Niina Uskalin blogi: Poliisin on noudatettava lakia

19.1.2021 16.30
Uutinen

Keskusrikospoliisi hakee valituslupaa hallinto-oikeuden 17.12. tekemään asiakirjajulkisuutta koskevaan ratkaisuun, jossa hallinto-oikeus kumosi Keskusrikospoliisin päätöksen ja määräsi viraston poistamaan salauksia asiakirjastaan. Keskusrikospoliisi on sopinut toimintatavasta Poliisihallituksen kanssa.

Asiassa oli kysymys siitä, että Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja ei luovuttanut toimittajalle tämän pyytämiä esitutkintapöytäkirjoja kokonaisuudessaan, vaan peitti niistä nimitiedot sellaisista henkilöistä, joiden poliisi oli epäillyt kuuluvan järjestäytyneeseen rikollisryhmään. 

Poliisi haluaa julkisuusasioihin ennakkotapauksia, joilla se voi ohjeistaa haastavan julkisuuslain tulkintaa kentällä. Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Niina Uskali käsittelee asiaa ja sen taustoja tänään poliisin verkkosivulla julkaistussa blogissa.

- Poliisin tarkoituksena ei ole suojella järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluvia – päinvastoin.  Poliisin on kuitenkin noudatettava lakia, vaikka se voisi kansantajuisesti johtaa välillä erikoisiin tulkintoihin. Viranomaisella ei ole varaa valita, Niina Uskali toteaa blogissaan.

Uskalin mukaan julkisuuslain tulkinta on haastavaa. Sen tulkinnoista on annettu erilaisia ratkaisuja, jotka ovat osaltaan myös ristiriidassa keskenään. Tulkintojen selventämiseksi tarvitaan korkeimpien oikeuksien ennakkotapauksia.

Poliisi toivoo eduskunnan oikeusasiamiehen tavoin, että julkisuuslakia tarkastetaan ja päivitetään tarpeellisilta osin, jotta epäselvä lain tulkinnan tilanne poistuu. Kun oikeuskäytäntö tai laki muuttuvat, poliisi päivittää myös omia ohjeitaan.
 

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen
Poliisihallitus
asiakirjajulkisuus
hallinto-oikeudet