Enää viikko aikaa ilmoittaa pysyvästi ampumakelvottomiksi tehdyt aseet

Julkaisuajankohta 9.7.2024 11.20
Uutinen

Kaikki pysyvästi ampumakelvottomiksi tehdyt ampuma-aseet on ampuma-aselain mukaan ilmoitettava poliisille 15.7.2024 mennessä. Ilmoitusvelvollisuus koskee yksityisiä henkilöitä, yhteisöjä, yrityksiä, säätiöitä ja kuolinpesiä. llmoitus kannattaa tehdä ajoissa, sillä ilmoittamaton ase voi johtaa sakkorangaistukseen.

Tee ilmoitus sähköisesti osoitteessa poliisi.fi/asiointi. Kerro ilmoituksen lisätiedoissa, mistä ja milloin ase on hankittu. Tallenna liitteeksi kuva aseen deaktivoinnin yhteydessä saadusta deaktivointitodistuksesta ja kuvia aseesta. Ilmoitus pysyvästi ampumakelvottomaksi tehdystä deaktivoidusta ampuma-aseesta -lomake ohjeistaa tarpeellisten tietojen täyttämisessä. Poliisi kutsuu esittämään aseen vain, jos lomakkeella ei ole annettu tarpeeksi tietoja rekisteröintiä varten.

Voit tehdä ilmoituksen myös poliisiasemalla. Varaa asiointia varten aika poliisi.fi/ajanvaraus -palvelussa ja ota mukaan kopio deaktivointitodistuksesta ja kuvia aseesta. 

Tarpeettomat voi luovuttaa poliisille

Jos sinulla on tarpeettomia toimintakuntoisia tai deaktivoituja ampuma-aseita, ne voi luovuttaa poliisille.  Aseen voi luovuttaa korvauksetta valtiolle tai huutokaupattavaksi.

Ilmoita omistajan vaihtumisesta

Nykyiset aseet pitää olla ilmoitettuna 15.7.2024 mennessä, tämän jälkeen ilmoittamattoman deaktivoidun ampuma-aseen hallussapito on rangaistavaa.

Ilmoituksen voi tehdä ilman seuraamuksia myös määräajan päättymisen jälkeen, kunhan ilmoituksen tekee oma-aloitteisesti. Ilmoitus on tehtävä myös silloin, jos omistaja vaihtuu.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Uutinen