Navigointivalikko

Merkitystä työlle -Saara Asmundela uratarina

Merkitystä työlle

Rikoskomisario, vararyhmänjohtaja Saara Asmundela
Sisä-Suomen poliisilaitos, Keski-Suomen paljastava ja keskitetty tutkinta

Ennen kuin ryhdyin konstaapeliksi, työskentelin kääntäjänä. Suoritin myös asepalveluksen ja juostuani kaksitoista kuukautta reppu selässä pitkin metsiä minusta tuntui vaikealta palata työhöni käännöstoimistoon näyttöpäätteen ääreen. Työ oli sinänsä mielenkiintoista ja työpaikka erinomainen, mutta kaipasin kipeästi merkityksellisyyden tuntua työhöni. Asepalvelukseni viime viikkoina tupamme pöydältä löytyi poliisikoulutuksen hakuopas. Päätin sen enempää asiaa miettimättä kokeilla onneani, ja pari kuukautta kotiutumiseni jälkeen minua odotti mieluinen tieto: olin tullut valituksi poliisikoulutukseen.

Pääsin heti valmistuttuani virkaan kentälle. Poliisin työssä olen saanut olla tekemisissä sen kouriintuntuvan konkretian kanssa, jota edellisessä ammatissani kaipasin. Olen kaivanut pikkujoulujuhlijoita hangesta, palauttanut anastettua omaisuutta alkuperäiselle omistajalle ja sulkenut rikoksesta epäillyn metallioven taakse selliin.

Parin kentällä vietetyn vuoden jälkeen siirryin tutkintaan ja työskentelin muun muassa perheväkivaltarikosten ja seksuaalirikosten tutkijana sekä ryhmän varajohtajana. Olen myös suorittanut työn ohessa poliisin omia täydennyskoulutuksia. Nyt toimin lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkinnanjohtajana.

Yksi poliisin työn hienouksista piilee siinä, että saman perustutkinnon voimin voi toimia mitä erilaisimmissa työtehtävissä: päätyökseen voi penslata sormenjälkiä ja imuroida kuituja, ratsastaa hevosella Helsingin kaduilla, veneillä Saimaalla, ripittää kaahailijoita tai tutkia ulkomaalaisasioita, väkivaltaa tai talousrikoksia.

Aiempi tutkinto tai opinnot voivat toimia astinlautana joko poikki- tai pystysuuntaiselle etenemiselle. Poliisin työnkuva on niin moninainen, että monenlaisesta työ- ja elämänkokemuksesta on hyötyä. Omalla peruskurssillani oli muun muassa metsuri, flamenco-tanssija, kauppatieteilijä ja kaupan myyjä. Väittäisin, että jokainen pystyi hyödyntämään omia kokemuksiaan jollakin opiskelun, työssäoppimisen tai työnteon osa-alueella.

Poliisina voi tavallaan tehdä yhdellä uralla monta eri uraa. Sattuma tai oma tahto voivat viedä minut vielä moniin uusiin haasteisiin, ja niitä tässä työssä riittää.