Länkstig
Navigeringsmeny
Koulusta kentälle, kentältä koululle -Jussi Majanen uratarina -sv
Lärarjobb efter fälttjänst
Överkonstapel Jussi Majanen
Polisyrkeshögskolan, Kommunikations- och ledningssystem
Jag lekte inte polis och tjuv mer än någon av de andra barnen på gården, och i yngre tonåren hade jag absolut inga föreställningar om att landa i polisyrket. Jag har en karriär bakom mig inom kundtjänst. Samtidigt som jag lämnade jobbet som reseguide ute i världen och återupptog mitt arbete i en sportaffär insåg jag att det var dags att göra ett livsval. Några bekanta arbetade vid polisen och tanken slog mig att det kunde var något för mig. Jag förberedde mig noggrant för inträdesproven, och till min glädje kom jag in.
Efter examen var det svårt att få arbete inom polisen på min hemort, men lyckligtvis gjorde polisutbildningen det möjligt att arbeta vid nödcentralen. Jag började arbeta vid dåvarande nödcentralen i Birkaland. Där fick jag ett nytt perspektiv på både polisens och andra myndigheters arbete. Sommaren 2007 var det dags att börja arbeta som fältpolis.
Att arbeta ute på fältet är intressant och varierande. Man vet aldrig vad nästa arbetsskift för med sig. En lugn vardagskväll kan plötsligt vara fylld av en lång rad uppdrag. Det fina med fältarbetet är att när man stänger dörren bakom sig så är arbetet för egen del gjort och någon annan tar över förhör och annat som behöver göras. Nästa arbetsskift kommer igen med nya, rentav överraskande uppdrag.
Polisarbetet innebär att jag alla dagar kan hjälpa människor. Den ena stunden ger jag helt enkelt råd till en bilist som kört vilse, medan redan nästa uppdrag kan handla om att prata med någon som går i självmordstankar. I samband med riktigt tuffa situationer flyr människor från platsen och händelsernas centrum evakueras. Då tar polisen över, och gör jobbet tills det är slutfört. Polisen planerar, observerar, förhandlar, ger order och agerar enligt strikt praxis för att lösa ärendet så att minsta möjliga skada ska ske.
I slutet av 2018 lämnade jag fältarbetet för att bli lärare vid Polisyrkeshögskolan och undervisar i polisens kommunikationsutrustning och programvaran som används i polisens fältarbete. Här kommer min långa erfarenhet av fältarbete väl till pass och framtida poliser får ta del av min kunskaper och yrkeskompetens. Till det bästa med undervisningen hör skolans motiverade och trevliga studerande.
Jag känner att mitt arbete är viktigt och värderas högt i samhället. Forskning visar att man har ett högt förtroende för polisen i Finland, och jag kan påverka den saken genom mitt arbete.
Idag utvecklas polisens system och teknik i snabb takt. Det grundläggande arbetet förblir ändå detsamma. Alla dagar pratar vi i många timmar med människor och skriver text som i en hel novell. Det sägs också att poliser är yrkesskribenter. Men att prata är fortfarande det viktigaste och mildaste sättet att styra upp en situation. Bra kommunikationsförmåga besparar dig från mången brottningsmatch och overalltvätt.