Passin toimitus

Passin toimitus

Passi toimitetaan normaalisti noin 8 arkipäivässä valitsemaasi noutopisteeseen. Noutopisteessä sinun on esitettävä lähetystunnus ja todistettava henkilöllisyytesi. Myös valtakirjalla noutaminen on mahdollista.

Tarkista hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä passisi voimassaolo. Huomioithan, että lupapisteemme voivat olla ruuhkaisia etenkin kesäaikana, jolloin seuraava vapaa aika voi olla viikkojen päässä.

Toimitusnopeus: Normaalisti passi toimitetaan noin 8 arkipäivässä. Lisämaksusta voit saada nopeutetun toimituksen.

Jokainen asiakirja omassa kuoressaan: Valmis passi toimitetaan suljetussa kirjekuoressa valitsemaasi Schenkerin tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Jos haet samanaikaisesti myös henkilökorttia tai huollettaviesi passeja, jokainen niistä toimitetaan omassa kuoressaan.

Säilytysaika: Passia säilytetään noutopaikassa 14 vuorokautta. Noutamaton lähetys palautuu noin viikossa poliisilaitokselle, mistä voit noutaa sen.

Henkilöllisyyden todistaminen noutopaikassa: Jos noudat passisi itse, sinun on esitettävä noutoilmoituksen mukana tullut lähetystunnus sekä todistettava henkilöllisyytesi Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta. Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä passia noudettaessa.

Huollettavalle myönnetyn passin noutaminen: Voit noutaa huollettavasi passin samalla tavalla kuin omasi.

Noutajan valtuuttaminen: Voit valtuuttaa myös toisen henkilön noutamaan passin. Silloin noutajalla täytyy olla valtakirja, lähetystunnus sekä voimassa oleva Suomen viranomaisen myöntämä passi tai henkilökortti. Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä henkilökorttia noudettaessa.

Alle 18-vuotias ei voi itsenäisesti valtuuttaa toista henkilöä noutamaan omaa passiaan. Mikäli alaikäisen henkilön passin noutamisessa halutaan käyttää valtuutettua noutajaa, huoltajan on huolehdittava valtuutuksen (valtakirjan) tekemisestä. Alaikäisen henkilön huoltaja voi kuitenkin noutaa passin ilman valtakirjaa.

Lataa tästä valtakirjapohja.

Passin toimitus - haitarit

Nopeutettu toimitus

Nopeutettu toimitus

Voit saada passin lisämaksusta nopeutetusti, mikäli kiintiöissämme on tilaa.

Päiväkiintiöt: Pika- ja express-toimituksissa on valtakunnalliset päiväkiintiöt. Kiintiöt ovat joskus täynnä etenkin kesäruuhkien aikana.

Huomioitavaa verkossa asiointiin: Jos teet hakemuksesi verkossa, järjestelmä saattaa ilmoittaa, että sinun täytyy käydä poliisiasemalla tunnistettavana. Silloin et voi valita sähköisessä hakemuksessasi nopeutettua toimitusta. Voit kuitenkin vaihtaa toimitustavan nopeammaksi lupatiskille tullessasi. Silloin perimme sinulta normaalin toimituksen ja nopeutetun toimituksen hintaerotuksen.

Toimitusajat

Toimitusaika sisältää käsittelyajan sekä passin valmistamiseen ja toimittamiseen kuluvan ajan.

 • Normaalitoimitus vie noin 8 arkipäivää.
 • Pikatoimitus vie 2–4 arkipäivää. Tilauspäivää ei lasketa.
 • Express-toimitus vie 0-2 arkipäivää, mikäli tilauspäivän express-passikiintiössä on tilaa 
 • Väliaikainen passi annetaan mukaan, mutta myönnetään vain erityisen painavista syistä.
 • Merimiespassi annetaan mukaan, jos myöntöedellytykset täyttyvät.

Noutoilmoitus

Saat ilmoituksen, kun passisi on noudettavissa.

Ilmoitustavat: Ilmoitus voidaan lähettää sinulle valintasi mukaan tekstiviestinä, sähköpostilla ja kirjeenä. Ilmoitus sisältää lähetystunnuksen ja noutopaikan osoitteen. Sinun kannattaa aina pyytää noutoilmoitus sekä tekstiviestinä että sähköpostiviestinä. Silloin saat tarpeelliset tiedot todennäköisemmin, vaikka toinen viesteistä jäisi tulematta.

Lähetystunnus: Säilytä lähetystunnus huolellisesti. Passia ei luovuteta ilman sitä.

Noutoilmoitus - haitarit

Mitä noutopaikkaan täytyy ottaa mukaan

Mitä noutopaikkaan täytyy ottaa mukaan

Lähetystunnus: Valmista passia noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja esitettävä lähetystunnus. Voit näyttää lähetystunnuksen esimerkiksi puhelimesi näytöltä, noutoilmoituksen tulosteesta tai käsin itse kirjoittamaltasi lapulta.

Henkilöllisyyden todistaminen: Todista henkilöllisyytesi voimassa olevalla Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Jos sinulla ei ole sellaisia, enintään vuosi sitten vanhaksi mennyt suomalainen passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei sinulle toisin ilmoiteta.

Esittämäsi passin tai henkilökortin on kaikissa tapauksissa oltava sellainen, että sinut voidaan ongelmitta tunnistaa siinä olevasta kuvasta.

Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä passia noudettaessa.

Toisen henkilön valtuuttaminen noutajaksi

Valtakirja: Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan valmiin passisi. Tällöin sinun täytyy tehdä hänelle kirjallinen yksilöity valtakirja. Huomaa, että valtakirjaa käyttävä noutaja voi todistaa henkilöllisyytensä vain voimassa olevalla Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla.

Lataa valtakirjapohja

Alle 18-vuotias ei voi itsenäisesti valtuuttaa toista henkilöä noutamaan omaa passiaan. Mikäli alaikäisen henkilön passin noutamisessa halutaan käyttää valtuutettua noutajaa, huoltajan on huolehdittava valtuutuksen (valtakirjan) tekemisestä. Alaikäisen henkilön huoltaja voi kuitenkin noutaa passin ilman valtakirjaa.

Minulla ei ole passia eikä henkilökorttia, enkä liioin halua valtuuttaa ketään. Miten toimin?

Jos sinulla ei ole passin noutamiseen tarvittavaa passia eikä henkilökorttia, etkä halua valtuuttaa toista henkilöä noutamaan passia puolestasi, voit noutaa passisi poikkeuksellisesti poliisiasemalta. Tästä voit sopia erikseen poliisiasemalla asioidessasi.

Verkkopalvelumme tarkistaa rekistereistämme, onko sinulla noudossa tarvittava passi tai henkilökortti. Jos sinulla ei ole niitä, voit valita noutopaikaksi poliisiaseman.

Lisätietoa pikapassista

Pikapassi on tavallinen passi, joka toimitetaan normaalia lyhyemmässä ajassa. Pikatoimituksia on tarjolla rajallinen määrä päivässä.

Toimitusaika: Jos jätät pikapassihakemuksen verkossa arkipäivänä viimeistään klo 9, valmis passi on noudettavissa viimeistään toisena tilauspäivän jälkeisenä arkipäivänä, mikäli saman päivän pikapassikiintiössä on tilaa. Jos teet hakemuksen poliisiasemalla tai verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, aikaraja on klo 11. Jos jätät hakemuksen aikarajan täyttymisen jälkeen TAI jos tilauspäivän kiintiössä ei ole tilaa, valmis passi on noudettavissa viimeistään kolmantena tilauspäivän jälkeisenä arkipäivänä. Jos jätät hakemuksen aikarajan täyttymisen jälkeen ja seuraavan päivän kiintiö on jo täyttynyt, valmis passi on noudettavissa viimeistään neljäntenä tilauspäivän jälkeisenä arkipäivänä.

Hakemuksia käsitellään vain arkipäivisin.

Pikapassin hakeminen verkossa: Jos teet hakemuksesi sähköisesti ja järjestelmä ilmoittaa, että tunnistuskäynti tarvitaan, voit valita sähköisessä hakemuksessasi vain normaalin toimitusnopeuden. Voit kuitenkin vaihtaa sen poliisiasemalla nopeampaan, jolloin perimme sinulta normaalin toimituksen ja nopeutetun toimituksen maksuerotuksen.

Huomaa: Väliaikainen passi ei ole sama kuin pikapassi. Väliaikainen passi on poliisiasemalla yksilöitävä passi, joka myönnetään sinulle vain erityisen painavin perustein ja jolla et pääse kaikkiin maihin. Pikapassi taas on kaikin puolin samanlainen kuin normaalinopeudella toimitettava passi.

Lisätietoa express-passista

Express-passi on tavallinen passi, joka toimitetaan express-toimitusnopeudella. Express-toimituksia on tarjolla rajallinen määrä päivässä.

Toimitusaika pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan noutopisteeseen (Helsinki ja Vantaa): Jos jätät express-passihakemuksen verkossa arkipäivänä viimeistään klo 9, valmis passi on noudettavissasi samana iltapäivänä klo 16, mikäli saman päivän express-kiintiössä on tilaa. Jos teet hakemuksen poliisiasemalla tai verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, aikaraja on klo 11. Jos jätät hakemuksen myöhemmin tai tilaa on vasta seuraavan päivän kiintiössä, valmis passisi on noudettavissa seuraavana arkipäivänä klo 16. 

Toimitusaika muualla Suomessa sijaitsevaan noutopisteeseen: Jos jätät express-passihakemuksen verkossa arkipäivänä viimeistään klo 9, valmis passi on noudettavissasi seuraavana päivänä klo 12, mikäli saman päivän express-kiintiössä on tilaa. Jos teet hakemuksen poliisiasemalla tai verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, aikaraja on klo 11. Jos jätät hakemuksen myöhemmin tai tilaa on vasta seuraavan päivän kiintiössä, valmis passisi on noudettavissa toisena tilauspäivän jälkeisenä arkipäivänä klo 12.  

Hakemuksia käsitellään vain arkipäivisin.

Toimituspaikat: Express-passihakemuksen voit tehdä millä tahansa poliisiasemalla, mutta valmis passi toimitetaan vain yksittäisiin noutopisteisiin seuraavissa kaupungeissa: Helsinki, Vantaa, Kouvola, Lahti, Tampere, Turku, Kuopio, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi.

Express-passin hakeminen verkossa: Jos teet hakemuksesi sähköisesti ja järjestelmä ilmoittaa, että tunnistuskäynti tarvitaan, voit valita sähköisessä hakemuksessasi vain normaalin toimitusnopeuden. Voit kuitenkin vaihtaa sen poliisiasemalla nopeampaan, jolloin perimme sinulta normaalin toimituksen ja nopeutetun toimituksen maksuerotuksen.

Tarkista passisi kunto ja tiedot

Saat uuden passisi mukana saatteen, jossa on ohjeet passin kunnon ja sisällön tarkastamiseksi. Tutustu ohjeeseen huolella.

Muistathan tarkistaa vastaanottamastasi passista, että

 • passikirja on ehjä: kannet, sisäsivut ja sidonta ovat moitteettomat.
 • henkilötietosi ovat oikein ja täydelliset: koko nimi, kansalaisuus, syntymäaika, sukupuoli, henkilötunnuksen loppuosa ja syntymäkotikunta.
 • allekirjoitus: kirjoitustaitoisella on nimikirjoitus ja kirjoitustaidottoman (lähinnä lapset) nimikirjoituskenttään on merkitty allekirjoituksen sijaan viiva.
 • passisi tiedot ovat täydelliset: passiin on merkitty passin tyyppi, maa, passin numero, myöntämispäivämäärä, viimeinen voimassaolopäivä ja myöntäjäviranomaisen nimi.
 • valokuva: kuvassa ei näy mitään epätavallista.

Voit halutessasi käydä tarkistuttamassa passin sirun toimivuuden ja sisällön poliisiasemalla.

Mikäli havaitset passissa virheitä tai puutteita, mene näyttämään sitä poliisiasemalle. Jos virheen todetaan johtuvan passinvalmistajasta tai passin myöntäjästä, sinulle myönnetään uusi passi maksutta.

Muista, että voit matkustaa vain passilla, jonka kunto on moitteeton ja sisältö virheetön.

Mitätöi ja hävitä vanha passi

Saat uuden passin mukana saatteen, jossa on ohjeet vanhan passin mitätöinnistä ja hävittämisestä. Tutustu ohjeeseen huolellisesti.

Kun sinulle luovutetaan uusi passi, aiempi passi raukeaa automaattisesti. Rauennut passi ei kelpaa enää matkustusasiakirjana, vaikka passiin merkittyä voimassaoloaikaa olisikin vielä jäljellä.

Mitätöi hallussasi oleva vanha passi

 • leikkaamalla siru halki: Leikkaa passin henkilötietosivua siten, että sen oikeassa laidassa sijaitseva passin siru leikkautuu kahtia. Sirun paikka erottuu myöntäjäviranomaisen nimen kohdalla pienenä neliömäisenä hahmona.
 • leikkaamalla passikirjan kansi: Leikkaa passin etukannesta yksi kulma pois.

Passin mitätöiminen on erittäin tärkeää oman oikeusturvasi kannalta. Jos vanha passisi joutuu vääriin käsiin, henkilöllisyyttäsi saatetaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin. Varminta on yllä kuvatun mitätöimisen lisäksi hävittää passin kappaleet kokonaan. Huomaa, että passin sirun kuori on erittäin kestävä eikä se vahingoitu tavallisissa polttolämpötiloissa.

Voit halutessasi palauttaa vanhan passin myös poliisille. Schenkerin ja sen alihankkijoiden toimipisteet eivät ota vastaan vanhoja passeja.

Tavallainen Suomen passi pöydällä.

Neuvontapalvelu banneri