Navigeringsmeny

Merkitystä työlle -Saara Asmundela uratarina -sv

Meningsfullhet i arbetet

Kriminalkommissarie, vice gruppledare Saara Asmundela
Polisinrättningen i Inre Finland, Mellersta Finlands avslöjande och centraliserade utredningsverksamhet

Innan jag blev konstapel arbetade jag som översättare. Jag gjorde värnplikten och efter att i tolv månader ha sprungit kors och tvärs i skogen med ryggsäck på ryggen kändes det svårt att återgå till översättningsbyrån och arbetet framför datorn. Arbetet i sig var intressant och arbetsplatsen utmärkt, men jag hade en stark längtan efter meningsfullhet i arbetet. Under de sista veckorna av militärtjänsten låg en ansökningsguide till polisutbildningen på bordet i vår stuga. Utan att tänka desto mera bestämde jag mig för att prova lyckan, och ett par månader efter hemförlovningen fick jag trevlig information: jag hade kommit in till polisutbildningen.

Omedelbart efter examen fick jag en tjänst som fältpolis. Polisarbetet har fört med sig påtagligt konkreta saker som jag saknade i mitt tidigare yrke. Jag har grävt fram lillajulsfirare ur snödrivor återlämnat stulen egendom till den ursprungliga ägaren och stängt in brottsmisstänkta bakom cellens metalldörr.

Efter ett par år på fältet flyttade jag till en utredningsenhet och arbetade bland annat som forskare kring våld i hemmet och sexualbrott samt som gruppens vice ledare. Vid sidan av arbetet har jag även genomgått polisens egna fortbildningar. Idag är jag utredningsledare och arbetar med brott mot barn.

Det fina med polisarbetet ligger bland annat i det faktum att du med samma grundutbildning kan arbeta med vitt skilda uppdrag. Det kan handla om allt från att som huvudsyssla pensla fingeravtryck och ta tillvara fibrer till att rida fram på Helsingfors gator, åka båt på Saimen, tillrättavisa fartdårar eller utreda utlandsärenden, våld eller ekonomiska brott.

Tidigare examina eller studier kan fungera som en språngbräda för avancemang horisontellt eller vertikalt. Polisens arbetsbeskrivning är så varierande att olika arbets- och livserfarenheter kommer väl till pass. På min grundkurs fanns studerande med en bakgrund som skogsarbetare, flamencodansare, ekonom och butiksförsäljare. Jag hävdar att vi alla kunde dra nytta av våra tidigare erfarenheter på något sätt i samband med studierna, arbetspraktiken eller i arbetslivet.

Under en lång poliskarriär går det på sätt och vis att göra många olika karriärer. Rena tillfälligheter eller egen fri vilja kan ännu leda mig mot nya utmaningar, och det finns det gott om inom polisyrket.