De misstänkta ber barn och ungdomar om nakenbilder – målet är att utpressa pengar

Utgivningsdatum 31.10.2022 12.47 | Publicerad på svenska 23.12.2022 kl. 13.11
Nyhet

Under hösten har Helsingforspolisen fått kännedom om flera fall där misstänkta har bett minderåriga om nakenbilder och -videor och utpressat pengar av dem. Målet i fallen har uttryckligen varit ekonomisk vinning i stället för sexuellt utnyttjande.

Gärningarna följer ofta samma mönster Den misstänkte diskuterar först med offret i en vänlig ton och kan till exempel påstå att hen är lika gammal som offret. Hen kan också dela en nakenbild med offret som hen i verkligheten har hittat på webben. Till slut ber den misstänkte barnet om nakenbilder eller -videor.

När den minderåriga har laddat upp bilder på sig själv börjar den misstänkte kräva pengar av denne. Hen hotar att sprida fotona om offret inte betalar, till exempel till alla som följer offret. De misstänkte begär att pengarna överförs i olika betaltjänster.

Utpressaren kan också använda flera falska profiler och ta kontakta via olika kanaler.

– Det gemensamma i fallen är att motivet inte verkar vara sexuellt utan ekonomiskt. De fall som har kommit till polisens kännedom på senare tid skiljer sig alltså från de så kallade gromning-fallen, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Jutta Antikainen.

Förövarna tar ofta kontakt med offren från utlandet, och samtalen förs vanligen på engelska. Flickor och pojkar är målsägande. De misstänkta använder samma typ av gärningssätt även i fall där offret är myndigt.

Det är troligt att de flesta brotten inte kommer till polisens kännedom. Enligt polisens bedömning är orsaken skammen och rädslan som händelserna orsakar. Polisen påminner om att brottet alltid är gärningsmannens fel, inte offrets.

– I dessa fall är det dock möjligt att påverka att man blir offer för ett brott. Det rekommenderas att man tänker på saker och ting på ett förebyggande sätt och till exempel håller konton i sociala medier privata och endast accepterar sådana följare som man känner. Det lönar sig dessutom att noga överväga vem man delar ut sexuellt material till, om man delar ut det till någon, säger undersökningsledaren Antikainen.

Om någon utpressar dig i sociala medier:

– Berätta genast för en pålitlig vuxen.

– Betala inte utpressaren och skicka inte fler bilder eller videor.

– Spara bevis: spara samtalen, de skickade bilderna och videorna samt uppgifterna i utpressarens profil.

– Anmäl utpressarens profil i appen.

– Gör en polisanmälan eller lämna ett tips till polisen.

– Gör kontona privata, ta bort den utpressande personen från följarna och acceptera bara bekanta följare.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors