimassa olevan hyväksynnän ja kortin voimassaolo päättyy.
Uutta hyväksymistä hakiessaan on hakijan esitettävä aina ajantasainen peruste hakemukselle. Käytännössä hakijan on esitettävä uusi selvitys hyväksymistä edellyttävien turvasuojaustehtävien hoitamisesta ja muista hakemuksen sisällöksi säädetyistä seikoista.
Turvasuojaajakortin kaksoiskappale
Poliisilaitos antaa turvasuojaajaksi hyväksytylle turvasuojaajakortin. Kortti on pidettävä hyväksymistä edellyttävissä turvasuojaustehtävissä mukanaan ja se on esitettävä pyydettäessä toimeksiantajan edustajalle, turvasuojaajan työnantajalle, muulle työhönsä liittyvälle henkilölle sekä valvontaviranomaiselle. Kortin tiedot on pidettävä ajan tasalla.
Hae viipymättä turvasuojaajakortin kaksoiskappaletta, jos:
- henkilötietosi ovat muuttuneet
- kortti on kadonnut, turmeltunut tai anastettu.
Kaksoiskappale on voimassa alkuperäisen hyväksymisen määräajan. Kaksoiskappaleen sijaan voit hakea uutta hyväksymistä.
Turvasuojaajakortti on heti luovutettava poliisille, jos turvasuojaajaksi hyväksyminen on peruutettu tai turvasuojaajalle luovutetaan uusi turvasuojaajakortti ja aikaisempi hyväksyminen on voimassa eivätkä kortin tiedot ole muuttuneet.
Turvasuojaajaksi hyväksymisen peruuttaminen
Poliisilaitoksen on peruutettava turvasuojaajaksi hyväksyminen, jos turvasuojaaja sitä pyytää. Turvasuojaajaksi hyväksyminen on peruutettava myös, jos turvasuojaajan työsuhde on päättynyt tai jos turvasuojaaja ei enää hoida itsenäisenä ammatinharjoittajana hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä.
Poliisilaitos voi peruuttaa turvasuojaajaksi hyväksymisen kokonaan tai määräajaksi, jos:
- turvasuojaaja ei enää täytä hyväksymiselle säädettyjä edellytyksiä rehellisyyden, luotettavuuden tai henkilökohtaisten ominaisuuksien osalta tai
- turvasuojaaja on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu sellaisesta rikoksesta, joka osoittaa hänen olevan sopimaton tehtäväänsä, tai hän on tahallaan menetellyt turvasuojaajana olennaisesti virheellisesti tai
- turvasuojaaja on olennaisesti rikkonut turvasuojaajaksi hyväksymiseen liitettyjä keskeisiä ehtoja tai rajoituksia.
Kuka on järjestyksenvalvoja?
Järjestyksenvalvoja on henkilö, jonka tehtävänä on suorittaa järjestyksenvalvontatehtäviä. Järjestyksenvalvoja voi suorittaa tehtäviään turvallisuusalan elinkeinonharjoittajan palveluksessa tai itsenäisesti.
Järjestyksenvalvojaksi voidaan hyväksyä rehellinen ja luotettava sekä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva 18 vuotta täyttänyt henkilö. Hyväksymisen edellytyksenä on lisäksi järjestyksenvalvojan peruskoulutuksen hyväksytty suorittaminen.
Järjestyksenvalvojaksi hyväksymisen myöntää poliisilaitos.
Voit tehdä hakemuksen poliisin verkkosivuilla asiointipalvelussa. Joistakin erityisistä syistä voi olla tarpeen, että käyt henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Silloin poliisi ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi käynnistä. Hakemuksen voit tehdä myös henkilökohtaisesti poliisiasemalla tai poliisin palvelupisteessä.
Liitä hakemukseen
- selvitys (todistuskopio) järjestyksenvalvojan peruskoulutuksen (vähintään 40 oppituntia) hyväksytystä suorittamisesta
- 1.3.2007 jälkeen ja ennen 1.1.2017 suoritettu sisäasiainministeriön asetuksessa (209/2007) säädetyt vaatimukset täyttävä koulutus (vähintään 32 oppituntia) katsotaan edellä mainituksi koulutukseksi
- aikaisemmin kuin 1.3.2007 suoritetut 24 oppitunnin järjestyksenvalvojakurssit ovat vanhentuneet 1.3.2007, jos järjestyksenvalvojaksi hyväksymistä ei ole pidetty jatkuvasti voimassa
- järjestyksenvalvojaksi hyväksymisen uudistamista haettaessa todistuskopiojärjestyksenvalvojan kertauskoulutuksen hyväksytystä suorittamisesta
- todistuskopio järjestyksenvalvojan voimankäytön lisäkoulutuksen hyväksytystä suorittamisesta (Poliisihallituksen määrittämät vaatimukset täyttävä vähintään 16 oppituntia)
- passilain nojalla annetuissa säännöksissä säädetyt vaatimukset täyttävä valokuva hakijasta
- todistuskopio vartijan peruskoulutuksen hyväksytystä suorittamisesta, jos hakijalla ei ole voimassaolevaa hyväksymistä vartijaksi ja on hakeutumassa järjestyksenvalvontatehtäviin poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi
- todistuskopio voimankäyttövälineiden käyttäjäkoulutuksen hyväksytystä suorittamisesta (mikäli suoritettu ensimmäistä hyväksymistä hakiessa; muutoin kaksoiskappalehakemukseen)
- todistuskopio järjestyksenvalvontatehtävissä mukana pidettävään koiraan liittyvän tottelevaisuustarkastuksen hyväksytystä suorittamisesta (mikäli suoritettu ensimmäistä hyväksymistä hakiessa; muutoin kaksoiskappalehakemukseen)
Poliisilaitos voi vaatia hakijaa esittämään muitakin hyväksymisen edellytyksiä koskevia selvityksiä.
Kertauskoulutus vaaditaan, jos haet uudelleen järjestyksenvalvojaksi
Jos haet järjestyksenvalvojaksi hyväksyntää uudelleen, vaatimuksena on lain mukaisen kertauskoulutuksen käyminen.
Jos olet suorittanut järjestyksenvalvojan peruskoulutuksen 1.3.2007 jälkeen tai 1.1.2017 jälkeen, järjestyksenvalvojaksi hyväksymiseen riittää kertauskoulutuksen käyminen aikaisintaan kuusi kuukautta ennen uuden hyväksymisen hakemista.
Jos sinulla on vanhempi, ennen 1.3.2007 suoritettu järjestyksenvalvojan peruskoulutus, sinun on myös suoritettava lain mukainen kertauskoulutus. Lisäksi hyväksyntä uudelleen edellyttää, että haet sitä silloin, kun aiempi järjestyksenvalvojaksi hyväksyminen on voimassa. Jos aiempi hyväksyminen ehtii mennä vanhaksi, sinun on käytävä voimassa olevan lain mukainen järjestyksenvalvojan peruskoulutus uudelleen.
Järjestyksenvalvojakortti on voimassa viisi vuotta
Järjestyksenvalvojaksi hyväksyminen on voimassa viisi vuotta. Poliisilaitos voi erityisestä syystä liittää järjestyksenvalvojaksi hyväksymiseen
- koulutuksesta
- henkilökohtaisista ominaisuuksista
- muista vastaavista seikoista johtuvia
ajallisia ja alueellisia tai vartioimistehtävää koskevia ehtoja ja rajoituksia. Jos edellä mainituissa seikoissa tapahtuu muutoksia, poliisilaitos voi myös muuttaa hyväksymiseen liitettyjä ehtoja ja rajoituksia
Hyväksymisedellytysten täyttyessä poliisilaitos antaa hakijalle järjestyksenvalvojakortin sekä pyydettäessä todistuksen siitä, että hakija on hyväksytty järjestyksenvalvojaksi. Todistus toimii järjestyksenvalvojakorttina, kunnes annettava kortti on toimitettu hyväksytylle.
Tilapäiseksi järjestyksenvalvojaksi hyväksyminen
Usein erilaisissa yleisötilaisuuksissa ja kokouksissa voi toimia tilapäisiä järjestyksenvalvojia. Tilapäisiltä järjestyksenvalvojilta ei edellytetä järjestyksenvalvojan koulutusta.
Poliisi voi hyväksyä järjestyksenvalvojaksi kouluttamattoman henkilön, joka on vähintään 18 vuotta täyttänyt ja täyttää rehellisyyttä, luotettavuutta ja henkilökohtaisia ominaisuuksia koskevat vaatimukset.
Miten toimia, kun yleisötilaisuuteen tarvitaan järjestyksenvalvojia?
- Tapahtuman järjestäjä tekee ilmoituksen yleisötilaisuudesta.
- Ilmoituksessa järjestäjä pyytää järjestyksenvalvojaksi kouluttamattoman ja tehtävään suostuneen henkilön hyväksymistä kyseiseen tilaisuuteen tilapäiseksi järjestyksenvalvojaksi.
- Järjestäjä voi allekirjoituksellaan vahvistaa henkilöiden antaneen suostumuksensa toimia tilapäisenä järjestyksenvalvojana tilaisuudessa.
- Tarvittaessa asiaa käsittelevä poliisi pyytää suostumukset jokaiselta henkilöltä erikseen kirjallisesti.
- Tilapäiseksi järjestyksenvalvojaksi hyväksyttävästä henkilöstä tulee ilmoittaa nimen lisäksi henkilötunnus.
- Poliisin antama todistus järjestyksenvalvojaksi hyväksymisestä toimii järjestyksenvalvojakorttina tilapäisillä järjestyksenvalvojilla.
Järjestyksenvalvojakortin kaksoiskappale
Poliisilaitos antaa järjestyksenvalvojaksi hyväksytylle järjestyksenvalvojakortin. Kortti on pidettävä järjestyksenvalvontatehtävissä mukana ja esitettävä se pyydettäessä järjestyksenvalvojan toimenpiteen kohteelle, toimeksiantajan edustajalle, järjestyksenvalvojan työnantajalle sekä valvontaviranomaisen edustajalle. Kortin tiedot on pidettävä ajan tasalla.
Hae viipymättä haettava järjestyksenvalvojakortin kaksoiskappaletta, jos:
- henkilötietosi ovat muuttuneet
- kortti on kadonnut, turmeltunut tai anastettu
- olet suorittanut hyväksytysti järjestyksenvalvojan voimankäytön lisäkoulutuksen, vartijan
peruskoulutuksen tai kaasusumuttimen tai teleskooppipatukan käyttäjäkoulutuksen tai koira on suorittanut järjestyksenvalvojan ohjauksessa tottelevaisuustarkastuksen, eikä kyseisiä tietoja ole merkitty järjestyksenvalvojakorttiin.
Kaksoiskappale on voimassa alkuperäisen hyväksymisen määräajan. Kaksoiskappaleen sijaan voit hakea uutta hyväksymistä, jos olet suorittanut järjestyksenvalvojan kertauskoulutuksen.
Järjestyksenvalvojakortti on heti luovutettava poliisille, jos järjestyksenvalvojaksi hyväksyminen on peruutettu tai järjestyksenvalvojalle luovutetaan uusi järjestyksenvalvojakortti aikaisempaan korttiin merkityn hyväksymisen voimassaoloaikana.
Järjestyksenvalvojaksi hyväksymisen peruuttaminen
Poliisilaitoksen on peruutettava järjestyksenvalvojaksi hyväksyminen, jos järjestyksenvalvoja sitä pyytää.
Poliisilaitos voi peruuttaa järjestyksenvalvojaksi hyväksymisen kokonaan tai määräajaksi, jos:
- järjestyksenvalvoja ei enää täytä hyväksymiselle säädettyjä edellytyksiä rehellisyyden, luotettavuuden tai henkilökohtaisten ominaisuuksien osalta tai
- järjestyksenvalvoja on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu sellaisesta rikoksesta, joka osoittaa hänen olevan sopimaton tehtäväänsä, tai hän on tahallaan menetellyt järjestyksenvalvojana olennaisesti virheellisesti tai
- järjestyksenvalvoja on olennaisesti rikkonut järjestyksenvalvojaksi hyväksymiseen liitettyjä keskeisiä ehtoja tai rajoituksia.
Korttihakemukset infolaatikko
Vartija, väliaikainen vartija, turvasuojaaja, järjestyksenvalvoja
Vartija on henkilö, joka suorittaa vartioimistehtäviä turvallisuusalan elinkeinonharjoittajan palveluksessa.
Väliaikaisella vartijalla tarkoitetaan henkilöä, joka suorittaa turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa vartioimistehtäviä enintään neljän (4) kuukauden ajan.
Turvasuojaaja on henkilö, joka suorittaa hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä. Turvasuojaaja on aina turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan tai turvasuojaustoiminnan harjoittajan palveluksessa.
Järjestyksenvalvoja on henkilö, jonka tehtävänä on suorittaa järjestyksenvalvontatehtäviä. Järjestyksenvalvoja voi suorittaa tehtäviään turvallisuusalan elinkeinonharjoittajan palveluksessa tai itsenäisesti.