Navigointivalikko

Kuolinpesien aseet

Kuolinpesien aseet 

Tilanne, jossa kuolinpesään kuuluu ampuma-aseita, on hyvin yleinen. Mitä tehdä, kun kuolinpesän hoitajana löydät esimerkiksi iäkkään sukulaisen luvallisia aseita?

Ampuma-aselain mukaan henkilön, jonka hallussa kuolinpesän omaisuus on, tulee ottaa pesään kuuluvat ampuma-aseet, aseen osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset välittömästi haltuunsa luvanhaltijan kuoltua.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pesänhoitajana sinun on ryhdyttävä heti toimiin, kun kuolinpesässä on aseita, niiden osia ja patruunoita. 

Ota ensin yhteyttä poliisiin

Aivan ensiksi ota yhteyttä siihen poliisilaitokseen, jonka alueella vainaja on viimeksi asunut. Kuolinpesän hoitajana sinulla on oikeus säilyttää ja hyväksyttävästä syystä myös kuljettaa esineitä kuuden kuukauden ajan luvanhaltijan kuolemasta. Sinulla on siis puoli vuotta aikaa hoitaa kuolinpesän aseisiin liittyvät asiat haluamallasi tavalla: 

  • Jos haluat pitää aseet itselläsi, niille tulee hankkia aselupa. Kuolleen henkilön aselupa ei suoraan siirry sinulle kuolinpesän hoitajana. Sinulla on oltava myös lain mukainen hyväksyttävä syy luvan saamiseen.  Voit hakea aselupaa lähimmältä poliisilaitokselta. 
  • Voit luovuttaa aseet henkilölle, jolla on lupa niiden hankkimiseen. 
  • Aseet voi tehdä pysyvästi ampumakelvottomiksi (deaktivointi).
  • Voit luovuttaa aseet poliisille myytäväksi poliisin asehuutokauppaan
  • Voit luovuttaa aseet korvauksetta valtiolle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toimitat aseet poliisille, joka hävittää ne.
  • Voit luovuttaa aseet poliisin haltuun esimerkiksi lupaprosessin ajaksi. 

Poliisi opastaa sinua asiasi hoitamisessa. 

Hae yhteystietoja poliisin verkkosivuilta

Poliisille luovutetun aseen huutokauppa infolaatikko