Polisen deltar i arbetet som samordnas av Eurojust för att bekämpa placeringsbedrägerier

Utgivningsdatum 16.11.2022 12.22 | Publicerad på svenska 17.11.2022 kl. 15.13
Nyhet

En utredningsgrupp som består av myndigheter från tio länder har utrett placeringsbedrägerier som hänför sig till organiserad brottslighet. I Finland omfattas 2000 målsägare av brottshelheten och brottsskadan beträffande dessa uppgår till 6,6 miljoner euro.

Finska polisen har deltagit i en utredningsgrupp som flera länder har grundat tillsammans i syfte att avslöja och utreda en mycket omfattande placeringsbedrägerihärva som utnyttjar kryptovaluta och som har spritt sig till flera länder. Verksamheten samordnas av Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete Eurojust.

I Finland har det hittills framkommit över 2000 offer som hör till denna brottshelhet. I utredningar som gjorts i olika länder har totalt hundratusentals bedrägerioffer yppat sig. Den skada som bedrägerierna orsakat uppgår i Finland för närvarande till cirka 6,6 miljoner euro och internationellt till och med till hundratals miljoner euro.

– Det är möjligt att antalet offer är ännu större, men alla är ännu inte medvetna om att de blivit föremål för bedrägeri. Detta beror på att verksamheten är mycket professionellt organiserad och utförd, säger kriminalöverkommissarie Mikko Laaksonen vid centralkriminalpolisen.

Placeringsbedrägerierna har gjorts från utlandet

Placeringsbedrägeriverksamheten har pågått vid så kallade callcenter och med hjälp av placeringsplattformar på internet. Det misstänks att gärningsmännen hör till en internationell organiserad kriminell grupp som koncentrerar sig på placeringsbedrägerier. De kriminella grupperna har ofta kontaktat offren per telefon och försökt övertala dem att göra placeringar i kryptovaluta med hjälp av placeringsplattformar som skapats speciellt för placeringsbedrägeriverksamheten.

Polisen känner inte till att placeringsbedrägerier skulle ha gjorts i stor omfattning i Finland, utan de misstänkta brotten har utförts från utlandet. I början av november genomfördes en gemensam insats i Albanien, Bulgarien, Georgien, Nordmakedonien och Ukraina där myndigheterna grep fem misstänkta och lyckades stänga 15 callcenter. Samtidigt beslagtogs också hundratals datatekniska anordningar och egendom.

– I Finland undersöks fallen vid olika polisinrättningar och vid centralkriminalpolisen. Vid sidan om sin egen utredning har CKP stött polisinrättningarnas förundersökningar genom att sekvensera gärningarna och delta i den internationella verksamheten och diskussionen under utredningen, berättar Laaksonen.

Undvik att falla offer för bedrägeribrott

Polisen uppmanar alla att ställa sig skeptiska om de kontaktas från utlandet i anslutning till placeringsmöjligheter. Det är klokt att kontrollera uppgifterna om tjänsteproducenten på förhand och söka information till exempel på webbplatser som varnar för placeringsbedrägerier. 
Polisen önskar information om eventuella samtal och uppmanar alla som misstänker sig ha fallit offer för bedrägeri att kontakta polisinrättningen på den egna orten eller göra en polisanmälan på nätet. 

Eurojust informerade om en insats förra veckan: länk till meddelandet

Polisen uppmanar investerare att vara vaksamma innan en investering görs

  • Ta reda på, leta fram information och ta del av andras erfarenheter om investeringsplattformen
  • Kontrollera eventuella varningar på exempelvis Finansinspektionens sidor
  • Ladda inte ner fjärsstyrningsprogram
  • Ge inte någon annan koderna till din virtuella plånbok

Om du misstänker att du fallit offer för ett investeringsbedrägeri

  1. Kontakta omedelbart din bank
  2. Lämna brottsanmälan i polisens elektroniska kundtjänst eller på en polisinrättning
Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter