Poliisi mukana Eurojustin koordinoimassa sijoituspetosten vastaisessa toiminnassa

Julkaisuajankohta 16.11.2022 12.22
Uutinen

Kymmenen maan viranomaisten yhteinen tutkintaryhmä on selvittänyt järjestäytyneen rikollisuuden organisoimia sijoituspetoksia. Rikoskokonaisuuteen liittyy Suomessa 2000 asianomistajaa, joiden osalta rikosvahinko on 6,6 miljoonaa euroa.

Suomen poliisi on osallistunut usean maan yhteiseen tutkintaryhmään, jonka tavoitteena on paljastaa ja selvittää erittäin laaja ja useisiin maihin levittäytynyt kryptovaluuttoja hyväksikäyttäen tehty sijoituspetoskokonaisuus. Toimintaa koordinoi Euroopan unionin rikosoikeudellisen yhteistyön virasto Eurojust.

Suomessa on tähän mennessä selvitetty rikoskokonaisuuteen liittyvän yli 2000 uhria. Eri maissa tehdyissä tutkinnoissa on paljastunut yhteensä satojatuhansia petosten uhreja. Petoksilla aiheutettujen vahinkojen määrä on Suomessa tällä hetkellä noin 6,6 miljoonaa euroa ja kansainvälisesti jopa satoja miljoonia euroja.

– On mahdollista, että uhreja on enemmänkin, mutta kaikki eivät vielä tiedä joutuneensa petoksen kohteeksi johtuen erittäin ammattitaitoisesti organisoidusta ja toteutetusta toiminnasta, kertoo rikosylikomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisista.

Sijoituspetoksia tehtailtu ulkomailta käsin

Sijoituspetostoimintaa on harjoitettu niin sanotuista call-centereistä, ja apuna on käytetty internetin sijoitusalustoja. Tekijöiden epäillään kuuluvan kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisryhmään, joka on keskittynyt sijoituspetosten tekemiseen. Rikollisryhmät ovat lähestyneet uhreja usein puhelimitse ja suostutelleet heitä tekemään sijoituksia kryptovaluuttoihin käyttäen hyväksi sijoituspetostoimintaa varten erikseen luotuja sijoitusalustoja.

Poliisin tiedossa ei ole, että sijoituspetoksia olisi tehtailtu Suomessa, vaan epäillyt rikokset on toteutettu ulkomailta käsin. Marraskuun alussa Albaniassa, Bulgariassa, Georgiassa, Pohjois-Makedoniassa ja Ukrainassa toteutettiin yhteisoperaatio, jossa viranomaiset pidättivät viisi epäiltyä ja onnistuivat sulkemaan 15 call-centeriä. Lisäksi operaatiossa takavarikoitiin satoja tietoteknisiä laitteita ja omaisuutta.

– Suomessa tapauksia tutkitaan eri poliisilaitoksilla ja Keskusrikospoliisissa. KRP on oman tutkintansa ohessa tukenut poliisilaitosten esitutkintoja sarjoittamalla tekoja sekä osallistumalla kansainväliseen toimintaan ja yhteydenpitoon tutkinnan kuluessa, Laaksonen kertoo.

Vältä joutumasta sijoituspetoksen uhriksi

Poliisi kehottaa suhtautumaan ulkomailta tuleviin sijoitusmahdollisuuksiin liittyviin yhteydenottoihin varauksella. Palveluntarjoajan tiedot on hyvä tarkistaa etukäteen ja etsiä tietoja esimerkiksi sijoituspetoksista varoittavilta sivustoilta. 

Poliisi pyytää tietoja mahdollisista tapahtuneista yhteydenotoista, ja jos epäilee joutuneensa petoksen uhriksi, olemaan yhteydessä oman alueensa poliisilaitokseen tai tekemään rikosilmoituksen verkossa.

Eurojust tiedotti operaatiosta viime viikolla: linkki Eurojustin tiedotteeseen

Poliisi kehottaa tarkkaavaisuuteen ennen sijoittamista

  • Ota selvää, etsi tietoa ja käyttökokemuksia sijoitusalustasta

  • Tarkista mahdolliset varoitukset esimerkiksi Finanssivalvonnan sivuilta

  • Älä lataa etäkäyttöohjelmia laitteellesi

  • Pidä virtuaalilompakon tunnukset vain itselläsi

Jos epäilet joutuneesi sijoituspetoksen uhriksi

  1. Ota välittömästi yhteys pankkiisi

  2. Tee rikosilmoitus poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai poliisilaitoksella

Lue lisää petosrikoksista poliisin nettisivuilta

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen