Navigeringsmeny

Finlands enda ridande polis finns i Helsingfors

Finlands enda ridande polis finns i Helsingfors

Polishästarnas hemmastall ligger i Brunakärr i Helsingfors. Den ridande polisen är en del av polisinrättningen i Helsingfors.

Hovkonstaplarnas uppgift är att övervaka så att allt i staden går lugnt och ordningsamt till. Polishästarna är en vanlig syn ute på stan framförallt under somrarna, men verksamheten pågår året runt. 

En vanlig dag för en polishäst består ofta av patrullering ute på stan eller övervakning av ordningen under större publikevenemang. En varierande representation är en del av den ridande polisens vardag. Uppdrag kan även förekomma på andra håll i Finland och då transporteras hästarna dit. Den ridande polisen är också ett mycket bra verktyg vid hantering av stora folksamlingar.

Utöver de vanliga polisuppgifterna, tränar de ridande poliserna regelbundet med hästarna. På utbildningsfältet kan det vaja stora flaggor eller låta högt ur lurar, när hästarna övar sig på att hantera olika situationer och höga ljud. Även hantering av grupper med utrustning är ett vanligt tema på utbildningen. 

De resliga hästarna syns och lugnar ner

Polishästarna skiljer sig från mängden tack vare att de är så stora, vilket även är utmärkt för att lugna situationer i folksamlingar. Hos en hovkonstapel bör mankhöjden överstiga 170 cm. Från sin upphöjda plats är det lätt för den ridande polisen att övervaka omgivningen. 

Andra viktiga egenskaper för en ridande polis är mod, lugn och god hälsa. Liksom sina mänskliga kollegor, störs polishästarna inte ens av högt oväsen eller av folkvimmel, och de har sinne för humor och glimten i ögat. Extra påhittiga är de när det finns möjlighet att gå till stallet och äta. 
Den ridande polisen startades 1882 och är den äldsta verksamma enheten. I stallet finns idag tio hästar och nio konstaplar som arbetar som ridande poliser. 

Tre hästpoliser bredvid varandra med Tölöviken i Helsingfors som fond. Vädret är klart och somrigt.

Poliisihevoset yhteystiedot sv

Kontaktuppgifter

Man kan kontakta den ridande polisen via Facebook eller e-post ratsupoliisi.helsinki@poliisi.fi.