Navigointivalikko

Suomen ainoa ratsupoliisi toimii Helsingissä

Suomen ainoa ratsupoliisi toimii Helsingissä

Poliisihevosten kotitalli sijaitsee Helsingin Ruskeasuolla. Ratsupoliisi on osa Helsingin poliisilaitosta.

Kaviokonstaapelien tehtävänä on valvoa, että kaikki sujuu kaupungilla rauhallisesti ja hyvässä järjestyksessä. Poliisihevoset ovat tuttu näky kaupungilla etenkin kesäisin, mutta toiminta on ympärivuotista. 

Poliisihevosen tyypilliseen työpäivään kuuluu usein partiointia kaupungilla tai järjestyksenvalvontaa isoissa yleisötapahtumissa. Monenlainen edustaminen on osa ratsupoliisin arkea, ja tehtäviä voi olla myös muualla Suomessa, jonne hevoset tarvittaessa kuljetetaan. Ratsupoliisi on myös oiva työkalu joukkojenhallintatehtävissä.

Varsinaisten poliisitehtävien lisäksi ratsupoliisit hevosineen harjoittelevat säännöllisesti. Koulutuskentällä saattaa liehua isoja lippuja tai soida torvi, kun hevoset harjoittelevat erilaisten tilanteiden ja kovien äänien kohtaamista. Myös joukkojenhallinta varusteineen on tavallinen koulutuksen aihe. 

Kookkaat hevoset näkyvät ja rauhoittavat

Poliisihevoset erottuvat joukosta suuren kokonsa ansiosta, mikä on myös omiaan rauhoittamaan tilanteita väkijoukoissa. Kaviokonstaapelin tulisikin olla säkäkorkeudeltaan yli 170 senttimetriä. Yläilmoista myös ratsastavan konstaapelin on helppo tarkkailla ympäristöä. 

Muita tärkeitä ominaisuuksia poliisihevoselle ovat rohkeus, rauhallisuus ja terveys. Poliisille ominaisesti ratsut eivät hetkahda isommastakaan metelistä tai väkijoukon vilinästä. Niillä on pistämätön huumorintaju ja pilkettä silmäkulmassa. Erityisen kekseliäitä hevoset ovat silloin, kun on tilaisuus päästä tallille syömään. 

Ratsupoliisi on perustettu vuonna 1882 ja se on vanhin toiminnassa oleva yksikkö. Nykyisin tallissa on kymmenen ratsua ja yhdeksän ratsupoliisina toimivaa konstaapelia. 

Kolme ratsukkoa seisoo rinnakkain taustallaan Helsingin Töölönlahti. Sää on kirkas ja kesäinen.

Poliisihevoset yhteystiedot

Yhteystiedot

Ratsupoliisiin voit ottaa yhteyttä Facebookin kautta tai sähköpostilla ratsupoliisi.helsinki@poliisi.fi.