Navigointivalikko

Lähestymiskielto

Lähestymiskielto

Lähestymiskielto on yksi tapa saada häirintä, uhkailu ja ei-toivotut yhteydenotot loppumaan. Lähestymiskiellolla voidaan myös estää väkivaltaa ja uusia rikoksia. 

Mitä lähestymiskielto tarkoittaa?

Lähisuhdeväkivaltaan ja esimerkiksi erotilanteisiin voi liittyä jatkuvaa kiusantekoa. Usein siihen liittyy ei-toivottuja vierailuja, tarkkailua sekä viestien lähettelyä puhelimitse tai sähköpostitse. 

Lähestymiskielto tarkoittaa, että sinun henkesi, terveyden, vapauden tai rauhan suojaamiseksi jotakin toista voidaan kieltää ottamasta sinuun yhteyttä. 

Lähestymiskielto voidaan määrätä myös henkilölle, joka asuu samassa osoitteessa häirinnän kohteen kanssa. Tällainen perheen sisäinen lähestymiskielto tarkoittaa sitä, että kieltoon määrätty joutuu poistumaan yhteisestä asunnosta. Myös muu yhteydenpito on kielletty. 

Lähestymiskiellon laajuus vaihtelee tilanteen mukaan. Kieltoa voi hakea myös aikuiselle lapselle, joka kiristää iäkkäältä vanhemmalta rahaa. Sillä voidaan suojata myös oikeudenkäynnin todistajaa.

Kuka voi hakea lähestymiskieltoa?

Lähestymiskieltoa voi pyytää kuka tahansa, joka perustellusti tuntee itsensä toisen uhkaamaksi tai häiritsemäksi. Syyttäjä-, poliisi- ja sosiaaliviranomainen voi hakea kiellon määräämistä, jos uhattu henkilö ei itse uskalla tai pysty sitä tekemään.

Miten lähestymiskieltoa haetaan?

Lähestymiskieltoa haetaan käräjäoikeudelta. Kerro hakemuksessa 

  • millaisen uhan tai häirinnän kohteena olet 
  • kuka sinua uhkailee tai häiritsee 
  • millainen käsitys sinulla on häirinnän jatkumisesta ja uusien rikosten mahdollisuudesta jatkossa
  • onko asiassa todistajia tai todisteita.

Mitä ovat todisteet lähestymiskieltoasiassa?

Lähestymiskieltohakemus kannattaa tehdä huolella. Lähestymiskieltoasiassa kirjallisia todisteita voivat olla

  • sähköpostiviestit ja tekstiviestit
  • kirjeet
  • lääkärintodistukset tai kopiot sairauskertomuksesta
  • sosiaaliviranomaisen tai turvakodin kirjaukset. 

Kirjaa muistiin kaikki asiaan liittyvät tapahtumat sekä häirinnän ajankohdat ja määrät. Pidä viestit ja muu aineisto tallessa. 

Myös poliisi voi määrätä väliaikaisen lähestymiskiellon

Myös poliisi voi määrätä väliaikaisen lähestymiskiellon, joka vahvistetaan käräjäoikeudessa.

Väliaikaisen lähestymiskiellon tarkoituksena on katkaista väkivaltakierre tai muu häirintä nopeasti ja estää pahempia seuraamuksia. Näin voidaan myös osoittaa tekijälle, että hänen toimintansa ei ole sallittua.

Esimerkiksi kotihälytystehtävän yhteydessä poliisipartio voi aloittaa toimenpiteet lähestymiskieltoasiassa. Usein samassa tilanteessa voi olla kyse myös rikosepäilystä, josta poliisi kirjaa rikosilmoituksen. 

Lähestymiskiellon valvonta ja rikkominen

Lähestymiskieltoja valvotaan pääsääntöisesti muun poliisitoiminnan yhteydessä. 

Lähestymiskiellon rikkominen on virallisen syytteen alainen rikos. Tämä tarkoittaa sitä, että poliisi voi tutkia ja syyttäjä voi syyttää niistä, vaikka asianomistaja ei vaatisi asiasta rangaistusta. 

Kun lähestymiskiellon rikkominen tulee poliisin tietoon, poliisi kirjaa rikosilmoituksen ja asia tutkitaan. Lähestymiskiellon rikkomiseen saattaa liittyä muitakin rikosepäilyjä, esimerkiksi pahoinpitelyjä, jotka poliisi myös kirjaa rikosilmoitukseen. 

Lisätietoja