Murupolku
Navigointivalikko
Niina Uskali uratarina
Murharyhmästä johdon tukeen
Poliisiylitarkastaja Niina Uskali
Poliisihallitus, Esikunta, Johdon tuki
Poliisityö ei ollut lapsuuden haaveeni. Olin kiinnostunut tuomarin työstä ja päätinkin hakea oikeustieteelliseen. En päässyt sisään sillä kertaa ja aloin pohtimaan muita vaihtoehtoja. Tajusin, että se mikä tuomarintyössä kiinnosti, oli oikeudenmukaisuus ja sen toteutuminen. Poliisin työssä sitä pääsee toteuttamaan myös, mutta hieman eri tasolla. Kun eräs tuttu naishenkilö haki ja pääsi poliisikouluun, ymmärsin, että se on mahdollista minullekin. Hain ja pääsin sisään. Poliisikoulu tuntui heti omalta jutulta.
Olin monta vuotta kenttätöissä pääkaupunkiseudulla, mistä olen kotoisin. Tykkäsin tosi paljon kenttätyöstä ja arvostan sitä korkealle. Se on erittäin haastavaa ja siellä pitää osata monenlaista, eikä ikinä tiedä mihin joutuu. Kentältä lähdin Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikostutkintaan eli niin sanottuun murharyhmään. Matkalla olin päässyt myös oikeustieteelliseen ja opiskelin työn ohella. Murharyhmässä oli todella mielenkiintoista. Minua kiinnosti hirveästi tutkia ja selvittää vakavia rikoksia. Se oli kovaa, mutta merkityksellistä ja inspiroivaa työtä.
Väkivaltarikostutkinnasta lähdin Keskusrikospoliisiin, missä työskentelin kansainvälisten asioiden, rikoshyödyn ulkomailta takaisin saannin ja vaikeasti tavoiteltavien henkilöiden löytämisen parissa. Kun projekti oli lopussa, valmistuin samaan aikaan oikeustieteellisestä. Meninkin sieltä suorittamaan auskultointia Espoon käräjäoikeuteen ja valmistuin sieltä varatuomariksi. Auskultoinnin jälkeen kaikki ovet olivat auki. Olin onnekkaassa tilanteessa, koska minulle tarjottiin useampia työpaikkoja mm. syyttäjän ja tuomioistuimen sisällä. Samaan aikaan Sisäministeriön poliisiosastolle tuli paikka auki laillisuusvalvontaan, ja päätinkin tarttua siihen.
Aloitin silloisen poliisin ylijohdossa laillisuusvalvonnassa. Siellä joutui käsittelemään asioita maan ja taivaan väliltä ja käyttämään juridista tietotaitoa. Opin siellä tosi paljon. Siitä vuoden kuluttua ylijohto muuttui Poliisihallitukseksi. Olin useamman vuoden Poliisihallituksen laillisuusvalvontatehtävissä, minkä jälkeen vaihdoin tehtävääni poliisiylitarkastajaksi. Vastasin poliisin yleisistä oikeudellisista asioista sekä mm. lainsäädäntöasioista. Tein sitä useamman vuoden. Seuraava askel Poliisihallituksessa tuli, kun esikunnan johdon tuen esimiespaikka tuli auki.
Sain paikan johdon tuen esimiehenä. Se oli jatkoa oikeudellisten asioiden hoitamiseen. Sain uutena asiana perehtyä erityisesti turvallisuusasioihin eli organisaatioturvallisuuteen, valmius- ja varautumisasioihin sekä riskienhallintaan. Isona kokonaisuutena tehtävään kuuluu myös poliisin siviilikriisinhallintaan liittyvät asiat. Näitä olen ohjannut nyt jo yli neljä vuotta. Työ on antoisaa, mutta samaan aikaan haastavaa. Kun aloitin työssä, koronapandemia alkoi. Sen jälkeen tuli Venäjän hyökkäys. Näiden seurauksena varautumis-, valvonta- ja organisaatioturvallisuusasiat nousivat ihan uuteen asemaan. Tehtävässä on monenlaista johdon tukemista ja isojen linjauksien valmistelua, kuten kokonaisarkkitehtuuria ja strategiaa, joten olen saanut nähdä ja kokea paljon. Johdon tuessa saa olla hienossa näköalapaikassa, jossa näkee paljon, mutta pystyy myös vaikuttamaan asioihin ja edistämään poliisin etua.
Poliisin ura voi tarjota mitä vaan, hyvin erilaisia tehtäviä. Kaikki työni ovat olleet aina erittäin mielenkiintoisia. Aina kun on kysytty uuteen tehtävään, on aina vähän harmittanut lähteä edellisestä. Vaihtoehtoja on siis paljon ja niitä voi myös vaihdella uran aikana. Koen, että poliisin työ on todella merkityksellistä työtä, mikä lisää työssä jaksamista ja viihtymistä.