Murupolku
Viharikokset - muu sisältö
Viharikokset
Mikä on viharikos? Suomen lainsäädäntö ei määrittele erikseen viharikoksen käsitettä.
Yleisesti viharikoksella tarkoitetaan rikosta, jonka motiivina on ennakkoluulo tai vihamielisyys uhrin edustamaa kansanryhmää kohtaan. Teko voi kohdistua myös valtaväestöön.
Viharikoksen vaikuttimiksi katsotaan
- rotu
- ihonväri
- syntyperä
- kansallinen tai etninen alkuperä
- uskonto tai vakaumus
- seksuaalinen suuntautuminen
- vammaisuus
- muu edellisiin rinnastettava vaikutin.
Nämä ovat Rikoslaissa olevia rangaistuksen koventamisperusteita ja huomioidaan viharikoksen määrittelyssä.
Uhrin ei välttämättä tarvitse kuulua mihinkään ryhmään, vaan riittää, että tekijä olettaa tämän kuuluvan. Uhri voi valikoitua siksi, että hän on läheisessä suhteessa ennakkoluulojen tai vihan kohteena olevaan ryhmään kuuluvan kanssa. Yhteys ryhmään voi olla myös jokin muu. Teko voi esimerkiksi kohdistua vastaanottokeskuksen työntekijään tämän työn takia.
Motiivi ratkaisee
Mikä tahansa lainsäädännössämme rikokseksi määritelty teko voi periaatteessa olla viharikos. Teon motiivi ratkaisee sen, onko kyseessä viharikos. Yleisimpiä rasistisesta motiivista tehtyjä rikoksia ovat esimerkiksi pahoinpitely, laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosta voidaan itsessään pitää jo vihamotiivin sisältävänä. Tuomioistuin voi myös ottaa vihamotiivin huomioon rangaistusta koventavana seikkana myös niin sanotussa normaalissa rangaistusasteikossa.
Viharikoksiin katsotaan liittyvän korostettua vahingollisuutta ja vaarallisuutta niiden luonteen vuoksi. Viharikoksissa uhri ei joudu teon kohteeksi sattumalta, vaan valikoituu oman henkilökohtaisen, yleensä jonkin näkyvän ominaisuutensa vuoksi.
Viharikos voi vaikuttaa koko ryhmään
Yksittäinen viharikos voidaan nähdä myös niin sanottuna signaalirikoksena. Tällöin rikoksen uhrin kautta hänen edustamansa vähemmistö voi kokea kollektiivisesti joutuneensa rikoksen kohteeksi. Tällaisessa tapauksessa rikos nähdään uhkauksena uhrin edustamaa ryhmää kohtaan.
Esimerkiksi perheen ja suvun jäsenet voivat kokea omakohtaista turvattomuutta, jos heidän sukulaisensa on joutunut viharikoksen uhriksi. Tällainen kollektiivinen reaktio saattaa vaikuttaa negatiivisesti koko vähemmistöryhmän suhtautumiseen. Viharikokset voivat vähentää luottamusta vähemmistöryhmän ja enemmistön edustajien välillä. Kasvava turvattomuus voi heikentää ryhmän luottamusta yhteiskuntaa ja sen rakenteita kohtaan.
Vihapuhe
Yleiskielessä ja julkisessa keskustelussa käytetty termi vihapuhe on muodostunut käsitteenä tulkinnanvaraiseksi. Vihapuheeksi katsotaan helposti kaikki epäasiallinen puhe tai kirjoitus.
Euroopan neuvoston ministerikomitean suosituksessa vihapuhe on määritelty seuraavasti:
Vihapuhetta ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen.
Tämä koskee niin aggressiivista suvaitsematonta kansalaismielisyyttä kuin vähemmistöjen, siirtolaisten, ja siirtolaistaustaisten ihmisten syrjintää ja vihamielisyyttä heitä kohtaan.
Sananvapaus huomioitava
Vihapuhetta tarkasteltaessa on huomioon otettava sananvapaus. Tällä tarkoitetaan jokaisen oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa mielipiteitä, tietoja ja muita viestejä kenenkään ennalta estämättä.
Sananvapauden piiriin eivät kuulu ainoastaan sellaiset tiedot tai mielipiteet, jotka otetaan vastaan mielellään tai joita pidetään harmittomina tai yhdentekevinä, vaan myös sellaiset, jotka koetaan esimerkiksi järkyttävinä, häiritsevinä tai epämiellyttävinä. Sananvapaus on turvattu sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksessa että Suomen perustuslaissa.
Sananvapauden rajoitukset
Suomen lainsäädännössä ja erilaisissa kansainvälisissä sopimuksissa sananvapauden käyttöä kuitenkin rajoitetaan niin, ettei sananvapauden turvin sallita muiden perusoikeuksien tai ihmisarvon loukkaamista.
Rikoslaissa sananvapautta on rajattu muun muassa säätämällä kunnianloukkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan rangaistaviksi teoiksi. Nämä rikokset voivat siten olla myös viharikoksia, jos niillä on vihamotiivi. Tällaisen rikollisuuden torjuminen ja tutkiminen kuuluvat poliisille.
Viharikokset vaikutukset
Viharikosten vaikutus on laaja
Viharikoksilla ei ole vaikutusta ainoastaan rikoksen uhriin. Viharikollisuus vaikuttaa myös laajemmin yhteiskuntaan, eri väestöryhmien välisiin suhteisiin ja sosiaaliseen koheesioon. Rikokset, joiden motiivina on viha tai rasismi, voivat olla myös ekstremistisiä rikoksia. Toisaalta myös altistuminen viharikoksille voi syrjäytymisen kautta johtaa ekstremistiseen käyttäytymiseen.
Tästä syystä viharikoksia on pidettävänä vakavana rikollisuuden muotona, johon on puututtava tehokkaasti. Poliisi ei pysty yksin torjumaan viharikoksia ilmiönä, vaan siihen tarvitaan laajempaa yhteiskunnallista panostusta.
Viharikokset haitari
Poliisin tietoon tullutta viharikollisuutta on seurattu Suomessa jo yli 20 vuoden ajan. Vuosina 1997–2007 tilastoitiin vain epäiltyjä rasistisia rikoksia. Tilastointimenetelmä uusittiin vuonna 2009 koskemaan myös muita kuin etniseen tai kansalliseen taustaan perustuvia viharikoksia. Tämä uusi menetelmä oli käytössä ensimmäistä kertaa vuoden 2008 viharikosselvityksessä.
Nykyisin poliisi määrittelee viharikokset tilastoissa seuraavin perustein:
- etnisyys tai kansallisuus
- uskonto tai elämänkatsomus
- seksuaalinen suuntautuminen
- sukupuoli-identiteetti
- sukupuolen ilmaisu
- vammaisuus.
Poliisi on viime vuosina panostanut viharikosten torjuntaan. Poliiseja on koulutettu viharikosten tunnistamiseen sekä tutkimiseen. Tunnistaminen on hyvin tärkeää, jotta vihamotiivi otetaan huomioon esitutkinnassa ja näin voidaan ottaa huomioon koventamisperuste oikeuskäsittelyssä.
Viharikoksien ennalta estämiseksi poliisin on tärkeää
- tuntea väestöryhmien suhteet ja niiden kehittyminen paikallisesti
- kohdistaa poliisitoimintaa alueille, joissa havaitaan vastakkainasettelun ja viharikosten lisääntymistä
- tehdä yhteistyötä muiden viranomaisten, järjestöjen ja asukkaiden kanssa ja hankkia ennakoivaa tietoa eri väestöryhmien välisten jännitteiden lisääntymisestä
- kohdistaa ennalta estäviä toimia alueille, jossa havaitaan jännitteiden lisääntymistä
- välittää tietoa viharikoksista eri väestöryhmien keskuudessa
- antaa ohjeita ja tietoa viharikoksen kohteeksi joutuneelle.
Viharikoksista rangaistuksena voi saada sakkoja tai vankeutta:
- kunnianloukkauksesta sakkoa
- törkeästä kunnianloukkauksesta sakkoa tai enintään 2 vuotta vankeutta
- kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoa tai enintään 2 vuotta vankeutta
- törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vähintään 4 kuukautta ja enintään 4 vuotta vankeutta.
Mitä jokainen voi tehdä viharikosten estämiseksi?
- Mieti, mitä ja miten kirjoitat sosiaaliseen mediaan
- Ole itse hyvä esimerkki lapsille netissä toimimisesta
- Edistä sovinnollisuutta puheissa ja kirjoituksissa, käy rakentavia keskusteluja
- Älä levitä väärää tietoa tai ennakkoluuloja - muista lähdekritiikki
- Ole aktiivinen esimerkiksi asukastoiminnassa, tunne asuinympäristösi ja naapurisi
- Ilmoita poliisille, jos huomaat vakavaa jännitteiden kiristymistä vaikkapa kotiympäristössä. Nettivinkki on hyvä keino havainnoista ilmoittamiseen.
- Älä yritä selvittää epäiltyjä rikoksia itse
- Akuutissa tilanteessa soita hätänumeroon 112.
Laiton uhkaus infolaatikko
Työtehtäviin liittyvä laiton uhkaus muuttui virallisen syytteen alaiseksi
Laiton uhkaus muuttui 1.10.2021 alkaen virallisen syytteen alaiseksi (rikoslain muutos 698/2021), jos se kohdistuu henkilöön hänen työtehtävänsä tai julkisen luottamustehtävänsä vuoksi.
Merkitystä ei ole sillä, onko laiton uhkaus tehty uhrin työpaikalla vai esimerkiksi sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa.