Murupolku
Navigointivalikko
Koulusta kentälle, kentältä koululle -Jussi Majanen uratarina
Koulusta kentälle, kentältä koululle
Ylikonstaapeli Jussi Majanen
Poliisiammattikorkeakoulu, Viesti- ja johtamisjärjestelmät
En pienenä leikkinyt rosvoa ja poliisia sen enempää kuin muutkaan pihan lapset, ja varhaisnuoruudessa en todellakaan kuvitellut päätyväni poliisiin töihin. Olen tehnyt työurani asiakaspalvelussa. Kun palasin matkaopastyöstä maailmalta työpaikkaani urheilukauppaan, oli viimein aika tehdä valintoja. Tuttujani oli töissä poliisissa ja ajattelin, että miksi en minäkin.
Valmistauduin pääsykokeisiin huolella ja ilokseni pääsin opiskelemaan.
Valmistuttuani poliisin paikat olivat kotiseudullani tiukassa, mutta onneksi poliisikoulutus mahdollisti työskentelyn myös hätäkeskuksessa. Päädyin työskentelemään silloiseen Pirkanmaan hätäkeskukseen. Tämä jakso antoi uutta näkökulmaa sekä poliisin että muidenkin viranomaisten työhön. Poliisin kenttätyöhön siirryin kesällä 2007.
Työ kentällä on mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Koskaan ei tiedä, mitä seuraava työvuoro pitää sisällään. Rauhallinen arkiyö saattaa muuttua hetkessä kiireiseksi. Kenttätyön hyviin puoliin kuuluu, että kun ovi takana sulkeutuu, on työ omalta osalta hoidettu ja joku muu jatkaa kuulustelun ja muiden toimenpiteiden muodossa. Seuraava vuoro tuo taas uudet, yllättävätkin tehtävät.
Poliisin työssä pääsen auttamaan ihmisiä päivittäin. Helpoimmillaan se saattaa olla suunnan neuvomista eksyneelle autoilijalle, mutta jo seuraavalla tehtävällä keskustelenkin itsemurhaa hautovan ihmisen kanssa. Tiukimmillaan on tilanteita, joissa ihmiset juoksevat karkuun ja tapahtumapaikkaa evakuoidaan. Tällöin kuvaan astuu poliisi, joka ei peräänny. Se suunnittelee, tarkkailee, neuvottelee, käskyttää ja toteuttaa tiukkaa linjaustaan asian ratkaisemiseksi mahdollisimman vähin vahingoin.
2018 vuoden lopulla siirryin kenttätyöstä Poliisiammattikorkeakoululle opettajaksi. Koululla opetan poliisin viestivälineiden ja poliisin kenttäohjelmiston käyttöä. Työssäni pääsen hyödyntämään pitkää kenttätyön kokemustani ja pääsen jakamaan osaamistani ja ammattitaitoani tulevien poliisien käyttöön. Opetustyön yksi parhaimmista puolista on koulumme motivoituneet ja mukavat opiskelijat.
Tunnen tekeväni tärkeää ja yhteiskunnallisesti arvostettua työtä. Poliisiin luotetaan Suomessa tutkimuksien mukaan erittäin paljon, ja pystyn vaikuttamaan asiaan omalla työpanoksellani.
Järjestelmät ja tekniikka kehittyvät poliisissa tänä päivänä kovaa vauhtia. Perustyö kuitenkin pysyy samana. Päivittäin me puhumme monta tuntia ihmisten kanssa ja kirjoitamme jopa novellin verran tekstiä. Sanotaankin, että poliisi on ammattikirjoittaja. Edelleen puhe on tärkein ja lievin voimankäyttöväline. Hyvällä kommunikointikyvyllä säästyy monelta painilta ja haalarin pesulta.