Murupolku

Navigointivalikko

Urheilukilpailujen manipulaatio

Urheilukilpailujen manipulaatio

Urheilukilpailujen manipulaatio voi liittyä vedonlyöntiin. Vedonlyöntipeleissä rahapelin lopputulos ratkeaa kilpailun tai tapahtuman tuloksena. Urheilukilpailuun liittyvällä toimijalla, kuten pelaajalla ja tuomarilla, voi siten olla mahdollisuus vaikuttaa vedonlyöntipelin lopputulokseen.


Vedonlyöntikohteen lopputulokseen tai tiettyyn tapahtumaan voi pyrkiä vaikuttamaan esimerkiksi maksamalla pelaajalle tai tuomarille. Näin saadaan aikaan ennalta sovittu tulos, josta on lyöty vetoa. Urheilukilpailujen manipuloinnista käytetään usein englanninkielistä sanaa match-fixing.

Urheilukilpailujen manipuloinnin taustalla voi olla rahapelivoittojen varmistaminen. Näin ollen rahapelitoiminnan valvonnalla on merkittävä rooli kilpailumanipulaatioon liittyvien väärinkäytösten estämisessä, selvittämisessä ja paljastamisessa.

Tällä hetkellä urheilukilpailuiden manipuloinnin ehkäisemistä, estämistä ja paljastamista ei ole erikseen säädetty Poliisihallituksen tehtäväksi vaan Poliisihallituksen arpajaishallinto hoitaa tehtävää osana arpajaislaissa mainittua väärinkäytösten ja rikosten estämistä.

Yksi rahapelialan ja rahanpesun estämisen haasteista on vedonlyöntiin liittyvän urheilukilpailujen manipulaation tunnistaminen ja torjunta. Poliisihallitus tekee asiassa laajaa yhteistyötä sekä kansallisesti että kansainvälisesti useiden eri tahojen kanssa. Näitä tahoja ovat esimerkiksi urheilujärjestöt, valvontaviranomaiset, poliisi ja rahapeliyhtiö.

Euroopan neuvoston urheilukilpailumanipulaation vastainen yleissopimus (Macolin-sopimus) tuli voimaan 1.9.2019. Sopimuksen keskeisimpiä tavoitteita on urheilukilpailumanipulaation paljastamisen, estämisen ja selvittämisen tehostaminen sekä kansainvälisen yhteistyön edistäminen. Suomi on allekirjoittanut sopimuksen, mutta sen ratifiointi on kesken.