Lomakausi alkaa - tarkista passisi tai henkilökorttisi voimassaolo nyt

Julkaisuajankohta 11.4.2024 14.20
Uutinen

Kesälomakauden lähestyessä on oikea aika kaivaa passi ja henkilökortti esille sekä tarkistaa niiden voimassaoloaika.

Passin ja henkilökortin uusiminen kannattaa aloittaa sähköisesti osoitteessa poliisi.fi. Sähköisen hakemuksen jättäminen sujuvoittaa ja nopeuttaa asiointia, vaikka henkilökohtaista asiointia poliisilaitoksella tarvittaisiinkin. Sähköistä hakemusta käytettäessä maksukin on pienempi. Sähköinen asiointipalvelu myös ilmoittaa hakijalle, mikäli henkilökohtaista asiointia vaaditaan. 

− Jos sopivaa ajanvarausaikaa ei heti järjestelmästä löydy, kannattaa ajanvarausaikoja käydä katsomassa uudelleen esimerkiksi seuraavana päivänä. Ajanvarausaikoja nimittäin lisätään palveluun päivittäin ja viikoittain riippuen poliisilaitoksesta. Lisäksi kannattaa muistaa, että vaikka poliisilaitos olisi auki vain osan päivästä, se saattaa tarjota ajanvarausaikoja myös aukioloajan ulkopuolella, muistuttaa ylitarkastaja Mika Hansson.

Matkustusasiakirjojen toimituksissa ei ole tällä hetkellä viiveitä. Passin ja henkilökortin saa valitusta toimitusajasta riippuen 1-8 arkipäivässä.

Muistilista matkustusasiakirjan hakemiseen:

  1. Selvitä ennen passin tai henkilökortin hakemista mitä matkustusasiakirjaa tarvitset matkakohteeseesi. Voit matkustaa EU-maihin ja muutamiin muihin Euroopan maihin henkilökortilla.
  2. Käy valokuvaamossa.
  3. Aloita passin tai henkilökortin haku verkosta poliisi.fi -sivuilta ja jätä hakemus sähköisesti.
  4. Jos käynti poliisiasemalla tarvitaan, varaa aika poliisi.fi -sivuilta. Asiointi jonottamalla on myös mahdollista. 
  5. Muistathan perua varatun ajan, jos et pääse paikalle.

− On hyvä muistaa lomakausiakin silmällä pitäen, että asioida voi missä tahansa poliisilaitoksella ympäri Suomen. Toimipisteiden aukioloajat kannattaa kuitenkin ennakkoon tarkistaa verkosta poliisi.fi/yhteystiedot -kohdasta, kertoo ylitarkastaja Mika Hansson.

Jos ei halua tai voi hakea passia tai henkilökorttia sähköisesti, voi hakemuksen tehdä myös poliisilaitoksella.

Poliisin neuvontapalvelu neuvoo tarvittaessa ajanvaraukseen ja asiointiin liittyvissä asioissa numerosta 0295 419 800.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin lupapalvelut Uutinen