Semesterperioden börjar – kontrollera giltigheten av ditt pass eller identitetskort nu

Utgivningsdatum 11.4.2024 14.20
Nyhet

När semesterperioden närmar sig är det rätt tid att ta fram passet och identitetskortet och kontrollera deras giltighetstid.

Det lönar sig att börja förnyandet av passet och identitetskortet elektroniskt på poliisi.fi. Att lämna in en elektronisk ansökan gör det lättare och snabbare att sköta ärendet även om det skulle behövas ett personligt besök på polisstationen. När man gör ansökan elektroniskt är avgiften också lägre. E-tjänsten informerar också den sökande om det krävs ett personligt besök. 

− Om det inte genast går att hitta en lämplig bokningstid i systemet, lönar det sig att kontrollera bokningstiderna på nytt, till exempel nästa dag. Bokningstider läggs nämligen till i tjänsten varje dag och varje vecka beroende på polisinrättning. Dessutom är det bra att komma ihåg att även om polisinrättningen bara är öppen en del av dagen, kan den erbjuda tider även utanför öppettiderna, påminner överinspektör Mika Hansson.

Det förekommer för närvarande inga förseningar i leveranserna av resedokument. Beroende på vald leveranstid kan pass och identitetskort fås inom 1–8 vardagar.

Checklista för ansökan om resedokument:

  1. Innan du ansöker om pass eller identitetskort ska du ta reda på vilket resedokument du behöver för resmålet. Du kan resa till EU-länder och några andra europeiska länder med identitetskort.
  2. Besök en fotograf.
  3. Börja din ansökan om pass eller identitetskort på nätet på webbplatsen poliisi.fi och lämna in ansökan elektroniskt.
  4. Om du behöver besöka polisstationen, boka en tid på poliisi.fi. Det är också möjligt att uträtta ärendet genom att köa. 
  5. Kom ihåg att avboka din bokade tid om du får förhinder.

– Även inför semesterperioderna är det bra att komma ihåg att man kan besöka vilken polisinrättning som helst över allt i Finland. Det lönar sig dock att kontrollera öppettiderna på nätet på poliisi.fi/sv/kontaktuppgifter på förhand, säger överinspektör Mika Hansson.

Om du inte vill eller kan ansöka om pass eller identitetskort elektroniskt kan du också göra det på polisstationen.

Polisens rådgivningstjänst ger vid behov råd om tidsbokning och skötsel av ärenden på numret 0295 419 800.

Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Tillståndtjänst