Passiruuhka Espoossa - lue tärkeimmät vinkit, jos haluat uusia passisi

Julkaisuajankohta 23.2.2024 11.16
Uutinen

Avainasioita asiakirjan uusimisessa Länsi-Uudellamaalla ovat sähköinen asiointi, valokuvauksen hoitaminen ajoissa ja rauhallisempien poliisiasemien hyödyntäminen.

Ajanvarausajat menevät tällä hetkellä Espoon pääpoliisiasemalla reilun kolmen kuukauden, Lohjalla kuuden viikon ja Raaseporissa kahden viikon päähän. Kaikille asemille vapautuu lähes päivittäin peruutusaikoja, joita kannattaa käydä seuraamassa. 

Jos olet asioinut alle kuusi vuotta sitten poliisiasemalla antaen sormenjälkesi sekä allekirjoituksesi, eikä nimesi ole muuttunut, onnistuu asiakirjan uusiminen poliisin sähköisen asiointipalvelun kautta. Pääset asiointipalveluun alla näkyvän linkin kautta. Käyntiä poliisiasemalla et tällöin tarvitse, ja  asiakirja valmistuu normaalina toimituksena kahdeksassa arkipäivässä. Toimitusaikaa voi nopeuttaa lisämaksusta.  

Jos hakemuksesi käsittely vaatii tunnistautumiskäynnin, varaa aika käyntiin poliisin ajanvarausjärjestelmästä. Kiireellisissä tapauksissa voit asioida vuoronumerolla, mutta tällöin voi joutua jonottamaan pitkäänkin.

Espoon pääpoliisiasemalla ei ole valokuva-automaattia

Poliisi on pistänyt merkille, että moni hakemus jää nyt suotta keskeneräiseksi, koska asiakas ei ole hankkinut etukäteen valokuvaa. Tällöin asiakkaalle tulee turhaan kaksi käyntiä asemalla, ja ruuhkat lisääntyvät.

Espoon pääpoliisiasemalla ei ole valokuva-automaattia. Kehotamme asiakasta käymään valokuvaajalla ennen passi- tai henkilökorttihakemuksen jättämistä poliisiasemalla tai sähköisessä asioinnissa. Virallisessa kuvaamossa saat asiantuntevan palvelun ja varmuuden siitä, että kuva vastaa poliisin kriteerejä. Kuva voi olla maksimissaan kuusi kuukautta vanha.

Poliisin vinkit passin tai henkilökortin hankkimiseen nyt

  • Ennakoi. Ryhdy asiakirjojesi uusimiseen niin aikaisin, kuin mahdollista.
  • Hae sähköisesti. Asiakirjahakemuksen voi aina laittaa vireille poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Järjestelmä kertoo, jos henkilökohtainen käynti poliisintoimipisteessä on tarpeen.
  • Varaa aika. Tällä hetkellä ajat menevät etenkin Espoossa pitkälle, joten harkitse muiden asemien hyödyntämistä.
  • Tarkista peruutusajat. Jos sinulla on kiire, käy ajanvarausjärjestelmässä katsomassa, onko aikoja vapautunut. Siirry ajanvarausjärjestelmään alla näkyvän linkin kautta.
  • Vuoronumeroasiointi on mahdollista kiireisessä tapauksessa. Harkitse tässäkin kohtaa Espoota vähäruuhkaisempaa poliisiasemaa.
Espoo Lohja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Raasepori Uutinen