Murupolku

Navigointivalikko

Uratarina Rahkola

Monipuolinen työ pitää mielenkiintoa yllä

Järjestelmäasiantuntija Saija Rahkola
Poliisihallitus, Poliisin informaatioteknologiakeskus
Filosofian maisteri, tietojenkäsittelytiede

Työskentelen järjestelmäasiantuntijana hallinnollisten tietojärjestelmien ylläpidossa. Työnkuvaani kuuluu sovellusvastaavan ylläpitotehtävien lisäksi järjestelmän kehittäminen. Ylläpitämäni järjestelmä on yksi suurimmista ylläpidossa olevista järjestelmistä, sillä poiketen muista, meillä on käyttäjinä poliisin lisäksi seitsemän muutakin asiakasvirastoa, nostaen järjestelmämme käyttäjämäärän yli 16 000 käyttäjään. Meillä on lisäksi useita integraatioita ulkopuolisiin järjestelmiin, joten hommaa riittää. Näin suuren järjestelmän ylläpidossa ei ole tylsää päivää ja joka päivä tulee esiin aina jotain uutta.

Työpäiväni koostuu ylläpidon tehtävistä, asiakkaiden kehitystoiveista ja niiden määrittelemisestä muutospyynnöiksi, monitoimittajayhteistyöstä, toimittajien työtuntien ja laskutusperusteiden läpikäynnistä yms. Osallistun myös asiakasvirastojen kanssa erilaisiin koordinaatioryhmiin ja suunnittelu- ja kehityspäiviin. 

IT-alalle vahingossa

Ajauduin tietojenkäsittelyn alalle vähän vahingossa. Lukion jälkeen havittelin erityisopettajan uraa, joka lopulta jäi haaveeksi, kun sain kuulovamman 20- vuotiaana influenssan seurauksena. Tietojenkäsittelytiede oli ainut, mikä kuulosti edes jotenkin mielenkiintoiselta nuoruuden urahaaveen hälvetessä. Opiskeluaikanani Kuopion yliopistossa työskentelin ison puhelinyhtiön asiakaspalvelussa, josta vahva asiakaspalvelupohjani on peräisin. Valmistuttuani muutin takaisin pohjoiseen ja työskentelin kolme vuotta yksityisessä ohjelmistofirmassa, ennen kuin tulin töihin Hallinnon tietotekniikkakeskus HALTIKiin, jossa nykyinen työurani sisäministeriön alaisten virastojen parissa alkoi.

Ennen nykyistä työnkuvaani olen työskennellyt valtiolla suunnittelijana, projektipäällikkönä ja nyt järjestelmäasiantuntijana. Olen saanut kokea urani aikana yksin työskentelyn karuuden, mutta olen saanut olla myös osana isoa hankeporukkaa. Työni on ollut niin mielenkiintoista ja vaihtelevaa, että viimeiset 14 vuotta on hujahtanut aivan silmissä. Edelleen nautin siitä, että saan olla tekemisissä niin monen eri asiakasviraston kanssa, vaikka olenkin poliisin työntekijä.

Parasta poliisilla työskentelyssä on mukavat työkaverit ja vakaa työskentelyilmapiiri. Tärkein on tietenkin IT-puolen mielenkiintoiset tehtävät, joita löytyy poliisillakin ihan laidasta laitaan ja koko ajan enenevissä määrin.