Murupolku
Navigointivalikko
Ampumakelvottomaksi tehdyn tai deaktivoidun aseen ilmoittaminen
Ampumakelvottomaksi tehdyn tai deaktivoidun aseen ilmoittaminen
Kaikki pysyvästi ampumakelvottomat ja deaktivoidut aseet on rekisteröitävä Suomessa. Näitä aseita on usein muistoesineinä ja perintöaseina kodeissa. Tällainen ase on ilmoitettava poliisille. Kaikkien, joilla on tällainen ase, on ilmoitettava aseesta.
Jos ase on deaktivoitu 28.6.2018 jälkeen, se saattaa jo olla poliisin aserekisterissä. Sinun tulee varmistaa, että ase on rekisterissä. Poliisi suosittelee, että kaikki deaktivoidut aseet ilmoitetaan nyt. Tällaisen aseen hallussa pito muuttuu rangaistavaksi 15.7.2024 jälkeen, jos ilmoitusta rekisteriin ei ole tehty.
Ilmoitukseen tarvitaan aseen tiedossa olevat yksilöintitiedot:
- asetyyppi
- merkki
- malli
- kaliiperi
- sarjanumero
- nykyinen omistaja tai haltija.
Aseen vaihtaessa omistajaa, uuden omistajan on aina tehtävä uusi ilmoitus 30 päivän kuluessa omistajan vaihdoksesta. Jos ase on tehty pysyvästi ampumakelvottomaksi ennen 28.6.2018, se on deaktivoitava nykysäädösten mukaisesti ennen luovuttamista uudelle omistajalle. Asesepät auttavat deaktivoinnissa.
Poliisin sähköinen asiointi auttaa ilmoittamisessa
Voit ilmoittaa ampumakelvottomaksi tehdyistä aseista poliisin sähköisessä asioinnissa Ilmoitus pysyvästi ampumakelvottomaksi tehdystä tai deaktivoidusta ampuma-aseesta -sähköisellä lomakkeella. Löydät lomakkeen kohdasta Palvelut yksityishenkilölle - Ampuma-aseasiat. Lomakkeella voit tehdä ilmoituksen myös kuolinpesän tai yrityksen/yhteisön puolesta. Palvelu ohjeistaa yksilöintitietojen kirjaamisessa, mikä helpottaa ja nopeuttaa ilmoituksen tekemistä.
Ilmoituksen voi tehdä myös poliisiasemalla käymällä. Poliisiasemien yhteystiedot ovat Poliisi.fi sivulla. Muista ottaa mukaan virallinen henkilökortti tai passi poliisiasemalle. Asetta ei tarvitse ottaa mukaan, jos se tarvitaan, poliisi pyytää erikseen tuomaan ase esitettäväksi.
Ilmoita ajoissa, ilmoittamaton ase voi aiheuttaa rangaistuksen
Ampuma-aselain siirtymäsäännös edellyttää, että poliisille ilmoitetaan
- ennen 8.4.2016 pysyvästi ampumakelvottomaksi tehdystä
- tätä myöhemmin deaktivoidusta ampuma-aseesta.
Ilmoitus on tehtävä viimeistään 15.7.2024. Tämän jälkeen ilmoittamattoman aseen hallussapito on rangaistavaa.
Linkit
- Asioi verkossa Poliisi.fi/asiointi
- Yhteystiedot - Tältä sivulta löydät yhteystiedot lähimmälle poliisilaitoksellesi
- Kuolinpesän hoitajalle neuvoja aseisiin liittyen Poliisi.fi/kuolinpesien-aseet
Deaktivoidut ampuma-aseet - kysymyksiä ja vastauksia - otsikko
Deaktivoidut ampuma-aseet - kysymyksiä ja vastauksia
Deaktivoidut ampuma-aseet - kysymyksiä ja vastauksia
Molemmat ovat toimintakelvottomia aseita. Muutostyön aikana voimassaolleet vaatimukset vaikuttavat siihen, kutsutaanko asetta ampumakelvottomaksi tehdyksi vai deaktivoiduksi aseeksi. Molempia kutsutaan puhekielessä dekoaseeksi tai deaktivoiduksi ampuma-aseeksi.
Ampuma-aseiden deaktivointia koskeva EU-asetus (15.12.2015) tuli voimaan vuonna 2016. EU-asetuksessa käytetään termiä deaktivoitu ampuma-ase. Sitä ennen kansallisessa laissa puhuttiin pysyvästi ampumakelvottomaksi tehdyistä ampuma-aseista.
Deaktivoidun ampuma-aseen kolme aikakautta ovat
- aika ennen 8.4.2016, kun (EU) 2015/2403 astui voimaan = pysyvästi ampumakelvottomaksi tehty ampuma-ase tai aseen osa
- 8.4.2016–28.6.2018 välinen aika = deaktivoitu ampuma-ase, joka ei täytä 28.6.2018 voimaantulleen dekoasetuksen vaatimuksia ja tarkennuksia
- 28.6.2018 jälkeen EU asetuksen tultua voimaan (EU) 2018/337 5.3.2018 = deaktivoitu ampuma-ase.
Deaktivoitu ampuma-ase on ampuma-ase, jolla ei pysty ampumaan.
Deaktivoitu ampuma-ase on ampuma-ase, jonka poliisi on hyväksynyt Euroopan Unionin deaktivointiasetuksen (EU) 2015/2403 ja asetuksen tarkennetun 2018 sisällön mukaiseksi. Asetuksen vaatimuksilla on pyritty varmistamaan, ettei tällainen ase olisi enää muutettavissa toimintakuntoiseksi. Tällaisesta aseesta saattaa olla poliisin tai puolustusvoimien kirjallinen todistus deaktivoinnista.
Aseesta saattaa myös olla puolustusvoimien kirjallinen todistus ampuma-aseen tekemisestä pysyvästi toimintakelvottomaksi.
Deaktivoituja ampuma-aseita on hankittu monista eri syistä:
- koriste-esineeksi
- mielenkiinnosta ampuma-aseita tai niiden historiaa kohtaan
- läheisen kuoltua on haluttu säilyttää esimerkiksi suvun ampuma-ase deaktivoimalla se.
Deaktivoituja ampuma-aseita voi alla yksityishenkilöillä, yhdistyksillä ja muilla yhteisöillä sekä esimerkiksi asealan elinkeinonharjoittajilla.
Sinun on ilmoitettava deaktivoiduista ampuma-aseista poliisille 15.7.2024 mennessä. Deaktivoidun ampuma-aseen luovuttamisesta ja hankkimisesta tulee ilmoittaa poliisille 30 päivän kuluessa luovuttamishetkestä.
Sinun on ilmoitettava deaktivoiduista ampuma-aseista poliisille 15.7.2024 mennessä. Jos jätät ilmoituksen tekemättä ampuma-aselain vastaisesti tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta, syyllistyt ampuma-aserikkomukseen, josta on tuomittava sakkoon.
HUOM! Jos olet käynyt esittämässä deaktivoidun ampuma-aseen poliisilaitoksella 15.7.2019 jälkeen, sinun ei tarvitse tehdä ilmoitusta uudelleen.
Jos ampuma-ase on deaktivoitu uuden deaktivointiasetuksen mukaisesti ja poliisi on antanut siitä todistuksen, voit hakea todistuksen kaksoiskappaletta poliisilta.
Deaktivoitua ampuma-asetta tulee säilyttää turvallisesti kuten muitakin vastaavantyyppisiä, toimivia ampuma-aseita.
Tarkka määrä ei ole tällä hetkellä poliisin tiedossa, koska kaikkia deaktivoituja aseita ei ole aiemmin tarvinnut ilmoittaa poliisille. Asetietojärjestelmässä deaktivoituja aseita on tällä hetkellä noin 25 000 kappaletta. Yhteismäärä tarkentuu vuoden 2024 heinäkuun jälkeen, kun ilmoittamisen siirtymäaika päättyy.
Deaktivointiasetus (EU) 2015/2403 vuoden 2018 tarkennuksineen on pyritty laatimaan siten, että sen mukaan hyväksytyt aseet eivät ole helposti muunnettavissa jälleen toimintakuntoisiksi.
Deaktivoitu ampuma-ase on määritelty ampuma-aselaissa ampuma-aseeksi, joten sitä koskevat ampuma-aseita koskevat vaatimukset.
Pysyvästi ampumakelvottomaksi tehdyn tai deaktivoidun ampuma-aseen hankkimisesta ja luovuttamisesta tulee lain mukaan ilmoittaa poliisille.
Dekoaseen luovuttamisen edellytyksenä on, että poliisi on hyväksynyt ampuma-aseen deaktivoinnin ja se vastaa voimassa olevan deaktivointiasetuksen vaatimuksia.
Vuosien varrella ampuma-aseita on muutettu pysyvästi toimintakelvottomiksi eri aikoina voimassaolleiden vaatimusten mukaisesti.
Jos olet hankkinut aseen, joka on deaktivoitu 28.6.2018 tai sen jälkeen, riittää, kun teet 30 päivän kuluessa hankkimisesta poliisille vastaanottoilmoituksen poliisin sähköisessä asioinnissa tai asioimalla poliisilaitoksella. Jos ase on deaktivoitu aikaisemmin, sen voi myydä ja hankkia ilman uutta deaktivointia vain kuten toimivan ampuma-aseen (aselupamenettely).
Poliisin sähköinen asiointi vaatii vahvan tunnistautumisen ennen palveluun kirjautumista. Kaikki, jotka pystyvät tunnistautumaan suomalaisilla tunnistusvälineillä, kuten pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, voivat asioida poliisin sähköisessä asioinnissa.
Ei maksa.
Ota yhteyttä poliisilaitokseen ja sovi aseen esittämisestä. Älä tuo asetta itse poliisilaitokselle vaan toimi poliisin ohjeiden mukaan. Poliisilaitosten yhteystiedot saat osoitteesta poliisi.fi/yhteystiedot.
Kuinka ilmoitan deaktivoidun ampuma-aseen, joka on hankittu tai saatu
vuonna 2018 tai sen jälkeen & todistus sen virallisesta deaktivoinnista EU-säädösten mukaisesti.
Sinun on tehtävä ilmoitus aseesta poliisille. Helpoiten ilmoitat käyttäen poliisin sähköistä asiointia poliisi.fi/asiointi. Skannaa tai kuvaa todistus ilmoituksen liitteeksi.
Voit myös asioida poliisiasemalla henkilökohtaisesti. Varaa asiointia varten aika poliisi.fi/ajanvaraus -palvelussa ja ota mukaan kopio todistuksesta.
vuonna 2018 tai sen jälkeen, mutta aseen mukana ei ole todistusta.
Sinun on tehtävä ilmoitus aseesta poliisille. Helpoiten ilmoitat käyttäen poliisin sähköistä asiointia poliisi.fi/asiointi osoitteessa. Kerro ilmoituksen lisätiedoissa mistä ja milloin ko. esine on hankittu. Asetta ei saa luovuttaa eteenpäin ennen kuin sen ajantasaisesta deaktivoinnista on varmistuttu ja ilmoituksen liitteenä on virallinen todistus asiasta.
vuoden 2015 jälkeen mutta ennen vuotta 2018. Aseen virallisesta deaktivoinnista EU-säädösten mukaisesti on todistus.
Sinun on tehtävä ilmoitus aseesta poliisille. Helpoiten ilmoitat käyttäen poliisin sähköistä asiointia poliisi.fi/asiointi. Skannaa tai kuvaa todistus ilmoituksen liitteeksi. Asetta ei saa luovuttaa eteenpäin ennen kuin sen deaktivointi on parannettu vastaamaan vuonna 2018 voimaan tulleita vaatimuksia.
vuoden 2015 jälkeen mutta ennen vuotta 2018, ei ole todistusta sen virallisesta deaktivoinnista EU säädösten mukaisesti.
Sinun on tehtävä ilmoitus aseesta poliisille. Helpoiten ilmoitat käyttäen poliisin sähköistä asiointia poliisi.fi/asiointi. Kerro ilmoituksen lisätiedoissa mistä ja milloin ase on hankittu. Asetta ei saa luovuttaa eteenpäin ennen kuin sen deaktivointi on parannettu vastaamaan vuonna 2018 voimaan tulleita vaatimuksia.
ennen vuotta 2015. Minulla on todistus sen muokkaamisesta toimintakelvottomaksi voimassaolleiden säädösten mukaisesti.
Sinun on tehtävä ilmoitus aseesta poliisille. Helpoiten ilmoitat käyttäen poliisin sähköistä asiointia poliisi.fi/asiointi. Kerro ilmoituksen lisätiedoissa mistä ja milloin ase on hankittu. Skannaa tai kuvaa todistus ilmoituksen liitteeksi. Asetta ei saa luovuttaa eteenpäin ennen kuin sen deaktivointi on parannettu vastaamaan vuonna 2018 voimaan tulleita vaatimuksia.
ennen vuotta 2015 ilman todistusta sen muokkaamisesta toimintakelvottomaksi voimassa-olleiden säädösten mukaisesti.
Sinun on tehtävä ilmoitus aseesta poliisille. Helpoiten ilmoitat käyttäen poliisin sähköistä asiointia poliisi.fi/asiointi sivuilla. Kerro lisätiedoissa, mistä ja milloin ase esine on hankittu. Asetta ei saa luovuttaa eteenpäin ennen kuin sen deaktivointi on parannettu vastaamaan vuonna 2018 voimaan tulleita vaatimuksia.
Dekoasesivun kuvituskuva