Länkstig

Navigeringsmeny

Uratarina Rahkola sv

Ett mångsidigt arbete håller intresset uppe

Systemsakkunnig Saija Rahkola
Polisstyrelsen, Polisens informationsteknologicentral
Filosofie magister, datavetenskap

Jag arbetar som systemsakkunnig inom underhållet av de administrativa informationssystemen. I min arbetsbeskrivning ingår förutom de underhållsuppgifter som hör till en programansvarig även systemutveckling. Det system som jag underhåller är ett av de största inom underhållet, för till skillnad från de andra används det här systemet förutom av polisen också av sju andra kundmyndigheter, vilket ökar antalet användare av vårt system till över 16 000. Dessutom har vi flera integrationer med externa system, så det finns jobb så det förslår. Det finns inga tråkiga dagar när man upprätthåller ett så stort system som det här, och varje dag dyker det alltid upp något nytt.

Min arbetsdag består av underhållsuppgifter, utvecklingsönskemål från kunder och att definiera dem som en ändringsbegäran, samarbete med flera leverantörer, genomgång av leverantörernas arbetstimmar och faktureringsgrunder osv. Jag deltar också med kundmyndigheterna i olika koordineringsgrupper och planerings- och utvecklingsdagar. 

Hamnade i branschen av misstag

Jag hamnade i databranschen lite av misstag. Efter gymnasiet tänkte jag mig en karriär som speciallärare, men som bara förblev en dröm när jag fick en hörselskada vid 20 års ålder till följd av influensa. Datavetenskap var det enda som lät intressant på något sätt när ungdomens karriärdrömmar bleknade bort. Under min studietid vid Kuopio universitetet arbetade jag i kundservicen på ett stort telefonbolag, därifrån min starka grund inom kundservice härstammar. När jag blev färdig flyttade jag tillbaka norrut och arbetade i tre år i ett privat mjukvaruföretag innan jag kom till Förvaltningens IT-central HALTIK, där min nuvarande yrkeskarriär inom myndigheterna som lyder under inrikesministeriet började.

Före min nuvarande arbetsbeskrivning har jag arbetat som planerare, projektchef och nu som systemsakkunnig hos staten. Under min karriär har jag fått uppleva det kärva i att arbeta ensam, men jag har också fått vara en del av ett stort projektteam. Mitt arbete har varit så intressant och varierande att de senaste 14 åren har gått i ett huj. Jag tycker fortfarande om att ha att göra med så många olika kundmyndigheter, även om jag är anställd av polisen. 

Det bästa med att få jobba vid polisen är de trevliga arbetskamraterna och det stabila arbetsklimatet. Det viktigaste är förstås de intressanta uppgifterna på IT-sidan, som sträcker sig över hela linjen även inom polisen och ökar hela tiden.