Navigointivalikko

Poliisikoirat alku

Poliisikoirat

Poliisikoiria on jokaisessa poliisiyksikössä kaikkina vuorokauden aikoina ympäri vuoden valmiina tukemaan poliisia tehtävillä. 

Poliisikoirilla on vuosittain noin 11 000 erilaista tehtävää eri tilanteissa ja on arvioitu, että poliisikoiralla pelastetaan vuosittain noin kymmenen ihmishenkeä. 

Poliisikoiralaitos

Hämeenlinnassa sijaitseva poliisikoiralaitos hankkii koirat poliisin käyttöön ja kouluttaa kaikki koiranohjaajat. Poliisikoiralaitos omistaa koirat ja huolehtii niiden terveydenhuollosta.

Leikkisästi "koiramäeksikin" kutsutun laitoksen pihapiirissä on erilaisia koulutusalueita, harjoitusrakennuksia ja -telineitä. Lisäksi alueelta löytyy luokka- majoitus ja toimistotilaa sekä tietenkin koiratarha. 

Koirarotuja on monia

Suomen poliisissa työskentelee noin 240 poliisikoiraa ja 220 koiranohjaajaa. Riippuen koirien koulutuksesta ne toimivat joko partio- tai erikoiskoirina. 

Yleisimmät poliisikoirien rodut ovat belgianpaimenkoira, malinois ja saksanpaimenkoira. Näiden useimmille tuttujen rotujen lisäksi käytössä on monia muitakin rotuja, esimerkkinä labradorinnoutaja, bordercollie ja kultainennoutaja. Suomen pienin poliisikoira, huume- ja rahakoira Patrik, on parsonrussellinterrieri. 

Voit tutustua poliisikoiriin Poliisiammattikorkeakoulun Poliisikoiragalleriassa.

Mitä ovat partiokoirat ja erikoiskoirat?

Partiokoira on koirapartion jäsen. Partiokoirat ovat monikäyttökoiria ja kulkevat hälytyspartioiden mukana erilaisilla poliisitehtävillä. Partiokoirille peruskoulutuksessa opetettavia taitoja ovat hallittavuus, voimankäyttö, jäljestäminen, henkilöetsintä sekä esine- ja rikospaikkaetsintä. 

Peruskoulutuksen lisäksi partiokoirat saavat koulutuksen johonkin erikoistehtävään, kuten huumausaineiden, räjähdysaineiden, palavien nesteiden tai ruumiiden sekä eritteiden etsintä. Kaikki partiokoirat saavat koulutuksen pelastusetsintään.

Erikoiskoirat saavat hallittavuuden lisäksi koulutuksen johonkin erikoistehtävään, kuten esimerkiksi Patrik rahan etsintään. Muita erikoistehtäviä ovat räjähdys- tai huumausaineiden etsintä, ruumisetsintä tai vaikkapa palonsyyntutkinnan avustaminen. Nimensä mukaisesti erikoiskoirat toimivat niille koulutetuissa erikoistehtävissä eivätkä ole hälytyspartioiden mukana. 

Peruskoulutus

Partiokoirien peruskoulutukseen kuuluu viisi eri osa-aluetta:

Poliisikoirat peruskoulutus haitari

Poliisikoirat erikoiskoulutus teksti

Erikoiskoulutus 

Partiokoirat saavat peruskoulutuksen jälkeen koulutuksen yhteen erikoisalaan. Erikoiskoirat koulutetaan kukin omaan erikoistehtäväänsä. Sekä partio- että erikoiskoirat oppivat erikoiskoulutuksessa olemaan koskematta löytöihin ja ilmaisemaan ne istuen, menemällä maahan, haukkuen, jääden seisomaan. Tapa voi olla myös jokin muu, jonka ohjaaja ymmärtää. 

Poliisikoirat erikoiskoulutus haitari

Poliisikoira on ohjaajan työkaveri

Poliisikoira virkapukuisen ohjaajansa kanssa nuuskimassa liesituuletinta.

Poliisikoira on ohjaajan työkaveri ja perheenjäsen

Koiranohjaaja on sitoutumista vaativa erikoistehtävä, jossa poliisi toimii yhdessä eläimen kanssa. Koiranohjaajan työtä voisi kuvailla elämäntapana, jossa yhdistyvät työ ja harrastus. 

Poliisikoirat asuvat ohjaajiensa kotona perheenjäseninä ja ohjaaja toimii tehtävässään yleensä koiran eläkeikään asti. Tavallisesti koirat jäävät eläkkeelle noin 10-vuotiaina ja senkin jälkeen jäävät ohjaajiensa perheisiin. Koiran kouluttaminen tapahtuu pitkälti vapaa-ajalla, vaikka koulutukseen on varattu myös työaikaa. Koiranohjaaja on vastuussa koiran koulutuksesta ja osaamisen tasosta. 

Koirapartioon kuuluu koiranohjaajan ja koiran lisäksi toinen poliisi. Koirapartio toimii poliisin normaaleissa hälytystehtävissä muiden partioiden ohella. Usein koirapartio pyydetään avuksi, jos tehtäviin sisältyy voimankäyttöä tai huumeiden ja kadonneiden henkilöiden etsintää. 

Koiranohjaajan koulutus

Koiranohjaajilla on sama poliisin peruskoulutus kuin kaikilla poliiseilla. Koiranohjaajalta vaaditaan jonkin verran työkokemusta, joten ennen ohjaajakoulutukseen hakeutumista on hyvä työskennellä erilaisissa poliisin tehtävissä muutama vuosi. 

Useimmiten koiranohjaajaksi hakeutumiseen ohjaa henkilön oma kiinnostus ja innostus koirapoliisin tehtäviin. Poliisilaitokset valitsevat halukkaista hakijoista ne, jotka lähetetään koulutukseen. Poliisikoiralaitos arvioi hakijan soveltuvuuden koiranohjaajan työhön. Hyvä koiranohjaaja on vastuuntuntoinen ja rauhallinen. Myös leikkimieltä pitää löytyä.

Koiranohjaajan koulutus kestää kaksi ja puoli vuotta. Osa opinnoista on lähiopetusta Poliisikoiralaitoksella Hämeenlinnassa ja osa tehdään poliisilaitoksilla. Kurssien aikana koiranohjaaja suorittaa koiransa kanssa poliisikoirien käyttäytymiskokeen, kestävyyskokeen sekä eri osa-alueiden koulutustarkastukset. 

Uusia poliisikoiranohjaajia valmistuu vuosittain noin 15. 

Poliisikoirat tottelevaisuustarkastus

Vartioimis- ja järjestyksenvalvontakoirien tottelevaisuustarkastukset

Poliisikoiralaitos järjestää tottelevaisuustarkastuksia myös yksityisellä turvallisuusalalla toimiville koirille. Lain mukaan vartioimis- ja järjestyksenvalvontatehtävissä toimivat koirat on tottelevaisuustarkastettava. 

Vartioimis- ja järjestyksenvalvontatehtävään koulutetun koiran tottelevaisuustarkastus koostuu kahdesta osasta:

  • luoksepäästävyys
  • hallittavuus 

Kun osallistut koiran ohjaajana tarkastukseen, sinulla pitää olla voimassa oleva hyväksyminen vartijaksi tai järjestyksenvalvojaksi. 

Tottelevaisuustarkastukseen ilmoittautuminen

Tottelevaisuustarkastusten aikataulut ja ilmoittautumistiedot kerrotaan Poliisiammattikorkeakoulun sivuilla.

Tottelevaisuustarkastuksesta säädetään seuraavissa laeissa ja asetuksissa:

Poliisikoirat koiragalleria

Tutustu koiragalleriaan

Poliisikoiragalleriassa voit selata koiria työtehtävän, sijoituspaikan, rodun ja sukupuolen mukaan. Voit siis esimerkiksi valita, että haluat nähdä vain tietyn poliisilaitoksen koirat. Voit etsiä koiria myös hakusanalla.

Poliisikoirat Polamkin sivuilla

Tutustu poliisikoirakoulutukseen Poliisiammattikorkeakoulun sivuilla.

Poliisikoirat kuva

Poliisikoira makaa maassa tarkkaavaisen näköisenä.

Poliisikoirat some testi

Poliisikoirat somessa

Poliisikoirayhdistys
Facebook @poliisikoirayhdistys

Helsingin poliisikoirat
Instagram @k9helsinki

Itä-Uudenmaan poliisikoirat
Instagram @iupoliisik9

Lounais-Suomen poliisikoirat
Instagram @lspoliisik9

Länsi-Uudenmaan poliisikoirat
Instagram @lupoliisik9