Epäillyt pyytävät lapsilta ja nuorilta alastonkuvia – tavoitteena rahan kiristäminen

Julkaisuajankohta 31.10.2022 12.47
Uutinen

Helsingin poliisin tietoon on tullut syksyn aikana useita tapauksia, joissa epäillyt ovat pyytäneet alaikäisiltä alastonkuvia ja -videoita ja kiristäneet heiltä rahaa. Tavoitteena tapauksissa on ollut nimenomaan taloudellinen hyötyminen seksuaalisen hyväksikäytön sijaan.

Tapaukset noudattavat usein samaa kaavaa. Ensin epäilty keskustelee uhrin kanssa tuttavalliseen sävyyn ja saattaa esimerkiksi väittää, että on saman ikäinen kuin uhri. Hän voi myös jakaa uhrille alastonkuvan, jonka on todellisuudessa ottanut netistä. Lopulta epäilty pyytää lapselta alastonkuvia tai -videoita.

Kun alaikäinen on laittanut kuvia itsestään, alkaa epäilty vaatimaan tältä rahaa. Hän uhkailee, että ilman maksua kuvat leviävät vaikkapa kaikille uhrin seuraajille. Epäillyt pyytävät välittämään rahat erilaisissa maksupalveluissa.

Kiristäjä voi myös käyttää useita eri valeprofiileita ja ottaa yhteyttä eri kanavissa. 

– Yhteistä tapauksissa on se, että motiivi ei vaikuta oleva seksuaalinen vaan taloudellinen. Viime aikoina poliisin tietoon tulleet tapaukset poikkeavat siis niin kutsutuista grooming-jutuista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen.

Tekijät ottavat usein yhteyttä uhreihin ulkomailta, ja keskustelut käydään yleensä englanniksi. Asianomistajina on tyttöjä ja poikia. Epäillyt käyttävät samantyyppistä tekotapaa myös jutuissa, joissa uhri on täysi-ikäinen.

Todennäköistä on, että suurin osa rikoksista ei tule poliisin tietoon. Poliisi arvion mukaan syynä on häpeä ja pelot, joita tapahtumat aiheuttavat. Poliisi muistuttaakin, että rikos on aina tekijän eikä uhrin syytä.

– Näissä tapauksissa on kuitenkin mahdollista vaikuttaa rikoksen uhriksi joutumiseen. On suositeltavaa miettiä asioita ennalta estävästi ja esimerkiksi pitää sosiaalisen median tilit yksityisinä sekä hyväksyä vain sellaisia seuraajia, jotka tuntee. Lisäksi kannattaa harkita tarkkaan kenelle jakaa itsestään seksuaalista materiaalia, jos kenellekään, sanoo tutkinnanjohtaja Antikainen.

Jos joku kiristää sinua somessa:

- Kerro viipymättä luotettavalle aikuiselle.
- Älä maksa kiristäjälle tai lähetä lisää kuvia tai videoita.
- Taltioi todistusaineisto: ota talteen keskustelut, lähetetyt kuvat ja videot sekä kiristäjän profiilin tiedot.
- Ilmianna kiristäjän profiili sovelluksessa.
- Tee rikosilmoitus tai nettivinkki poliisille.
- Muuta tilit yksityisiksi, poista kiristävä henkilö seuraajista ja hyväksy vain tuttuja seuraajia.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uutinen