Koulujen päättymisviikonlopun päihdevalvonnassa sekä hävitetyn alkoholin että lastensuojeluilmoitusten määrät vähentyneet

Julkaisuajankohta 6.6.2022 15.46
Uutinen

Poliisi valvoi tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä koulujen päättymisviikonloppuna 3. - 5.6.2022. Valvonnan kohteina olivat nuorten alkoholin ja huumeiden käyttö.

Valvonnan painopistealueina olivat erityisesti nuorten kokoontumispaikat, kuten lasten leikkipaikat sekä päiväkotien ja koulujen pihat. Valvontaa tehtiin monilla paikkakunnilla yhteistyössä Nuoriso- ja sosiaalitoimen sekä Aluehallintoviraston alkoholitarkastajien kanssa. 

Viikonlopun valvonnan aikana poliisin hävitti noin 784 litraa alkoholijuomia, josta noin 650 litraa oli olutta, lonkeroa tai siideriä ja loput viinejä sekä väkeviä alkoholijuomia. Viime vuonna alkoholia hävitettiin 870 litraa. 

Poliisi kirjoitti tehovalvonnan aikana alkoholijuomien luvattomasta hallussapidosta ja käytöstä 105 rikosilmoitusta, rangaistusvaatimusta, sakkovaatimusta tai rikesakkomääräystä. Lisäksi poliisi teki 256 lastensuojeluilmoitusta lastensuojeluviranomaisille. 

Poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen Poliisihallituksesta kertoo, että rikoksiin syyllistyneiden lasten ja nuorten lukumäärä oli tänä vuonna noin 270, mikä on samaa luokkaa kuin viime vuonna. Valtaosa viikonlopun aikana alkoholirikoksiin syyllistyneistä oli 15 - 17 -vuotiaita, mutta joukossa oli myös 24 alle 15-vuotiasta. 

– Tuloksia vertailtaessa näyttää siltä, että viime vuosina tapahtunut lastensuojeluilmoitusten lukumäärän nousu näyttää pysähtyneen. Vuonna 2021 lastensuojeluilmoituksia tehtiin yli 600 kappaletta, ja tänä vuonna niitä tehtiin vain 256 kappaletta.

– Tosin poliisin käyttämä työaika koulujen päättymisviikonlopun päihdevalvontaan on myös ollut tänä vuonna merkittävästi pienempi kuin viime vuonna, joka voi osaltaan vaikuttaa lastensuojeluilmoitusten määrän vähenemiseen, Vepsäläinen sanoo.